Szárazbableves borral
Hozzávalók: 35 dkg áztatott szárazbab, 1,5 l víz, 1 evőkanál só, 1 fej vöröshagyma, 2 szegfűszeg, 1 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 6 szem bors, 1 csipet kakukkfű,
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 2 evőkanál vaj, 6 evőkanál főtt rizs, 1 hegyes, csípős zöldpaprika magostul, négyfelé vágva, 1 dl vörös bor
Tegyük az áztatott babot, vizet, sót egy fazékba, lassú tűzön, lefedve pároljuk 1 óráig .Szúrjuk a szegfűszeget mélyen a hagymába, rakjuk a babérlevelet, borsot, kakukkfüvet batisztzacskóba, tegyük a hagymával, sárgarépával, sárgarépával és petrezselyemmel együtt a babba. Pároljuk, míg a bab meg nem puhul. Vegyük ki a fűszeres zacskót, sűrű szitán törjük át a babot. Öntsük vissza a fazékba a vörös borral, a vajjal, a hegyes zöldpaprikával és a rizzsel együtt. Tegyünk hozzá annyi vizet, hogy a leves 1,5 l legyen. Egyet-kettőt forraljunk rajta.
Tökpüréleves
Hozzávalók: ½ kg sütőtök, 5 evőkanál vaj, 5 evőkanál víz, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 6 dl víz, 1 evőkanál Vegeta, 1 csípős hegyes zöldpaprika apróra vágva, 1 csipet reszelt szerecsendió, só , törött bors
Hámozzuk meg a tököt, és vágjuk darabokra. Tegyük lábosba a 3 evőkanál vajjal, az 5 evőkanál vízzel és a hagymával együtt. Ha a tök megpuhul, szitán törjük át. Öntsük vissza a fazékba. A maradék vaj kivételével adjuk hozzá az összes hozzávalót. Fedjük le, és pároljuk 25 percig. Tálalás előtt adjuk hozzá a maradék vajat, forraljuk fel, és forrón öntsük egy kis méretű nyers sütőtökbe./ Vágjuk ki a sütőtök belsejét úgy, hogy 1-2 cm kérge maradjon/ Tegyük a tököt lapostányérra, és tálaljuk a levest vajban pirított apró kenyérkockákkal.
Assiniei töltött ponty
Hozzávalók: 1,5-2 kg tisztított ponty, 35 dkg rizs, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, pici őrölt fahéj, só, törött bors, ½ doboz ananászkonzerv, ½ dl olaj, 4 evőkanál ananászlé, 1 evőkanál olvasztott vaj, 6 szelet citrom
A megtisztított pontyot vágjuk be az oldalán hosszában, mélyen, majd jól sózzuk meg kívül-belül. Hagyjuk állni 1 óráig. Mossuk meg a rizst folyó víz alatt, hagyjuk lecsurogni. Öntsük a fele olajat serpenyőbe, pároljuk rajta üvegesre a hagymát. Vegyük le a tűzről, és keverjük össze a rizzsel, petrezselyemmel, fahéjjal, borssal, sóval és az ananásszal. Töltsük meg vele a halat. Varrjuk be a nyílást. Rakjuk a halat tepsibe egyujjnyi vízzel, az ananászlével és a maradék olajjal. Kenjük be a halat olvasztott vajjal, és tegyük közepesen meleg sütőbe, időnként locsoljuk meg a maradék vajjal. Süssük kb. 1,5 órát. Tálalás előtt rakjuk a halra a citromszeleteket.
Sült disznókaraj ananászkarikákkal
Hozzávalók: 6 szelet disznókaraj, 12 szál zöldhagyma apróra vágva, 6 gerezd fokhagyma reszelve, 1 mokkáskanál törött bors, 1 dl olaj, 2,5 dl víz, 6 ananászkarika / konzerv/ 6 egyforma nagyságú cseresznyepaprika
Sózzuk meg a karajt. Rakjuk tepsibe a húst, a vörös- és a fokhagymát. Lassú tűzön pirítsuk meg a hús mindkét oldalát, majd öntsük rá a vizet. Fedjük le ,és pároljuk 30 percig, vagy amíg a hús megpuhul. Szórjuk rá a törött borsot, és adjunk hozzá még annyi vizet, hogy a mártás 1dl legyen. Tálalás előtt rakjuk az ananászszeleteket a pecsenyemártásba, melegítsük 2-3 percig. Tegyünk egy szelet karajt egy pecsenyéstál végére, ezután csúsztassunk rá félig egy ananászkarikát, és így folytassuk, amíg el nem fogy a hozzávaló. Tegyünk egy-egy szem cseresznyepaprikát az ananászkarikák közepébe, öntsük le az egészet a forró mártással. Burgonyapürével kínáljuk.
Grape-fruit saláta
Hozzávalók: 2 hámozott grape.fruit, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál petrezselyem
Fejtsük le a hártyát a grape-fruitról. Rakjuk tányérba, szórjuk be a porcukorral, hagyjuk ½ órát állni. Majd szórjuk be a petrezselyemmel. Hideg marhasültek mellé adjuk.