Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

   skandinav-fovarosok-norveg-fjordvidek-huge.jpg

 

 

Libaaprólék leves

 

Hozzávalók: 40 dkg libaaprólék, 1 petrezselyemgyökér, 12 dkg aszalt szilva, 1 alma, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, fél zellergumó, 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál citromlé, őrölt bors, só

A leveszöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk, és az aprólékkal együtt, 2 l vízben feltesszük főni. Ízlés szerint sózzuk, és 1,5 óráig főzzük. Közben a megtisztított, feldarabolt almát és a kimagozott aszalt szilvát, kevés vízben megpároljuk. A lisztből a vajjal zsemleszínű rántást készítünk, és behabarjuk vele a levest. A húst és a zöldségeket kivesszük, és félretesszük. A gyümölcsöket beletesszük a levesbe, ízesítjük a citromlével, cukorral, és ha kell, még sózzuk, majd egyet forralunk rajta. A levest forrón tálaljuk, a főtt húst és a zöldséget külön tálra tesszük.



Petrezselymes borjúszív

 

Hozzávalók: 2 kg borjúszív, 15 dkg vaj, 7 dl húsleves, 4 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 20 dkg áfonyalekvár, 3 csokor petrezselyem zöldje

A megtisztított szíveket éles késsel hosszában kettévágjuk. A vaj felét összekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjével, megtöltjük vele a szíveket, és összeillesztjük eredeti formájukra. Összekötözzük, lisztbe forgatjuk, és kuktában, a maradék vajon megpirítjuk. Ha kész, felöntjük a húslevessel, a kuktát lezárjuk, és a szelep forgásától kezdve 1 óráig főzzük. A főtt szíveket kivesszük, és melegen tartjuk. A tejszínt elkeverjük 2 evőkanál liszttel, és behabarjuk vele a levest. Ízesítjük az áfonyalekvárral, és a szívekre öntjük. Főtt krumplit adhatunk hozzá köretnek.



Húsos burgonya-laatikko

 

Hozzávalók: 40dkg híg burgonyapüré, 25 dkg darált hús, 5 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, őrölt bors, pirospaprika, só

A szokásosnál kissé hígabb burgonyapürét kevés pirospaprikával és sóval ízesítünk. Az olajon megpároljuk a megtisztított, felaprított hagymát, a darált húst és a gombát, majd sózzuk, borsozzuk. A pürét és a párolt gombás-hagymás húst tűzálló tálba rétegezzük úgy, hogy legfelülre püré kerüljön. Forró sütőben jól átsütjük.



Tengerész-szelet

 

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 50 dkg krumpli, 8 dl húsleves, 2 fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, egy kicsi zeller, 1 evőkanál olaj, rozmaring, őrölt bors, só

A megmosott, szárazra törölt húst felszeleteljük, és az olajon, erős tűzön megforgatjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A megtisztított krumplit, hagymát és répát felszeleteljük, a zellert apró kockára vágjuk. Egy tűzálló tálat kibélelünk a krumpliszeletekkel, rárétegezzük a zöldségeket, majd leöntjük a rozmaringgal ízesített húslevest. Forró sütőbe tesszük, és 1 órán át pároljuk. Forrón tálaljuk.



Oslói halleves

 

Hozzávalók:1 kg halfej, 25 dkg fehér húsú tengeri hal, 5 dkg vaj, 1 szál póréhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 szál sárgarépa, 1 vastag zeller, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, só

A megtisztított, megmosott halfejeket annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni.

Lassú tűzön 1,5-2 óráig főzzük, majd a halfejeket kidobjuk, és a levest leszűrjük. A karikára szelt póréhagymát 5 percig pároljuk a felhevített vajon, majd megszórjuk liszttel, és felengedjük a hallevessel. Megsózzuk, felforraljuk, hozzáadjuk a leveszöldséget / apróra darabolt/ és a kifilézett, kockára vágott halat és fedő alatt, lassú tűzön az egészet puhára főzzük. Az előmelegített levesestálban elkeverjük a tojássárgákat a tejföllel, és állandóan keverve, adagonként rámerjük a forró levest.



 

Céklás heringsaláta

 

Hozzávalók: 40 dkg cékla, 8 szelet heringfilé, 1 alma, 2 savanyú uborka, 1 hagyma, 50 dkg burgonya, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, 3 evőkanál citromlé, 4 tojás, 3 evőkanál borecet, bors, só

Megfőzzük a burgonyát, a tojást, megpároljuk a céklát, majd mindegyiket kihűtjük. Közben apróra vágjuk a hagymát, az uborkát, és a meghámozott almát, majd meglocsoljuk citromlével. Felkockázzuk a burgonyát és a céklát, a tojást, pedig négy cikkre vágjuk. Összekeverjük a fentiekkel, és hozzáadjuk a csíkokra metélt heringet. A tejfölt összekeverjük a sóval, borssal, az apróra vágott kaporral, és az ecettel, majd a salátára öntjük. Jól elvegyítjük, és a hűtőben érleljük, hogy fogyasztásig ízei összeérjenek. Tálaláskor a felszeletelt tojással díszítjük.



Áfonyával és tormával töltött lazactekercs

 

Hozzávalók: 6 szelet füstölt lazac, 3 evőkanál vörös áfonya, 3evőkanál, tormakrém, 1 dl tejszín, 1 lilahagyma, 3 evőkanál finomra vágott kapor,

A tejszínt összedolgozzuk az áfonyával, a tormakrémmel és a kaporral, majd a lazacszeletetekre kenjük, és feltekerjük. A roládokat tálra tesszük, hagymakarikákkal körberakjuk, és megszórjuk kaporral. Pirított kenyeret adunk hozzá.



Kolbászos bableves

 

Hozzávalók: 50 dkg vörös bab, 2sál füstölt kolbász, 1 szál póréhagyma, 1 evőkanál ecet, 4 evőkanál cukorszirup, 1 evőkanál só, 6 szem szegfűbors

A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap egy fazékban, 2 l vízben feltesszük főni. Sóval, cukorsziruppal ízesítjük, és lefedve, lassú tűzön 1,5 óráig főzzük. A főzés vége előtt 10 perccel beletesszük a karikára vágott kolbászt, a felaprított póréhagymát meg a szegfűborsot. Végül ecettel ízesítjük.



Szűzérmék vörös kaviárszószban

 

Hozzávalók: 60 dkg szűzpecsenye, 2 fej vöröshagyma, 2,5 dl húsleves, 1 csokor metélőhagyma, 1 kiskanál fehér bors, 6 evőkanál olaj, só, 3 dkg élesztő, 4 evőkanál tejszín, 10 dkg vörös kaviár, 1 citrom leve

A szűzpecsenyéből szép kerek szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk, majd forró olajon megpirítjuk a felaprított hagymával együtt. Felöntjük a húsleves felével, és 5 percig lassú tűzön forraljuk. A maradék húslevesbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejszínt és a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, majd a húsra öntjük. Hozzáadjuk a kaviárt és a finomra vágott metélőhagymát, és 8 percig főzzük. Azután a húst kivesszük, és melegen tartjuk. Kissé besűrítjük a mártást, majd a húsra öntjük, és azon melegében tálaljuk. Vajon párolt zöldborsót adhatunk hozzá köretnek.

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 19
Heti: 112
Havi: 609
Össz.: 171 370

Látogatottság növelés
Oldal: Skandináv konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »