Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 no_mosoly.jpg

 

 Innen-onnan

 

Saigoni húsleves

 

Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 3 tyúkhúsleves kocka, 3 evőkanál szójamártás, 2 kiskanál olaj,

1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, chilipor, 1 csokor petrezselyem, finom metélt tészta

A kis kockákra vágott húst az olaj és a szójamártás keverékében másfél-két óráig pácoljuk. A tyúkhúsleveskockákat 1,5 l vízben feloldjuk, beletesszük a pácolt húst, az apróra vágott, petrezselymet, a szétnyomott fokhagymát, és borssal, chiliporral fűszerezzük. Kis lángon fél óráig főzzük. Külön sós vízben kifőzött levestésztával tálaljuk.



Örmény leves

 

Hozzávalók: a leveshez 50 dkg marhalábszár,2-2 szál sárga és fehérrépa,1 kis zeller, 5-6 szem bors, 1-2 szem borókabogyó, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, só,

A levesbetéthez: 2 tojás, 2 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 15 dkg darált hús, őrölt bors, só,

A tálaláshoz: 2 evőkanál tejföl, 1 csokor petrezselyem, 1 zellerlevél, néhány csepp citromlé

A levesbe valókból húslevest főzünk. A levesbetéthez a két tojásból kevés vízzel és a liszttel nem túl kemény tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, és kétszer két centis kockákra vágjuk. Minden kocka közepére borsó nagyságú darabkákat teszünk a vagdalt hagymával, sóval, és borssal fűszerezett darált húsból és a tésztát előbb szembe hajtjuk, hogy tégla alakú legyen, azután a négy sarkát összenyomjuk. A húslevesbe téve fél óráig főzzük. Ezalatt a levesestálban két evőkanál tejfölt lassan elkeverünk néhány kanál forró húslevessel, majd az egész levest a tálba öntjük. Finomra vágott petrezselyemmel meg zeller zöldjével meghintjük, és néhány csepp citromlével savanyítjuk. Beletesszük a már megfőtt tésztát és forrón tálaljuk.



Szlovák káposztaleves

 

Hozzávalók: 25 dkg hordós káposzta, 1 l káposztalé,25-30 dkg házikolbász, 1 fej vöröshagyma,1 dkg szárított gomba, 2 evőkanál liszt,2 evőkanál olaj, 4-5 szem aszalt szilva, 2 dl tejszín, só, fokhagyma, őrölt bors, pirospaprika, babérlevél, 1-2 szem borókabogyó, köménymag, szerecsendió

A káposztalevet az összevagdalt káposztával, az apróra vágott hagymával, a karikákra szelt kolbásszal és a szárított gombával együtt feltesszük főni. Amikor már puha paprikás rántással berántjuk. A kész káposztaleveshez adjuk a külön edényben borókabogyóval és fűszerekkel ízesített vízben megfőzött, lecsepegtetett, kimagozott aszalt szilvát. Még egyszer jól felforraljuk.

A forrón feltálalt levesbe ki-ki ízlése szerint egy-két evőkanál tejszínt tehet.



Kanadai fokhagymaleves

 

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 7 gerezd fokhagyma,1-1 szál sárga-fehérrépa, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál ételízesítő por, 4 szelet fehér kenyér, 8 evőkanál reszelt sajt

A felszeletelt hagymát egy evőkanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket meg a karikára vágott zöldséget, és nyolc percig együtt pirítjuk. Ezután 8 percig együtt pirítjuk. Ezután 8 dl vízzel felöntjük, és belekeverjük az ételízesítő port. 20 percig főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk, és levesestálba öntjük. A kenyérszeleteket a reszelt sajttal megszórjuk és a forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt a kenyérre nem olvadt, kb.3 percig. A leves tetejére tesszük, vagy külön tálaljuk.



Amerikai húsos makaróni

 

Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 25 dkg makaróni, 2 sárgarépa, 1 doboz paradicsompüré, 2-3 szál zellerszár, 1 tojás, 8 dkg zsír, 1 vöröshagyma, só, őrölt bors, csipetnyi rozmaring, bazsalikom,

25 dkg darált húst a tojással és a fűszerekkel összedolgozva, apró gombócokat formálunk, és egy kevés zsíron megsütjük. A többi húsból mártást készítünk. A zsíron megpirítjuk a reszelt hagymát, a reszelt répákat, a maradék húst és az apróra vágott zellerszárat hozzáadva, tovább sütjük. Megfűszerezzük, és mindig csak kevés vizet hozzáöntve, egy-két órán át teljesen szétfőzzük vagy - turmixoljuk. Ekkor a paradicsom pürével meg esetleg kanálnyi cukorral édesítjük, de azért pikáns legyen, és ha kell , vízzel mártás sűrűségűre hígítjuk. Végül a makarónit sós vízben megfőzzük, forró vízzel leöblítjük, és lecsepegtetve pecsenyéstálra halmozzuk. A kész húsmártást ráöntjük, a gombócokat is ezzel locsoljuk meg és a tetejére fektetjük.



Damaszkuszi húsos zöldbab

 

Hozzávalók: 50 dkg birka vagy sertéshús, 1 kg zöldbab, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj,

1 kg áttört paradicsom, só, őrölt bors, egy kevés csípős paprika

Az apró kockákra vágott húst az olajon félpuhára pároljuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, és a pirospaprikával megszórjuk. A megtisztított, feldarabolt zöldbabot és az elkapart fokhagymát beletesszük, egy kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhult. Végül belekeverjük az áttört paradicsomot, és annyi vízzel engedjük fel, hogy a zöldbabot elfedje. Még egyszer felforraljuk, és rizzsel tálaljuk, de önállóan is megállja a helyét.



Belga rakott kel

 

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 kg kelkáposzta, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál zsír, 2 dl tej, 3 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, 2 evőkanál majoránna, 1-1 késhegynyi pirospaprika és őrölt bors

A torzsájától, felső leveleitől megtisztított kelkáposztát sós vízben puhára főzzük, és jól lecsepegtetjük Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre, pároljuk, közékeverjük a darált húst, a fűszereket, és összezúzott fokhagymát, és egy kissé megsózzuk. 20-25 percig kevergetve pároljuk. A kelkáposztát ujjnyi széles metéltre vágjuk, zsírral kikent tűzálló tál aljára terítjük, tetejére simítjuk a megpárolt húst. A lisztet, a három tojást és a tejet habverővel simára keverjük, nehogy csomós legyen, és ezzel locsoljuk meg a lerakott kelkáposztát. Közepes lángon kb. fél óráig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirult. Külön tálkában tejfölt kínálunk hozzá, hogy aki szereti, ezzel locsolhassa meg a tányérján a rakott kelt.



 

Uráli töltött paradicsom

 

Hozzávalók: 20 dkg főtt hús, 20 dkg fehér kenyér, 8 nagy kemény paradicsom, 2 közepes hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg zsír, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem meg kapor

Az alaposan megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, a magas részt kikaparjuk, az üreget megsózzuk, megborsozzuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, zsírján megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzákeverjük a megdarált főtt húst, a paradicsompürét, az összezúzott fokhagymát, a vízben megáztatott, jól kicsavart, összemorzsolt kenyeret, az apróra vágott petrezselymet meg kaprot, sót és borsot. A kivájt paradicsomok üregébe halmozzuk, zsírral kikent tepsibe ültetjük, és sütőben 20-25 percig sütjük.



Tripoli töltött burgonya

 

Hozzávalók: 4-5 nagy szemű burgonya; a töltelékhez 2 evőkanál olaj, 25 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, késhegynyi fahéj és pirospaprika,; a bundázáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa; sütéshez olaj

A töltelékhez az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, néhány percig a darált hússal együtt sütjük, majd belekeverjük a zsemlemorzsát, a nyers tojást, az összevágott petrezselymet meg a fűszereket. A meghámozott burgonyákból ujjnyi vastag szeleteket vágunk. Minden szeletet ismét keresztbe vágunk, de csak félig, úgy mint a zsemlét. A tölteléket ezekbe a nyílásokba tömködjük, majd a szokott módon bundázzuk, és bő forró olajban kisütjük.



Sztroganov

 

Hozzávalók: 80 dkg bélszín, 20 dkg gomba, 3 evőkanál ketchup, 2 dl tejföl, 2 paradicsom, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, só, 1 mokkáskanál currypor

 Az apró darabokra vágott bélszínt a forró olajban megpirítjuk, majd fedő alatt egy kevés vízzel megpároljuk. Az apróra vágott hagymát az ugyancsak felszeletelt gombával együtt egy kevés olajon megpároljuk, curryporral, sóval ízesítjük. A meghámozott paradicsomot összetörjük, a ketchupal összekeverjük, hogy teljesen folyékony legyen, belekeverjük a lisztet, és a gombával együtt a húshoz adjuk, majd pár percig forraljuk, hogy mártás sűrűségű legyen. Végül hozzákeverjük a tejfölt, de ezzel már nem forraljuk,



Lisszaboni rostélyos

 

Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, 8 vékony szelet sonka, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál borecet, 1 dl vörösbor, 8 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, fél citrom, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem

Öt gerezd fokhagymát elkaparunk és összekeverjük egy kevés sóval, borssal meg egy kis kanál ecettel. A hússzeleteket ezzel a fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Az olajat és a vajat egy serpenyőben megmelegítjük. Beletesszük a megmaradt három fokhagymagerezdet meg a babérlevelet, és néhány másodpercig sütjük, majd az olajból kidobjuk. A fűszeres olajban megpirítjuk a rostélyosszeletek mindkét oldalát, és vizet öntve alá, puhára pároljuk. Egy kevés olajban megpirítjuk a sonkát, és tálaláskor minden rostélyosra két-két szeletet fektetünk. A végén az olajat összeforraljuk a borral meg a fél citrom levével, és a húsokra öntjük. Finomra vágott petrezselyemmel bőven megszórjuk.



 

Angolai sólet

 

Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 60 dkg kicsontozott nyers sertéscsülök, 50 dkg bab, 1 dl olaj, 1 kis fej hagyma, 1 csípős paprika, 4 gerezd fokhagyma, só

A beáztatott babot puhára főzzük. A hagymát az olaj egyharmadában megpirítjuk, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, majd kis lángon beleforgatjuk a babot, és néhány percig sütjük. A marhahúst kis darabokra vágjuk, és egy kevés fokhagymás, sós vízben nagyon puhára főzzük, zsírjára sütjük, majd forró olajban egy-két percig pirítjuk. Ugyanígy járunk el a csülökkel is.

Egy nagy lábosban a babot, a marhahúst, a csülköt jól összekeverjük, pár percig melegítjük, és hozzáadjuk a kis darabokra vágott csípős paprikát. Ezzel is sütjük még egy-két percig, majd amikor jól összeállt, frissen tálaljuk.



Marosszéki heránytokány

 

Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 50 dkg sovány sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 dl száraz fehérbor 10 dkg gomba, só, őrölt bors, pirospaprika, majoránna, köménymag

A marhahúst és a sertéshúst tenyérnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, zsírján megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Pirospaprikával megszórjuk, és fél csésze vizet aláöntve, pár percig csendesen főni hagyjuk. Hozzáadjuk a marhahúst, majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, és a bor felét ráöntve, 40 percig lassú tűzön pároljuk. Ezután beletesszük a sertéshúst, és felöntjük a maradék borral. Fedő alatt kis lángon addig főzzük, amíg a kétféle hús meg nem puhult. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis bort meg sót. A felszeletelt gombát befejezés előtt a húshoz keverjük, és együtt készre főzzük. A liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Végül a szalonnapörcöt is hozzáadva, tálaljuk.



 

Töltött béka

 

Hozzávalók: 8 kecskebéka, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej fokhagyma, 2 púpozott kiskanál barna cukor, 3 evőkanál ecet, őrölt bors, só, a sütéshez olaj

A darált húst összedolgozzuk a barna cukorral, a finomra vágott fokhagymával, az ecettel, kevés sóval és borssal. A megtisztított, megnyúzott és előkészített békákat megtöltjük a keverékkel, kívül bedörzsöljük sóval és borssal, majd kiakasztjuk a napra száradni. Amikor jól megszikkadtak, bő forró olajban aranyszínűre sütjük. Zöldséges párolt rizzsel tálaljuk.



Harcsa babérszószban

 

Hozzávalók: 70 dkg harcsa, 5 babérlevél, 4 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, ecet, só, bors

A megtisztított halat egy nagy serpenyőbe tesszük. A zúzott fokhagymát összekeverjük fél dl ecettel, fél dl vízzel, 1 evőkanál sóval, 1 mokkáskanál borssal és az apróra tört babérlevéllel. Ráöntjük a halra, és felforraljuk. Ekkor lefedjük az edényt, és lassú tűzön, közben egyszer megfordítva, 10 percig pároljuk a halat. Egy másik serpenyőben felhevítjük az olajat, és a hal mindkét oldalát szép barnára pirítjuk rajta. Melegen mártással leöntve tálaljuk.



Jávai pirított zöldség

 

Hozzávalók: 25 dkg zöldborsó, 2 erős paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 2 kiskanál curry, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál szójaszósz, só

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát a felaprított paprikával, a zúzott fokhagymával, a citromhéjjal és a curryvel együtt megpároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a borsót, puhára pároljuk, majd megpirítjuk. Hozzáadjuk a szójaszószt, megsózzuk, és melegen tálaljuk.

 



Zebupörkölt banánnal 

 

Hozzávalók: 0,5 dl olaj, 2 felaprított hagyma, 1-2 ek. nagyon csípős pirospaprika, 1 apróra vágott paradicsom, só, 0,5 kg apróra vágott zebu- vagy marhahús, 8 hámozott, éretlen banán hosszában, majd keresztbe vágva.

 

Pirítsuk üvegesre a hagymát. Tegyük bele a paradicsomot, paprikát, sót, húst és annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve főzzük puhára, tegyük hozzá a banánt és annyi vizet, hogy ismét ellepje. Pároljuk még - fedő nélkül - 15 percig.

 

Forrón kaszava vagy burgonyapürével tálaljuk.



Windsor-vadpörkölt

 

Hozzávalók: 750 g vadhús, 40 g zsiradék, 1/8 l vörösbor, 1/8 l vadhús-alaplé (kockából), 1 babérlevél, 2 borókabogyó, 5 szem bors, só , 1/2 teáskanál szárított kakukkfű, 2 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 teáskanál édes paprika . 300 g csiperkegomba, 30 g vaj, 1/8 l tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál ketchup, 2 evőkanál ribizlizselé, 1 evőkanál citromlé, néhány csepp Worcester-szósz

 

Ehhez a kiadós vadpörkölthöz kínáljunk galuskát, almabefőttet és friss salátát.

A húst tisztítsuk meg a zsíros és inas részektől, majd vágjuk kockákra. A zsírt forrósítsuk fel kuktában, tegyük bele a húst, és kb. 5 percig jól pirítsuk át. Ezután öntsük hozzá a vörösbort és a húsalaplét, ízesítsük sóval, babérlevéllel, borssal borókabogyóval, kakukkfűvel, szerecsendióval és paprikával. Zárjuk le a kuktát, és hagyjuk a pörköltet 25 percig főni.

Míg a hús készül, tisztítsuk és mossuk meg a gombát, majd vágjuk szeletekre. A vajat nagy serpenyőben hevítsük fel, a gombát közepes hőmérsékleten 10 percig pároljuk benne, ezután vegyük ki és tegyük félre.

Keverjük össze a tejszínt a keményítővel és ketchuppal, tegyük hozzá a megfőtt húshoz, forraljuk röviden fel. A gombát is adjuk a húshoz, majd ízesítsük a pörköltet ribizlizselével, citromlével és Worcester-szósszal. Hagyjuk további 2 percig kis lángon főni.

Kóstoljuk meg a pörköltet, ha szükséges, fűszerezzük még. Töltsük mély tálba és tálaljuk azonnal.



Borsos pörkölt kuktában

 

Hozzávalók: 350 g marhahús, 350 g sertéshús, 500 g vöröshagyma, 1 citrom, 40 g zsír, só, durvára tört fekete bors, 1 teáskanál szegfűbors, 2 babérlevél, 1 l húsalaplé vagy víz, 1 evőkanál reszelt kétszersült, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál kapribogyó, ízlés szerint

A marha- és sertéshúst 2,5 -3 cm nagyságú kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, először félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. A citrom egyik felét karikákra vágjuk, a másikat kifacsarjuk.

A zsírt kuktában felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a húst, majd rövid ideig pirítjuk, de nem barnítjuk meg. Ízlés szerint sót tört borsot, szegfűborsot, babérlevelet és citromszeleteket adunk hozzá. Ráöntjük a húsalaplét, majd lezárjuk az edényt. 25 percig főzzük.

A kukta kinyitása után kidobjuk a babérleveleket és a citromszeleteket, majd beletesszük a kétszersültet és a zsemlemorzsát. Fedő nélkül 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót, és sóval, borssal, szegfűborssal és citromlével ízesítjük.

Ezt a vesztfáliai specialitást sós burgonyával, ecetes uborkával vagy céklával kínáljuk.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 19
Heti: 100
Havi: 597
Össz.: 171 358

Látogatottság növelés
Oldal: Innen-Onnan a világból
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »