Jégbe hűtött almaleves
Hozzávalók: 1 evőkanál földimogyoró vagy salátaolaj, ½ evőkanál currypor, 1,75 l húsleves, 3 reszelt alma, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet porcukor, pici cayenne-i bors, 2 dl tejszín behűtve, korianderlevél vagy petrezselyem levél
Tegyük az olajat edénybe, melegítsük meg. Tegyük bele a curryport, pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá a levesből egy pohárnyit. Főzzük 10 percig. Ezután rakjuk hozzá az almát és a megmaradt levest. Pároljuk puhára az almát. Vegyük le a tűzről, jól hűtsük le. Tálalás előtt keverjük simára a keverőgépben a citromlével, a sóval, a cukorral és a cayenne-i borssal. Fakanállal keverjük bele a tejszint, ízlés szerint még fűszerezzük. Öntsük hűtött leveses csészékbe, és díszítsük a korianderlevéllel
Tanduri csirke
Hozzávalók: 1-2 tisztított grillezni való csirke 8 felé vágva, 3 dl joghurt, 1 evőkanál garam masala, 3-4 gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 teáskanál friss gyömbér, 2 táskanál paradicsompüré, 3 evőkanál citromlé,1-1 teáskanál kurkuma és csípős pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, pici törött bors, 1 babérlevél, 2-3 teáskanál só, 6-8 evőkanál olvasztott vaj
Tegyük a megmosott és szárazra törölt csirkedarabokat tepsibe. A vaj kivételével keverjük össze az összes hozzávalót, és dörzsöljük jól be a csirkét. Hagyjuk 8 órát állni, közben forgassuk. Öntsük le az olvasztott vajjal. Fedjük be és tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük majdnem puhára. Közben forgassuk. Ezután vegyük le a fedőt, és élénk tűzön süssük pirosra a csirkét.
Marhahús currymártással
Hozzávalók: 1 kg tisztított marhahús apró kockákra vágva, 4 fej apróra vágott vöröshagyma, 6 hegyes paprika kimagozva és apróra vágva, 2 apróra vágott paradicsom, egy kis fahéj, currypor, fűszerek, 6 dkg vaj, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél,
Currypor: 1 evőkanál nagyon csípős paprika, 1 teáskanál őrölt fehér bors, egy pici kurkuma
Fűszerek: a következőket keverjük össze: 5-6 fej apróra vágott vöröshagyma, 6 megrepesztett kardamominmag, 1 teáskanál köménymag, 1 kis fej fokhagyma apróra vágva, 1 evőkanál apróra vágott gyömbér, só, friss mentalevél
Keverjük jól össze a húst, a hagymát, a hegyes paprikát, a paradicsomot, a fahéjat, a curryport és a fűszer felét. Hagyjuk állni. Közben vastag fenekű serpenyőben forrósítsuk meg a vajat, tegyük bele a megmaradt fűszert. Pirítsuk 2 percig, majd keverjük össze a hússal. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy befedje. Lassú tűzön pároljuk puhára. Mikor már majdnem kész szórjuk be a mentalevéllel. Rizzsel és különböző salátákkal tálaljuk.
Indiai vegyes saláta
Hozzávalók: ½ kg nagy darabokra vágott paradicsom, 2 fej vöröshagyma karikákra vágva, 2 hámozott banán apró kockára vágva, 1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér, 1 citrom leve, 3 evőkanál földimogyoró vagy salátaolaj, 1 teáskanál só, 1 csipet mentalevél
Hűtsük le paradicsomot. Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót. Rakjuk hűtött üvegtálakba Currys ételek mellé adjuk.
Máj vindalu
Hozzávalók: 1 kg tisztított marhamáj 10 cm hosszú szeletekre vágva, ½ dl olaj, 25 dkg kimagozott zöld vagy piros csípős paprika, 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 2 cm hosszú friss gyömbér apróra vágva, 1 evőkanál őrölt koriandermag, 1 teáskanál őrölt köménymag, 1 mokkáskanál porrá zúzott kurkuma, só, ½ dl borecet, olaj a sütéshez
Keverjük jól össze a keverőgépben a paprikát, a gyömbért, a fokhagymát és az őrölt fűszereket. Keverjük össze az ecettel és az olajjal is. Kenjük be a mártással a májszeleteket, a maradékot öntsük rá, és hagyjuk állni 12 órát. Fogyasztás előtt szedjük ki a májat a pácléből. A páclevet tegyük tűzálló edénybe, és lassú tűzön, lefedve pirítsuk, amíg a víz elpárolog. Közben forró, bő olajban süssük a májszeletek egy-egy oldalát 2-3 percig. Szedjük melegített pecsenyéstálra, és öntsük e a forró mártással. Azonnal tálaljuk, rizzsel, salátákkal, gyümölccsel, joghurttal és indiai kenyérrel.
Madraszi currys csirkecomb
Hozzávalók: 2 evőkaná olvasztott vaj, 4 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 3 evőkanál currypor, 6 nagy csirkecomb, 3 evőkanál paradicsompüré, 2 hámozott és kimagozott paradicsom apróra vágva, 6 szem zöld cseresznyepaprika, só,4,5 dl forró víz, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál kókusztej
Melegítsük meg a vajat egy mély tepsiben. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk üvegesre. Csökkentsük a tüzet. Rakjuk hozzá a curryport, pirítsuk 2 percig. Fejtsük le a csirkecombról a bőrt. Tegyük a combokat a hagymás vajba. Pirítsuk 8-10 percig. Közben forgassuk. Keverjük össze a paradicsomot és a pürét a vízzel és a megmaradt hozzávalókkal.
Öntsük a combokra. Ízlés szerint sózzuk meg. Tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük kb. 1 órát. Közben locsoljuk. Ha puha tegyük melegített pecsenyéstálra.
Currys kofta
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj,4 apróra vágott lila-és vöröshagyma, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 kg darált hús, 5 dkg sárgaborsó, 1 teáskanál só
Áztassuk 3-4 órát a sárgaborsót. Öntsük le róla a vizet, és zúzzuk péppé. Keverjük össze a hússal és a sóval. Vastag fenekű serpenyőben pirítsuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát az olajban. Keverjük össze egy kis vízzel a fűszereket, és tegyük a hagymához. Pirítsuk 1-2 percig, majd öntsük hozzá a fél liter forró vizet, lassú tűzön, lefedve pároljuk 15 percig. Sózzuk meg. Készítsünk kis gombócokat a húsból, tegyük a currys mártásba. Pároljuk puhára.
Közben forgassuk. Csapatival, fehér rizzsel, fűszeres paradicsomsalátával vagy egyéb salátával, gyümölccsel tálaljuk.