Zöldségleves törtbazslikom mártással
Hozzávalók: 25 dkg gyúrt levestészta, 2 burgonya, 2 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, olaj, 2 leveskocka, 10 dkg friss zsenge zöldbab, 2 evőkanál törtbazsalikom-mártás, kevés reszelt parmezán sajt
A burgonyát, a sárgarépát, a vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük, vagy apróra vágjuk, és beletesszük a leveskockákat. Kb.20 percig forraljuk, ekkor beledobjuk a megtisztított babot, és hozzákeverjük a törtbazsalikom-mártást. Amikor a zöldbab majdnem puha, beleszórjuk a tésztát is, ha az megfőtt, belekeverjük a reszelt sajtot, elzárjuk alatta a tüzet. Tálalás előtt néhány percig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összekeveredjenek. Nem szükséges megsózni, mivel a bazsalikommártás sós. Nagyon finom illatos leves.
Zsályás bableves toszkán módra
Hozzávalók:25 dkg száraz tarkabab, olívaolaj, 2,5 dkg szárított gomba, 1 gerezd fokhagyma, maroknyi zsályalevél, kevés sűrített paradicsom, só, bors ,metélt tészta
Az előző éjjel beáztatott babot leszűrjük, megmossuk, és bő vízben, só nélkül, kb.2 órán át főzzük. Másik fazékban felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a finomra vágott zsályát és a fokhagymát, hozzákeverünk egy kevés paradicsompürét, és a bab főzőlevével / kb. 1l / felengedjük. A babot áttörjük, a leveshez keverjük, megsózzuk, borsozzuk beledobjuk és megfőzzük benne a metéltet.
Tonhalszeletek kapris mártással
Hozzávalók: 4 egyenként 20 dkg tonhalszelet, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 babérlevél, fél pohár száraz likőr, olívaolaj, 4 szardella, 1 evőkanál capribogyó, citromlé, 4 szelet házikenyér, só, bors
Négy evőkanál olaj sárgára pirítjuk a felszeletelt hagymát, a finomra vágott petrezselyem zöldet és a babérlevelet. Hozzátesszük a halszeleteket, kevés ideig pirítjuk, azután megsózzuk, megborsozzuk és a borral meglocsoljuk, utána élénk tűzön mindkét oldalán még 10 percig sütjük. Közben egy másik serpenyőben megpirítjuk a kenyérszeleteket, egy előre melegített tálra tesszük, ráhelyezzük a halszeleteket, és melegen tartjuk. Egy kis lábosba három evőkanál olajat teszünk, lassú tűzön villával, szétnyomkodjuk benne a szardellát, hozzáöntjük a hal átszűrt levét, belekeverjük a caprit és a citromlét, utána sózzuk, amikor felforrt, meglocsoljuk vele a halszeleteket, és azonnal tálaljuk
Töltött kagyló
Hozzávalók: 1 kg éti kagyló, 20 dkg paradicsom, 5 dkg nyers sonka, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsemlemorzsa, olaj, só, bors
A kagylókat lesikáljuk, alaposan megmossuk, azután egy széles lábosba, és erős tűzön, addig hevítjük, amíg a kagylók maguktól ki nem nyílnak. A kinyílt kagylókból kiszedjük a kagylóhúst, a nagyobb fél kagylóhéjakba 2-2 kagylóhúst helyezünk, a fel nem használt üres kagylóhéjakat, pedig kidobjuk. A paradicsomot áttörjük, sonkát, petrezselyem zöldet, fokhagymát finomra összevágjuk, azután az egészet egy tálba helyezzük, kevés sóval összekeverjük, és a kagylóhússal megtöltött kagylóhéjakba elosztjuk A tetejét zsemlemorzsával és frissen tört borssal megszórjuk, tepsibe helyezzük, olajjal meglocsoljuk, és forró sütőben 10 percig pirítjuk.
Umbriai töltött felsálszeletek
Hozzávalók: négy 10 dkg-os felsálszelet, 10 dkg sertés szűzpecsenye, fél csirkemell, 2 szelet sonka, 1 gerezd fokhagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 tojás, kevés reszelt szerecsendió, csipetnyi majoránna, só, bors, 4 sertésháló, 4 evőkanál olívaolaj, fél pohár száraz fehérbor
A sertéshúst, a csirkemellet és az egyik szelet sonkát a fokhagymával együtt megdaráljuk, mély tálba tesszük, és az elmorzsolt zsemlével, a reszelt sajttal, a tojással jól összekeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval, majoránnával fűszerezzük. Minden szelet húsra teszünk a vagdalékból, azután összegöngyöljük, és a sertéshálóba burkoljuk, zsineggel átkötözzük.
Serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk benne a kockákra vágott sonkát, beletesszük, és pirosra sütjük a hústekercseket, megsózzuk, megborsozzuk, és a borral meglocsoljuk. Fedő alatt, kis lángon, egy óráig pároljuk. Időnként megfordítjuk, ha szükséges, kevés meleg vizet töltünk utána. Amikor megpuhult, óvatosan leszedjük róla a zsineget, a pecsenyelével meglocsoljuk és tálaljuk.
Becsinált csirke firenzei módra
Hozzávalók: 1,2 kg csirke, 8 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, pici kakukkfű, 4 tojássárgája, 1 citrom, só, törött bors, kevés reszelt szerecsendió
A csirkét megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk, és gyengén besózzuk. Egy lábosban felhevítjük a vaj felét, beledobjuk és jól megforgatjuk rajta a csirkedarabokat / de nem pirítjuk a húsnak fehérnek kell maradni/, azután rászórjuk a lisztet, jól összekeverjük, majd annyi húslevessel, hogy ellepje, felengedjük. Kevés törött borssal és szerecsendióval fűszerezzük, amikor forr, beletesszük a maradék fűszereket és mérsékelt tűzön 1,5 óra alatt puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyra felszeleteljük és egy másik lábosban, 2 dkg vajon kevés sóval puhára pároljuk A tojássárgákat a citrom levével jól elkeverjük. Amikor a csirke megpuhult kiszedjük a leveles fűszereket, beletesszük a gombát, 2 percig együtt forraljuk, azután óvatosan hozzávegyítjük a citromlével elkevert tojássárgáját. Néhány pillanatig kevergetjük, azután levesszük a tűzről. Belemorzsoljuk a megmaradt vajat, majd a becsinált csirkét előmelegített tálba borítjuk, és azonnal tálaljuk.
Serpenyős báránycomb norciai módra
Hozzávalók: 1 kg báránycomb, fokhagyma, petrezselyemzöld, majoránna, 1 dl száraz fehérbor, 10 dkg vaj, 5 dkg nyers sonka, 30 dkg burgonya, só, bors
A sonkát vastag csíkokra vágjuk, kevés sóval, frissen őrölt borssal, majoránnával, finomra vágott petrezselyem zölddel és fokhagymával megszórjuk. A sütéshez előkészített báránycombot hegyes késsel mélyen bevagdossuk, a nyílásokba egy-egy csík fűszeres sonkát illesztünk. A fele vajat serpenyőben mogyorószínűre pirítjuk, belehelyezzük a báránycombot, és mérsékelt tűzön mindkét oldalán pirosra és puhára sütjük. Sütés közben időnként egy-egy evőkanál borral meglocsoljuk. Közben a megmaradt vajban pirosra sütjük a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát. Az elkészült báránycombot előmelegített tálra helyezzük, mellétesszük a gyengén megsózott sült burgonyát, és azonnal tálaljuk.
Ökörfarok pörkölt
Hozzávalók:1 ökörfarok, hasonló súlyú ökörfejhús, sonkaszalonna, sűrített paradicsom, zsír, hagyma, 1 sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem, zeller, só, bors, fanyar vörösbor, víz
Az ökörfarkat a csigolyáknak megfelelően felvágjuk. Hogy a levének is meglegyen a kellő sűrűsége, a farokéval egyezősúlyú fejhúst darabokra vágunk és hozzáadjuk a farokhoz. Akár a minestránál, itt is összedolgozunk egy darab sonkaszalonnát hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel és egy sárgarépával, a keveréket zsírban felolvasztjuk, majd a farkat és a fejhúst együtt feltesszük főni. Amikor a hús megbarnul, következik a sózás-borsozás, majd a fanyar vörösbor, amivel nyakon öntjük. Amikor a bor elpárolog, az egészet felöntjük sűrített paradicsommal, amelyet vízzel erősen felhígítottunk, majd szükség szerint utána is töltögetünk hozzá vizet.