Céklaleves jégbe hűtve
Hozzávalók: 35 dkg apróra vágott főtt cékla, 1,25 l forró víz, 2 marhahúsleves-kocka, pici őrölt köménymag, só, ½ teáskanál cukor, 1 teáskanál citromlé, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 tojássárgája, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 6 evőkanál cukor nélküli felvert tejszínhab, 12 jégkocka
Tegyük a forró vízbe a hagymát, az őrölt köménymagot és a húsleveskockát. Főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a cékladarabokat, főzzük még 5 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Öntsük a keverőbe a cukorral, keverjük jól össze, majd öntsük bele a citromlevet és az ecetet, és melegítsük meg. Öntsük a kikevert tojássárgájára, állandóan keverjük habverővel. Tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. Tálaljuk hűtött fehér poharakban, jégkockával és petrezselyemmel.
Sült csirke rizságyon
Hozzávalók: 1 kg tisztított csirke, 1 evőkanál reszelt citromhéj, só, pici kakukkfű, 1 összemorzsolt babérlevél, 0.5 kg rizs, 1l víz, 1 evőkanál vaj, 1 tyúkhúsleves kocka, 1 teáskanál Delikát, 1 mokkáskanál törött bors, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 6 szem fekete olajbogyó, 2 evőkanál sós mogyoró, olaj a sütéshez
Dörzsöljük be erősen a csirke belsejét a citromhéjjal , hagyjuk állni 1 óráig, majd folyó víz alatt mossuk ki belőle a citromdarabokat. Szórjuk be a kakukkfűvel és a szétmorzsolt babérlevéllel. Sózzuk meg kívül-belül, és hagyjuk állni ½ órát. Ezalatt mossuk meg a rizst és tegyük serpenyőbe a vajjal együtt. Pirítsuk 2-3 percig, adjuk hozzá a vizet, leveskockát, Delikátot, törött borsot és sót. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg megpuhul a rizs. Tegyük egy magas fazékba az olajat úgy, hogyha álló helyzetben beletesszük a csirkét, félig ellepje. Élénk tűzön süssük ki. Süssük ropogósra. Tálalás előtt keverjük az olajbogyót és a mogyorót a forró rizsbe. Öntsük melegített pecsenyéstálra, szórjuk be a petrezselyemmel, és tegyük rá a csirkét.
Marharostélyos halmártással
Hozzávalók: 6 szelet marharostélyos, só, törött bors, 1 babérlevél, 6 gerezd fokhagyma reszelve, 6 evőkanál olaj, víz, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál csípős pirospaprika, 1 teáskanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 20 dkg makréla/ konzerv/, 1 evőkanál csípős paprika apróra vágva
A megmosott marhahússzeleteket töröljük meg, sózzuk, borsozzuk. Rakjuk a fokhagymával és az olajjal együtt lábosba. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 2,5 órát, időnként hozzáadva egy kis vizet. Közben az apróra vágott pirospaprika kivételével keverjünk mindent jól össze a keverőben, majd az egészet a pecsenyelével, melegítsük meg, és öntsük a forró mártást a rostélyos szeletekre. Szórjuk be a pirospaprika-darabokkal, adjunk mellé főtt rizst.
Szunyani saláta káposztával
Hozzávalók: 0,5 kg apróra vágott káposzta, 4 sárgarépa reszelve, 6 piros retek apróra vágva, 2 hámozott narancs, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál salátaolaj, pici törött bors, só
Fejtsük le a hártyát a narancsgerezdekről, és keverjük össze a citromlevet, a salátaolajat, törött borsot és a sót. Keverjük össze az összes többi hozzávalóval.