Kesudióleves
Hozzávalók: 1,5 l forró víz, 2 marhahúsleves-kocka, 1 evőkanál vaj, 10 dkg egész finomra darált kesudió, 1 hegyes, csípős zöldpaprika magostul apróra vágva, 1 evőkanál citromlé, törött bors, 6 evőkanál főtt rizs, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
Tegyük fazékba a vizet a leveskockával, a vajjal és a zöldpaprikával. Főzzük 10 percig. Ezután tegyük bele a kesudiót, a citromlevet és a törött borsot. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 5 percig, majd keverjük a levesbe a rizst, és forrón, kis mély tálkákban tálaljuk.
Ndizi / banános étel hússal /
Hozzávalók: 1 evőkanál olvasztott vaj, 2 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 karikára vágott zöldpaprika, 2 paradicsom nagy darabokra vágva, ½ kg apóra vágott marhahús, 1 l marhahúsleves, 6-8 hámozott éretlen banán hosszában, majd keresztben vágva
Lábasban pirítsuk barnára a hagymát a vajban. Öntsük hozzá a levest, szükség szerint még egy kis sót. Lassú tűzön lefedve pároljuk 15 percig, majd rakjuk hozzá a húst és a banánt. Főzzük még 10-15 percig. Forrón tálaljuk. Rizst adhatunk hozzá.
Vaddisznó fasírozott
Hozzávalók: 1,5 kg darált vaddisznócomb, 1-2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 6 evőkanál vörös bor, 1-2 teáskanál péppé zúzott ecetben áztatott szemes bors, só, 1-2 tojás, 1-2 áztatott zsemle,, olaj a sütéshez, zsemlemorzsa
Tegyük a darált húst tűzálló edénybe, adjuk hozzá a hagymát, a bort, a borsot és a sót. Keverjük jól össze. Fedjük le az edényt, és hagyjuk 2-3 órát állni. Ezután tegyük hozzá a tojást és az áztatott zsemlét. Gyúrjuk jól össze, készítsünk belőle ízlés szerinti nagyságú húsgombócokat. Forgassuk meg a zsemlemorzsában, és forró olajban süssük mindkét oldalát aranybarnára.
Marharostélyos ecetes szemes borssal
Hozzávalók: 1,5 dl napraforgóolaj, 6 szelet marhahúsrostélyos, só, 2 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál karikára vágott sárgarépa, 1 nagy darabokra vágott zöldpaprika, 1 babérlevél, pici majoránna, 1-2 evőkanál ecetben áztatott szemes bors, 1-2 evőkanál tej
Tegyük az olajat és a megsózott rostélyost vastag fenekű lábosba. Pirítsuk barnára húst. Rakjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a babérlevelet, majd szórjuk be az egészet majoránnával. Lassú tűzön, lefedve süssük 10 percig. Ezután öntsük hozzá annyi meleg vizet, hogy befedje az egészet. Pároljuk majdnem puhára. Ekkor tegyük hozzá az ecetben áztatott szemes borsot és a tejet. Főzzük puhára a húst. Zöldborsós rizzsel, burgonyapürével vagy makarónival tálaljuk.
Sült hagyma csípős paprikával
Hozzávalók: 3 nagy fej vöröshagyma vastag karikára vágva, 4 csípős zöldpaprika karikákra vágva, olaj a sütéshez, 3 evőkanál salátaolaj, só, törött bors, ecet
Serpenyőben süssük világosbarnára a hagymát az olajban. Majd paprikát is. Salátástálban keverjük össze a megmaradt hozzávalókkal. Hidegen tálaljuk.