Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

    

kuba.jpg

 

 

Marhahúsleves havannai módra

 

Hozzávalók: 1 kg tisztított marhalábszár, ½ kg burgonya, 2 l hideg víz, 1 fej apróra vágott

vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 babérlevél, csipet sáfrány, só, 2-3 szál petrezselyem, vékony levestészta

Tegyük a fazékba a húst, a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a sáfrányt és a vizet. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a hús majdnem puha. Ekkor adjuk hozzá a burgonyát, a sót és a petrezselymet, és főzzük, amíg a hús és a burgonya megpuhul. Tegyük bele a levestésztát, és főzzük meg azt is. Melegített tálban tálaljuk.



Töltött disznó oldalas

 

Hozzávalók: két egyforma hosszú és széles disznóoldalas, 1 kg darált disznóhús, 1 teáskanál

zsír,1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, törött bors, só, 6 szelet hosszú vékony zsírszalonna, disznózsír a sütéshez, 2 dl száraz fehérbor

 

Mossuk meg jól az oldalast, majd sózzuk le, és hagyjuk állni 1 órát.1 teáskanál zsíron pirítsuk aranysárgára a vöröshagymát és a fokhagymát. Ezután tegyük hozzá a darált húst, törött borsot és a sót. Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk, amíg a hús elveszti piros színét, és a nedvesség elpárolog róla. Béleljük ki a fele zsírszalonnával az egyik oldalas belső oldalát úgy, hogy a bordák közötti részt befedje. Rakjuk rá a pirított darált húst, majd fedjük be a megmaradt zsírszalonnával, azt pedig a másik oldalassal. Kötözzük körbe a töltött oldalast, tegyük forró sütőbe 2 evőkanál zsírral együtt, süssük barnára, Ezután csökkentsük a tüzet, öntsük hozzá a bort, fedjük le a tepsit, és süssük puhára.



Tintahal mártásban

 

Hozzávalók: 12 szelet tisztított tintahal, 6 evőkanálolaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 6 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 babérlevél, 1 szelet zöldpaprika, só, 1.5 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál borecet

 

Tegyük az olajat lábosba, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk üvegesre. Rakjuk hozzá a halszeleteket, adjunk hozzá babérlevelet, a zöldpaprikát, a sót, a bort és a borecetet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára a halat. Szükség esetén öntsünk rá egy kis meleg vizet. Tálaljuk fehér porcelán pecsenyéstálon. Rizst és édesburgonya-pürét adhatunk hozzá.



Avokadó saláta

 

Hozzávalók: 2 hámozott, kimagozott vékony csíkokra vágott avokadó, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1-2 evőkanál borecet, 1 evőkanál salátaolaj, törött bors, só

Az ecetből, a salátaolajból, a törött borsból és a sóból készítsünk salátaöntetet. Tegyük az avokadócsíkokat salátástálba, szórjuk rá a hagymát, és öntsük le salátaöntettel. Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.



Csirkemáj kolbásszal

 

Hozzávalók: ½ dl salátaolaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 15 dkg száraz kolbász vékony karikára vágva, 2-3 evőkanál meleg víz, ½ kg tisztított, kettévágott csirkemáj, 12 szem kimagozott olajbogyó félbevágva, 1 teáskanál citromlé, szükség szerint só

Tegyük tűzálló edénybe az olajat, a hagymát, a kolbászt és a meleg vizet. Lassú tűzön először pároljuk, majd pirítsuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a májat, az olajbogyót és a citromlevet. Fedjük be az edényt, és pirítsuk 8-10 percig, közben keverjük. A tűzálló edényben tálaljuk. Az olajbogyót mellőzhetjük, vagy ízlés szerint emelhetjük a mennyiséget.



Kukoricás szárazleves

 

Hozzávalók: 1 evőkanál disznózsír, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma, csipet sáfrány, 2-3 apró, érett paradicsom, 1 nagy, kimagozott zöldpaprika, 1 babérlevél, ½ kg disznócomb kockára vágva, 10 cső csemegekukorica

Tegyük a zsírt egy fazékba, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, pirítsuk üvegesre. Rakjuk hozzá a sáfrányt, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a babérlevelet és a húst. Pirítsuk 10 percig. Éles késsel vágjuk le 8 kukoricacsőről a szemeket, a maradék kettőt vágjuk vastag szeletekre. Tegyük az egészet a húshoz. Öntsünk rá annyi meleg vizet, hogy befedje, és még egy fél litert. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a hús és a kukorica megpuhul. A kész ételen annyi leves maradjon, hogy éppen befedje a húst és a kukoricát.



Disznóoldalas kolbásszal

 

Hozzávalók: 1 evőkanál disznózsír, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 15 dkg száraz kolbász, 1 babérlevél, só, 1-2 kis paradicsom, 1 kimagozott zöldpaprika, 1 kg apróra vágott fejes káposzta, 70 dkg feldarabolt disznóoldalas, 1 dl száraz fehér bor, 3 hámozott, kockára vágott burgonya

A zsíron pirítsuk üvegesre a hagymát, a fokhagymát, adjuk hozzá a kolbászt, a babérlevelet, a sót, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a káposztát, a húst, a bort és annyi vizet, hogy befedje a húst. Lassú tűzön, lefedve pároljuk majdnem puhára. Rakjuk hozzá a burgonyát, és főzzük még 20-25 percig. Forrón tálaljuk. Ízlés szerint rizst adhatunk hozzá.



Borban párolt pulykacomb

 

Hozzávalók: ½ dl salátaolaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, késhegynyi frissen őrölt bors, só, 1 babérlevél, 3 pulykacomb mindegyik félbevágva, ½ kg apró csiperkegomba, 2 dl száraz fehér bor

Pirítsuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát az olajban. Sózzuk le a pulykacombot, és hagyjuk állni 30 percig. Ezután emeljük fel a bőrt, és alatta hintsük be a húst a borssal, majd rakjuk a pirított hagymához a babérlevéllel együtt. Lassú tűzön pirítsuk meg mindkét oldalát. Adjuk hozzá a bort, fedjük le az edényt, és pároljuk egy órát. Tegyük hozzá a gombát, és pároljuk, amíg a hús megpuhul. Szükség esetén adjunk hozzá egy kis meleg vizet. Ha kész, tegyük a húst melegített pecsenyéstálra, majd öntsük rá a gombás mártást.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 77
Heti: 187
Havi: 684
Össz.: 171 445

Látogatottság növelés
Oldal: Kubai konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »