Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

iguassu_falls_-_argentina-4345.jpg

 

 

Zöldségleves marhalábszárral

Hozzávalók: ½ kg szeletelt marhalábszár. ½ dl olaj, 2 szál újhagyma apróra vágva, 1 szál póréhagyma vastag karikára vágva, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 15 dkg fejtett bab, 20 dkg tisztított zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 nagy kockára vágott sárgarépa, 2 hámozott, kimagozott paradicsom, 2 evőkanál finomra vágott zellerlevél, 1 evőkanál petrezselyemlevél, 1 babérlevél, 6 szem bors, egy pici reszelt szerecsen dió, 2,5 l víz

 

Tegyük fazékba az olajat, a húst, a hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. A paradicsom és a zöldborsó kivételével adjuk hozzá az összes hozzávalót. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 2 órát. Ezután rakjuk hozzá a zöldborsót és a paradicsomot, és pároljuk tovább még 1 órát.



Puchero

 

Hozzávalók: 1 kg levesnek való marhahús nagy darabokra vágva,1 kg tisztított csirke 4 felé vágva, 1 borjúláb 4 felé vágva, 6 vastag szelet májas hurka, 20 dkg szalonna vagy sonka, só, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg áztatott csicseriborsó, 3 db sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma 4 felé vágva, 1 vastag szelet káposzta, 4 kis kukoricacső, 4 vastag szelet burgonya, 1 paradicsom, törött bors

 

Rakjuk a marhahúst, borjúlábat, sót nagyméretű cserépfazékba. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön lefedve főzzük. Ha felforr, szedjük le a habot, és tegyük hozzá a szétnyomott fokhagymát, pároljuk 1 órát, tegyük bele a vöröshagymát, sárgarépát, káposztát,

Kukoricacsöveket, szalonnát, és pároljuk még 1 órát. Rakjuk hozzá a burgonyát, paradicsomot, törött borsot, a májashurka-szeleteket, pároljuk még 30 percig. Ha közben valamelyik hús megpuhul, vegyük ki és tegyük félre. Tálalás előtt öntsük a levest melegített tálba, a húsokat rakjuk külön mély tálakba.



Bélszín gombával

 

Hozzávalók: 6 szelet marhabélszín /2 cm vastag/, só, 1 evőkanál olvasztott vaj, 12 db gomba,

2 evőkanál vaj, törött bors, 5 dkg márványsajt és 1 evőkanál apróra vágott kesudió

 

Olvasszuk fel a serpenyőben a vajat. Tegyük bele a gombafejeket, szórjunk rá egy kis törött borsot. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 10 percig. A bélszínt verjük ki mindkét oldalán, dörzsöljük be sóval és kenjük meg olvasztott vajjal. Hagyjuk 30 percig állni. Tegyük forró grillsütőbe, és ízlésünktől függően süssük minkét oldalát 6-8 percig. Keverjük össze a megmaradt vajat a márványsajttal, és rakjunk belőle minden gombafejbe. Mielőtt kivennénk a bélszínt a grillsütőből, tegyünk minden szeletre 2 töltött gombafejet. Addig süssük, míg a sajt fel nem olvad. Ezután tegyük a bélszínszeleteket melegített tányérokba, szórjuk be kesudióval. Párolt burgonyával, forrón tálaljuk.



Buenosi marhapörkölt

 

Hozzávalók: 1 kg tarja kockára vágva, 1 evőkanál csípős pirospaprika, 25 dkg füstölt sonka kockára vágva, 35 dkg áztatott fehér szárazbab, 2 evőkanál zsír, 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma, 1 hámozott kimagozott apróra vágott paradicsom, 25 dkg főtt kukorica

 

Tegyük fazékba a zsírt, a hagymát és a húsdarabokat. Pirítsuk, amíg a hagyma üveges nem lesz..Tegyük hozzá a pirospaprikát, a sonka kockákat és a babot. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg megpuhul a bab. Adjuk hozzá a főtt kukoricát és a paradicsomdarabokat. Cserépfazékban, forró sütőben süssük, amíg a teteje barnulni nem kezd.



Sült hal bormártásban

 

Hozzávalók: 6 szelet csuka, só, 2 evőkanál olaj, 1 pohár fehérbor, 3 gerezd reszelt fokhagyma, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál citromlé, törött bors

2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél

 

Tegyük az olajat és a bort tepsibe. Sózzuk meg a halszeleteket, kenjük be a fokhagymával, és rakjuk a tepsibe. Keverjük össze a ketchupot, a paradicsompürét, a citromlevet és a törött borsot. Öntsük a halszeletekre, majd szórjuk rá a zsemlemorzsát. Melegített, közepesen meleg sütőben süssük 40 percig. Tálalás előtt hintsük rá a petezselymet.



Szárazbableves

 

Hozzávalók:35 dkg száraz tarkabab, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 20 dkg füstölt csülök, 2 hámozott, kimagozott paradicsom, késhegynyi szurokfű,1 szál zellerlevél, törött bors, só, citromlé, 1,5 l víz, 1 kimagozott, karikára vágott csípős zöldpaprika

Tegyük a babot a csülökkel és a vízzel a kuktába. Főzzük puhára. Ha megfőtt, öntsük szűrőbe, és passzírozzuk át a bab felét, a másik felét a csülökkel és a vízzel tegyük félre. Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Öntsük hozzá az átpasszírozott babot, paradicsomot, és keverjük össze az összes megmaradt és félretett hozzávalót. Tegyünk hozzá annyi vizet, hogy 1,25 l -nyi legyen a leves. Főzzük még 20 percig. Tálalás előtt szedjük ki a babér-és zellerlevelet.



Argentin carbonada

 

Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 4 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma vastag szeletekre vágva, 3 hámozott, kimagozott paradicsom karikára vágva, ½ mokkáskanál törött bors, 2 dl víz, 1 teáskanál Delikát, ½ evőkanál só, 1 csipet szurokfű, ½ kg hámozott, ½ cm-es szeletekre vágott burgonya, 3 hámozott, kimagozott őszibarack hatfelé vágva

Tegyünk egy lábosba olajat és a hagymát, pirítsuk üvegesre, tegyük bele a húst és a paradicsomkarikákat, és pirítsuk még 6-8 percig. Rakjuk hozzá a törött borsot, vizet, Delikátot, sót és a szurokfüvet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 1,5 órát. Tegyük bele a burgonyát és az őszibarackot. Pároljuk még 30 percig. Forrón tálaljuk.



Töltött tök paradicsommártásal

 

Hozzávalók: 2 újtök, ¼ kg darált borjúhús, 1 csupor félig főtt rizs, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1,5 evőkanál finomra vágott petrezselyem, pici cayenne-i bors, só, 1 evőkanál vaj, ¼ kg  paradicsom hámozva, kimagozva, 1 teáskanál paradicsompüré, 3 gerezd reszelt fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé

Vágjuk ketté hosszában a megmosott tököt, és kaparjuk ki a magos belsejét. Keverjük össze a húst, a rizst, az olajat, a citromlevet, a petrezselymet, a cayenne-i borsot és a sót. Töltsük meg vele a fél tököket, majd rakjuk ismét egymásra, és tegyük kivajazott tűzálló tepsibe. Süssük közepesen meleg sütőben, amíg pirulni kezd. Közben rakjuk forró olajba a paradicsomot és a fokhagymát, pirítsuk 3 percig. Tegyük hozzá az 1 teáskanál citromlevet, pároljuk 4-5 percig, majd öntsük a tökre. Addig süssük, amíg meg nem puhul.



Rakott máj gombával

 

Hozzávalók: 1 kg marhamáj, 30 dkg tisztított gomba kettévágva, 5 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma vékony karikára vágva, 15 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, ½ mokkáskanál törött bors, 1 csipet zsálya, 1 dl száraz vörösbor, ½ teáskanál Delikát, 1 teáskanál liszt

Pirítsuk a hagymát aranyszínűre az olajon, majd szedjük tányérra. Süssük ki a szalonnaszeleteket üvegesre. Azt is szedjük ki. Tegyük az olajba a gombát, a petrezselymet, a sót és a zsályát. Pirítsuk 4 percig. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze, és engedjük fel a borral. Tegyük bele a Delikátot, és fedő alatt pároljuk 10 percig. Rakjuk a 2 evőkanál olajat a serpenyőbe a májszeletekkel együtt, és pirítsuk 3 percig. Ha kész, szórjuk meg borssal. Tegyünk egy tűzálló tálba egy sor gombát, majd egy sor májat felváltva, és borítsuk be az egészet a szalonnaszeletekkel. Melegített, forró sütőben süssük 5-10 percig.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 77
Heti: 196
Havi: 693
Össz.: 171 454

Látogatottság növelés
Oldal: Argentin konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »