Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

 utazas_berchtesgaden_1247052730.jpg

 

 

Turbolyás pulykahúsleves

 

Hozzávalók: 80 dkg pulykacomb, só, 2 kiskanál egész bors, 6 evőkanál olívaolaj, 2 dl fehérbor, 1 l csontlé, 4 sárgarépa, 4 fehér spárga, 4 burgonya, 1 kiskanál cukor, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 evőkanál turbolya

Az egész borsot mozsárban összetörjük, majd a felhevített olajon egy percig pirítjuk. A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, nagyobb kockákra vágjuk, megsózzuk, és az olajon elősütjük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a spárgát kisebb hasábokra, a burgonyát nyolcba vágjuk, majd a húsra téve megpirítjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zölddel, felengedjük a fehérborra, és 5 percig pároljuk. Hozzáöntjük a csontlét, sóval, cukorral ízesítjük, és takaréklángon készre főzzük. Levesszük a tűzhelyről, megszórjuk apróra vágott turbolyával, öt percig pihentetjük, és forrón kínáljuk.



Bajor zöldségleves

 

Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zellerszár, 1 vöröshagyma, 8 dkg póréhagyma, 5 dkg gyöngyhagyma, só, 1 kiskanál őrölt bors, pici szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, pici sáfrány, 2 kiskanál kapor, 1 evőkanál vaj

A vöröshagymát, a pórét, megtisztítjuk és a gyöngyhagymával együtt felhevített vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, kis hasábokra vágott sárgarépát, a fehérrépát, a zellerszárat, 3 percig pirítjuk, majd 1,5 l vízzel felengedjük. Felforraljuk, a tüzet, takarékra vesszük, megsózzuk, őrölt borssal, fokhagymával, szerecsendióval, sáfránnyal fűszerezzük, és 20 perc alatt készre főzzük. Miután elkészült, a fokhagymát kidobjuk belőle, tetejét friss apróra vágott kaporlevéllel megszórjuk, és forrón kínáljuk.



Kacsapecsenye kelkáposztával

 

Hozzávalók: 2 kg kacsa, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zellergumó, 1 evőkanál vaj, 2,5 dl fehérbor, 2,5 dl húsleves, 1 kg kelkáposzta,1 vöröshagyma, só, 2 kiskanál őrölt bors

A kacsát megtisztítjuk, részeire bontjuk, megmossuk, és lecsöpögtetjük. A sárgarépát, a fehérrépát és a zellergumót megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd forró vajon 10 percig pirítjuk. Később hozzáadjuk a kacsahúst, megsózzuk, őrölt borssal ízesítjük, és minden oldalról elősütjük. A húsokat kiemeljük, és melegen tartjuk. A zöldséges alapot felengedjük borral, és csontlével, sóval utóízesítjük, 5 percig forraljuk, majd áttörjük. A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük. A vöröshagymát apróra vágott kockákra vágjuk, a kelkáposztalevelek közé szórjuk, majd tűzálló edénybe tesszük. A húst a káposztára tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az átpasszírozott zöldségeket, lefedjük, és közepesen meleg sütőben készre pároljuk.



Ördöggulyás

 

Hozzávalók: 80 dkg csülök, só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 8 dl csontlé, 60 dkg vöröshagyma, 1 kiskanál majoránna,1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj

A csülköt kicsontozzuk, majd közepes nagyságú kockára vágjuk. Megsózzuk, őrölt borssal, köménnyel és majoránnával fűszerezzük A vöröshagymát vékonyan, felkarikázzuk, majd felhevített olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húskockákat, megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal, beletesszük a paradicsompürét, a pépesített fokhagymát, végül felöntjük csontlével. Lefedve, 90 percig pároljuk, közben gyakran kevergetjük .Egy óra párolás után a fedőt levesszük, hogy a párolólé besűrűsödjön. Amikor a hús megpuhult, levesszük a tűzről, megszórjuk reszelt citromhéjjal, és melegen, sós burgonyával körítve kínáljuk.



Bajor sertéstekercs

 

Hozzávalók: 1 kg sertésfelsál, 15dkg zellergumó, 1,5 dl tejszín, 1 paradicsompaprika, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 kiskanál mustár, só, 1 mokkáskanál kakukkfű, 1 mokkáskanál rozmaring, 3 evőkanál olaj, 3 dl csontlé, 2 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál liszt

A zellergumót meghámozzuk, megmossuk, és felszeleteljük. A paradicsompaprikát kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A húst lehártyázzuk, és nagy szeletekre vágjuk. A szeleteket vágódeszkára rakjuk, úgy, hogy szélei fedjék egymást, majd bekenjük mustárral, sóval, és pirospaprikával, majd megszórjuk kakukkfűvel és rozmaringgal. Hosszában rárakjuk a zellerszeleteket, a paprikacsíkokat, a zúzott fokhagymát, majd óvatosan föltekerjük és kötözőspárgával rögzítjük. Az olajat felhevítjük, beletesszük a hústekercseket, és elősütjük. Fölengedjük a csonlével, és befedve 85 percig pároljuk. Miután elkészült, kiemeljük a tekercset, fölszeleteljük, és melegen tartjuk. A párolólét átszűrjük, a tejszínnel csomómentesen kevert liszttel behabarjuk, és kiforraljuk. Tálaláskor külön mártásoscsészékbe öntjük, és forrón kínáljuk.



Töltött gombóc

 

Hozzávalók 50 dkg liszt, 20 dkg főtt marhahús, 60 dkg főtt-füstölt sertéshús, 4 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál kakukkfű, só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 4 evőkanál olaj

A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáöntünk 3 dl vizet, 2 evőkanál olajat, és egyneművé gyúrjuk. Megsózzuk, lisztezett deszkán 4 mm-esre nyújtjuk, és 20 percig pihentetjük. Közben a marhahúst és a füstölt sertéshúst ledaráljuk. A megmaradt olajat felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, és megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, ,megsózzuk, őrölt borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd 15 percig pirítjuk. Miután a hús megpuhult kissé lehűtjük. A tésztát 5 cm-es kockára vágjuk, mindegyik közepére darált húst rakunk, majd gombócokká formázzuk. Fövő, sós vízben 25 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és melegen tálaljuk.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 19
Heti: 109
Havi: 606
Össz.: 171 367

Látogatottság növelés
Oldal: Bajor konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »