Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

 115845-kashan-mosque-kashan-iran.jpg

 

 

Csirkehússal töltött alma

 

Hozzávalók: 6 nagy savanykás alma, 6 evőkanál darált, főtt csirkemell, 2 evőkanál főtt passzírozott sárgaborsó, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg, késhegynyi törött bors, só,  1 evőkanál vaj és citromlé, 2 dl víz, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál porcukor

Pirítsuk üvegesre a hagymát 1 evőkanál vajban, tegyük bele a darált húst, az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, a törött borsot és a sárgaborsót. Keverjük jól össze, vegyük le a tűzről. Vágjuk le az alma tetejét, vigyázva szedjük ki mélyen a magos részt, hogy nagy üreg keletkezzen. A kaparékot tegyük félre. Töltsük meg az almát a húsos masszával, törjük át a kikapart almamaradékot, keverjük össze porcukorral, öntsük a vízzel és a citromlével együtt az almára. Szórjuk be a zsemlemorzsával, majd rakjunk minden almára egy kis darab vajat. Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig.



Iráni lencseleves

 

Hozzávalók: 30 dkg lencse,1,25 dl víz, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3 evőkanál apróra vágott zellerszár, 1 tisztított, karikára vágott sárgarépa, 1 hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, só, törött bors

Áztassuk a lencsét 4-5 óráig. Egy nagyobb edényben pirítsuk üvegesre a fokhagymát az olajban. Adjuk hozzá a lencsét, vizet, zellert, sárgarépát. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb.1,5 órát, vagy amíg megpuhul a lencse. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, keverjük jól össze a keverőben a paradicsommal, sóval és a törött borssal. Öntsük vissza az edénybe, fedjük le, és főzzük még 15 percig. Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet és a petrezselymet. Forrón tálaljuk.



Padlizsános pörkölt

 

Hozzávalók: 1 kg bárányhús kockára vágva, 4 középnagyságú padlizsán, só, 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma, 5 evőkanál vaj vagy margarin, 12 dkg áztatott sárgaborsó, 1 nagy paradicsom apróra vágva, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál citromlé, só, 8 dl víz

Tegyük a húst 2 evőkanál vajjal és a hagymát ugyancsak 2 evőkanál vajjal külön-külön serpenyőbe, pirítsuk a húst is, a hagymát is aranysárgára. Adjuk a hagymához az áztatott sárgaborsót, kurkumaport, nyers paradicsomot és pürét, citromlevet, sót és vizet. Öntsük rá a húsra, lassú tűzön pároljuk 1,5 órát. Közben vágjuk szeletekre a padlizsánt, sózzuk le, szűrőben hagyjuk állni egy fél órát, majd öblítsük le, töröljük meg, és 30 perccel tálalás előtt süssük ki aranysárgára a maradék vajban. Rakjuk a hús közé. És főzzük még 20 percig. Tálaljuk forró rizzsel.



Sült kacsa gránátalmamártással

 

Hozzávalók: 15 dkg vaj/ a sütéshez/, 1 tisztított kacsa hatfelé vágva, ½ mokkáskanál törött bors, só, 2 evőkanál vaj, 1 fej reszelt vöröshagyma, késhegynyi kurkuma, 20 dkg őrölt dióbél, 3 evőkanál gránátalmapüré, 1 evőkanál citromlé, ½  l víz, 1 teáskanál Delikát, 1 teáskanál porcukor, törött bors, só

Sózzuk és borsozzuk meg a kacsadarabokat, tegyük serpenyőbe a 15 dkg vajjal, és lassú tűzön süssük, amíg megpuhul és barnára sül. Pirítsuk üvegesre a hagymát a 2 evőkanál vajban. Tegyük bele a kurkumaport, a diót, a citromlevet, a gránátalmapürét, a Delikátot, a porcukrot, a törött borsot és a sót. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, vagy amíg a mártás besűrűsödik. Tegyük a mártásba a kacsadarabokat, és pároljuk még 20-25 percig. Tálaljuk rizzsel.



Aszalt kajszibarackkal töltött csirke

 

Hozzávalók: 1,5 kg tisztított csirke, 2 evőkanál vaj, 3 apróra vágott vöröshagyma, 35 dkg aszalt kajszibarack áztatva és apróra vágva, só, törött bors, ½ teáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál vaj

Pirítsuk üvegesre a hagymát a 2 evőkanál vajban. Tegyük bele a barackot, és fonnyasszuk 5 percig. Ezután rakjuk hozzá a sót, a törött borsot és az őrölt fahéjat. Keverjük jól össze, és töltsük meg vele a csirkét. Tűzzük össze a nyílásokat, kenjük be a csirkét az 1 evőkanál vajjal, sózzuk meg, és csavarjuk alufóliába. Tegyük forró sütőbe, és süssük 1 órát. Ha kész, tegyük tálra, és rakjuk körül forró rizzsel.



Káposztasaláta almával

 

Hozzávalók: 4 hámozott , reszelt alma, 0,5 kg apróra vágott fehér káposzta, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, só, törött bors

Keverjük össze az ecetet, sót, törött borsot, olajat. Keverjük hozzá a káposztát és a reszelt almát is. Hagyjuk állni 15 percig, majd tálaljuk.

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 77
Heti: 192
Havi: 689
Össz.: 171 450

Látogatottság növelés
Oldal: Iráni konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »