Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

japan_kert.jpg

  

 

Tokiói tintahal

 

Hozzávalók: 50 dkg tintahal, 3 fej lilahagyma, 3 cikk fokhagyma, 3 paradicsom, 2-3 chili paprika, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál őrölt koriandermag, 2-3 salátalevél, 2 szál halványító zeller, 1 kiskanál barna cukor, étolaj, 5 dkg rákszirom, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, só

A konyhakész tintahalat 1 cm vastag karikákra vágjuk, sóval és fehér borssal megszórjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és állandó keverés közben, pár perc alatt megsütjük rajta a tintahalat. Azután hozzáadjuk a vékonyra szelt halványító zellert, a karikára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a felaprított chilit és az őrölt koriandert. Addig pároljuk, míg a zöldség kezd puhulni, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Salátalevelekre szedve, citromszeletekkel és frissen kisütött rákszirommal tálaljuk.



Gombás polip üvegtésztával

 

Hozzávalók: 50 dkg polip, 30 dkg kínai kel, 12 dkg szárított siitake / fafülgomba/ ,12 dkg rizsmetélt / üvegtészta/, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor metélőhagyma, 0,5 dl szaké / rizsbor /,

2 evőkanál szójaszósz, 2 citrom leve, 1 evőkanál szezámolaj, őrölt fehér bors, só

A konyhakész polipot enyhén sós vízben feltesszük főni. Beletesszük a vöröshagymát, hozzáadjuk a szakét meg a fele citromlevet, és a polipot puhára főzzük. A levében hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és metéltre vágjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott kínaikel-leveleket, a finomra vágott metélőhagymát, meg a forró vízben puhára áztatott gombát és rizsmetéltet. Rálocsoljuk a szójaszószt, a maradék citromlevet és a szezámolajat. Sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan átforgatjuk.



Tempura

 

Hozzávalók: 25 dkg tengeri halfilé, 20 dkg tengeri rák, 25 dkg zöldbab, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 szál sárgarépa, 20 dkg hónapos retek, 4 levél kínai kel, 4 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál citromlé, borecet, 1 fej vöröshagyma, őrölt bors, só, olaj a sütéshez

A lisztből a tojással, kevés vízzel és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk. A halfilét és a rákhúst nagyobb darabokra vágjuk, megmártjuk a palacsintatésztában, és bő, forró olajban kisütjük. Megtisztítjuk, majd lereszeljük, a sárgarépát, pici sót adunk hozzá, kis gombócokat gyúrunk belőle, azután ezeket is bemártjuk, és kisütjük. A kelleveleket és a hagymát metéltre vágjuk, sóval, borssal ízesítjük, gombócokat formálunk belőle, és szintén bemártjuk, majd kisütjük. A zöldbabot kevés olajon pár percig pároljuk, majd citromlével ízesítjük. A retket lereszeljük, elkeverjük híg borecettel és a szójaszósszal, és külön tálkában kínáljuk az ételhez.



Szasimi

 

Hozzávalók: 30 dkg csirkemell, 1 doboz ringli, 0,5 dl rizspálinka, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál reszelt torma

A szasimi jellegzetesen japán ételfajta: nyers hús, általában hal vagy csirke, papírvékony szeletekre vágva. A csirkemelleket éles késsel papírvékony szeletekre vágjuk, majd beleforgatjuk a pálinkából, cukorból és szójaszószból készült páclébe. Tíz percig állni hagyjuk, azután a szeleteket egymásra tesszük, a tetejére szórjuk a reszelt tormát, és ráöntjük a maradék páclevet. A ringli karikákkal díszítve tálaljuk.



Jakitori

 

Hozzávalók: egy csirke melle, combja, zúzája és mája, 0,5 dl rizspálinka, 0,5 dl szójaszósz, 1 kiskanál barna cukor, őrölt bors, őrölt gyömbér

A kicsontozott húst, valamint a belsőségeket 2-3 centis kockákra vágjuk, és felváltva hurkapálcára szúrjuk. Rostsütőn agy grillsütőben sütjük, gyakran locsolgatva a hozzávalókból kevert páccal. Ropogós pirosra kell sütni, nem baj, ha a mártás kicsit megbarnul.



Töltött csirke batyuban

 

Hozzávalók: 1.2 kg csirke, 20 dkg liszt, 15 dkg gyorsrizs, 10 dkg siitake / fafülgomba/ ,1 fej vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 4 szem olívabogyó, 5 dkg vaj, 5 dl erőleves / kockából/, 5 dkg dióbél, 2 tojás, fél csokor zöldpetrezselyem, őrölt bors, só

A csirkét óvatosan kicsontozzuk, hogy a bőre lehetőleg egyben maradjon; a mellét külön lefejtjük. Az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük. Elkészítjük a tölteléket : a megtisztított, lereszelt hagymát a forró vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kis darabokra vágott gombát, a lisztbe forgatott csirkemájat, a zúzott fokhagymát, a gyorsrizst, a kimagozott olívabogyót, a felaprított petrezselyemzöldet és a durvára aprított diót. Pár percig együtt pirítjuk, azután felöntjük a levessel, és fedő alatt, lassú tűzön mintegy 20 percig forraljuk

Azután levesszük a fedőt, a lángot nagyobbra állítjuk, és elfőzzük a lé nagyobb részét. A lisztből a tojással, kevés sóval, vízzel tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd 2-3 mm vékonyra nyújtjuk A kész tölteléket a csirke bőre alá töltjük, a mellet rátesszük a tetejére, és fogpálcikával az egészet összetűzzük. Becsomagoljuk a tésztába, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőbe toljuk. Lassú tűzön egy óra hosszat sütjük, időnként vizezett tojássárgájával megkenjük. Forrón tesszük az asztalra, és a vendégek előtt szeleteljük.



 

Rakott leves

 

Hozzávalók: 15 dkg sonka, 15 dkg sajt, 15 dkg cérnametélt, 1 l marhahúsleves / kockából/, 5 dkg parmezán sajt, 2-3 kínai kellevél, 0,5 dl szójaszósz

A tésztát szójás vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és tűzálló edény aljára egy réteget rakunk belőle. Erre egy sor vékonyra szelt sonkát rakunk belőle. Erre egy sor vékonyra szelt sajtot, egy kellevelet, és így folytatjuk a rétegezést, míg a hozzávalók elfogynak. Úgy szép, ha minél több sort tudunk rakni. Óvatosan ráöntjük a forró húslevest, és pár percig lassú tűzön forraljuk. Végül megszórjuk reszelt parmezán sajttal, és azon melegében tálaljuk.



Sárgatök-leves

 

Hozzávalók: 35 dkg sütőtök, 1 l húsleves/ kockából/, 5 dkg vaj, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál rizsecet, fél csokor petrezselyemzöldje, 1 evőkanál cukor

A tököt közepesen forró sütőben megsütjük, majd a húsát kikaparjuk, és áttörjük vagy turmixoljuk. A vajon enyhén megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a szójaszószt, és felöntjük a levessel. Felforraljuk, beletesszük a tökpürét, ízesítjük a cukorral és az ecettel. Két percig forraljuk még, azután forrón tálaljuk. A tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.



Roston sült marhahústekercsek

 

Hozzávalók: 4 szelet bélszín, 20 dkg bojtorjángyökér, 1 dl szójaszósz, 5 dl zöldségleves / kockából/, 5 dkg cukor, 0.5 dl rizspálinka

A leveshez adjuk a szójaszósz és a cukor felét, beletesszük a megmosott, hasábokra vágott gyökereket, és lassú tűzön negyed óráig főzzük. A gyökereket kivesszük, a levest félretesszük. A vékonyra kivert hússzeletekbe göngyöljük a megfőtt zöldségdarabokat, és átkötjük. A zöldség levéhez adjuk a maradék cukrot és szóját, valamint a pálinkát. A tekercseket rostsütőre helyezzük, és a lével kenegetve, 15- 20 percig sütjük. Karikára szelt nyers uborkával, paprikával és paradicsommal kínáljuk.



Nigiri-sushi

4 tojàst felverünk, 1 tojàsnyi dashival ( halalaplé, mely elkészitése: 5dl vizbe egy darab kombut, moszatféle kinai boltban kaphato, fözzük 10 percig. Ezt kivéve beleteszünk 2 marék kastuobushit-szàritott hal reszelék, szintén kinai bolt-,10 perc fözés utàn  leszürve,kész az alaplé ) 1 kàvéskanàl cukorral. A keverék harmadàbol serpenyöben vékony lepényt sütünk, amikor majdnem kész feltekerjük, a serpenyö egyik végébe, ujabb harmadrész tojàst sütünk, amit ràtekerünk az elözöre, végül az utolso adaggal is ezt tesszük. Alufoliàba tekerve kihütjük.Ebböl vàgunk szeleteket,amit egy vékony nori ( piritott tengeri moszat) csikkal erösitünk össze. Pàrolt rizzsel tàlaljuk.





Shabu-shabu

Hozzàvalok: 70 dkg marha vagy sertéshus, egy kisebb kinai kel,8 gomba ( shiitake, enoki-take), 2 poréhagyma, 10 dkg celofàn tészta, 2 kocka tofu, 1 l dashi, ehetö krizantém levél vagy spenot
Ezt az ételt a japànok az asztalnàl készitik el. Olyan hust vàlasszunk, amely màrvànyôsan zsiros, mert sovàny husbol nem jo. Hajszàlvékony szeletekre vàgjuk a hust, ( célszerü megfagyasztani) A celofàn tésztàt fél oràra langyos vizbe àztatjuk. A többi hozzàvalot nagyobb falatokra vàgjuk.Az alaplevet felforraljuk és spiritusz égöt àllitva alà az asztalra tesszük. Mindenki sajàt maga forràzza le vele pàlcikàval belemàrtva a feldarabolt hozzàvalokat ( A hust is)
A következö szoszokba màrtva fogyasztjàk:

Ponzu: 1 evökanàl citromlé, 2 evökanàl gyenge ecet, 5 evökanàl szojaszosz,5 evökanàl dashi, 2 szelet citrom. Összekeverünk, fél oràt àllni hagyjuk, majd a citromszeleteket kivesszük és tàlaljuk.

Goma-dare: 5 dkg fehér szezàmmag, 3 evökanàl miso ( szojapüré),2 evökanàl mirin ( édes rizsbor) 2 evökanàl szojaszosz,2 evökanàl gyenge ecet, 1 evökanàl reszelt fokhagyma, pirospaprika, 2 evökanàl olaj ( lehetöleg szezàm), 7 evökanàl dashi. A szezàmmagot megpiritjuk és megdaràljuk, a dashi és az olaj kivételével mindent összekeverünk, a többit aprànként keverjük hozzà.



Gyu-don

Hozzàvalok: 4 adag fött rizs, 25 dkg hajszàlvékonyra szeletelt marhahus, 2 poréhagyma, 5 dkg celofàn tészta, 3 evökanàl cukor, 3 evökanàl mirin, 1 dl szojaszosz
A tésztàt langyos vizben megàztatjuk. A poréhagymàt ferdén 1 cm vastag csikokra szeleteljük.Felforraljuk a szojaszosz,mirin cukor keverékét. Ebbe beletesszük a hust, amit azonnal kiveszünk ha megbarnult.Beletesszük a tésztàt és a hagymàt, 3-4 percig fözzük,majd visszatesszük a hust is, és egy kicsit összefözzük. Vigyàzzunk,hogy leveses maradjon kissé. Az egészet a fött rizsre halmozzuk és fogyasztjuk.





Katsu-don

Hozzàvalok: 4 szelet sertés karaj vagy comb, 2 evökanàl liszt, 5 tojàs, zsemlemorzsa, 4 tàlka fött rizs, 20 dkg szeletelt hagyma, 2 dl dashi, 3 evökanàl szojaszosz, 4 evökanàl cukor,petrezselyem
A megsozott,borsozott hust magyarmodra kiràntjuk. A hagymàt a dashi,mirin,szojaszosz és a cukor keverékében puhàra fözzük. Négy részre osztjuk. Beleteszünk egy adagot a serpenyöbe,hozzàtesszünk egy szelet ràntott hust és ràöntünk egy felvert tojàst. Kocsonyàsra sütjük. A rizs tetejére rakjuk és tàlaljuk.



Csirkés,zöldséges rizs

Hozzàvalok: 3 dl rizs, 3 dl dashi, 6 evökanàl szaké, 2 evökanàl szojaszosz, 1 kàvés kanàl so, 10 dkg gomba (shiitake), 10 dkg sàrgarépa, 15 dkg csirkemell filé, 1 olajban sült tofu szelet,10 dkg zöldborso
A rizst megmossuk, 30 percig àztatjuk,leszürjük, a zöldségeket, a hust és a tofut felapritjuk. A rizzsel együtt tesszük fel föni a dashival,szakéval,szojaszosszal és soval izesitve. Ha kész beletesszük a pàrolt zöldborsot.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 77
Heti: 175
Havi: 672
Össz.: 171 433

Látogatottság növelés
Oldal: Japán konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »