Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 11889515_1161063250576038_8749123256512596790_n.jpg

 

Póréhagymás burgonyasaláta

 

Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 2 szál vékony póréhagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, 2 kávéskanál finomra vágott metélőhagyma, só, törött bors

Salátástálban egybevegyítjük a majonézt, a citromlevet, az olajat, a sót, a borsot, s egy kiskanálnyi metélőhagymát. Beletesszük a sós vízben megfőtt, meghámozott és karikára vágott burgonyát, az apróra darabolt póréhagymát. Óvatosan összekeverjük. A tetejét beszórjuk a maradék metélőhagymával. Lefödve 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, majd tálaljuk.



Gombás-sajtos saláta

 

Hozzávalók: 25 dg gomba, 25 dkg edámi sajt, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, törött bors

A sajtot kis kockákra vágjuk. A megtisztított és megmosott gombát felszeleteljük. Salátástálba tesszük az összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk az ecetet, sót, borsot, s végül az olajat. Beletesszük a gombát és a sajtot, s 20 percig állni hagyjuk. Tálalás előtt beszórjuk az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.



Téli saláta

 

Hozzávalók: 4 szem közepes burgonya, 2 zellerág levelével együtt, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis fej fehér káposzta, 2 csemege uborka, 1 dl ecet, 4 evőkanál olaj, 1 csokor zöldpetrezselyem, só

A sárgarépát lerezeljük, a vöröshagymát és az uborkát vékonyra szeleteljük, a zellert feldaraboljuk, a káposztát metéltre, a főtt burgonyát kockákra vágjuk. Mindezt mély tálba tesszük, megsózzuk, ráöntjük az ecetet és az olajat, és megforgatjuk. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.



Sonkás burgonyasaláta

 

Hozzávalók: 1 fej saláta, 2 vastag szelet sonka, 50 dkg főtt burgonya, 4 szem paradicsom, 4 csemege uborka, 3 dl tejföl, 1 mokkáskanál mustár, 2 kemény tojás, só, törött bors

Egybevegyítjük a kockákra vágott burgonyát, a sonkát, a paradicsomot és a karikákra szeletelt uborkát. A tejfölt a mustárral, sóval, borssal összedolgozzuk, majd óvatosan megforgatjuk a saláta alapanyagaival. A fejes saláta nagyobb leveleivel kibélelünk egy tálat, rárakjuk a metéltre vágott maradék salátát, középpontjába halmozzuk a burgonyás-tejfölös keveréket, s körbe rakjuk a keménytojás-karikákkal. Azonnal tálaljuk.



Gyümölcsös zellersaláta joghurttal

 

Hozzávalók:1 fej zeller, 2 narancs vagy grape-fruit, 3 alma, 1 pohár joghurt, 6 szem dióbél, 1 kávéskanál citromlé, só, törött bors, egy csipetnyi őrölt gyömbér, egy kevés ecet

A meghámozott és gyufaszálnyi hasábokra vágott zellert tésztaszűrőbe téve 2-3 percre lobogó, forró vízbe mártjuk, majd levétől lecsöpögtetjük. A meghámozott almákat kockákra szeleteljük, és a citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A narancsokat meghámozzuk, mindegyik narancsgerezdet kettőbe vágjuk. A zellert s valamennyi gyümölcsöt mély salátástálba tesszük, összekeverjük, s leöntjük a borssal, gyömbérrel ízesített joghurttal. Jégbe hűtjük, és dióbéllel díszítve tálaljuk.



Kreolsaláta

 

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 4 banán, 1 alma, 15 dkg fehér szőlő, 10 dkg ananász /konzerv/, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál darált mogyoró, 1 evőkanál kókuszreszelék

Az öntethez: 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál mustár, cayenne-i bors, só, törött bors

A megfőtt és kihűlt rizst összekeverjük a karikákra vágott és a citromlével leöntött banánnal, a felszeletelt almával, ananásszal, a szőlőszemekkel, és a megdarált mogyoróval. Tálban összedolgozzuk a citromlével az ecetet és a mustárt. Ízesítjük cayenne-i borssal, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. Ráöntjük a rizses gyümölcsökre és eldolgozzuk. A saláta tetejét kókuszreszelékkel beszórjuk, és rögtön tálaljuk.



Csirkehússaláta szőlővel

 

Hozzávalók: 50 dkg csirkehús, 25 dkg szőlő, 40 dkg burgonya, 6 szál újhagyma, 5 dkg mazsola, 1 alma, 1,5 dl majonéz, só, törött bors

A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, s még langyosan kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt, hideg csirkehúst, a hagymakarikákat, a meghámozott és kockákra vágott almát , a mazsolát, a fele mennyiségű szőlőszemet, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük. Leöntjük a majonézzel, óvatosan megforgatjuk. A maradék szőlőszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.



Sertéssült narancszselével

 

Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 1 narancs, 3 dl narancslé, 2 gerezd fokhagyma, 10 szem borókabogyó, 2 babérlevél, 2 evőkanál ecet, 1 kávéskanál őrölt kakukkfű, 1 lap zselatin, só, törött bors

A húst megtűzdeljük 1 gerezd vékonyra vágott fokhagymával. A maradék fokhagymát összezúzzuk, s elegyítjük a meghámozott borókabogyóval, az apróra tört babérlevéllel, a kakukkfűvel, a sóval, a borssal és ezzel az aromával bedörzsöljük a húst. Az ecetet elkeverjük 1 dl narancslével a tepsiben, beletesszük a húst, és előmelegített sütőben megsütjük. A levével kb. 10 percenként meglocsoljuk a tetejét. A puha húst tálra tesszük, és kihűtjük. A visszamaradt mártásba egy kevés meleg vizet öntünk, megkeverjük, hogy az alja is feloldódjon, majd felfőzzük. Beletesszük a zselatint, a maradék narancslevet, megborsozzuk. Egy nagyobb méretű tálra kb. ½ cm-nyi vastagon langyos zselét öntünk. Amikor megdermedt, rátesszük a vékonyra szeletelt húst, tetejét a narancskarikákkal díszítjük, és leöntjük a maradék zselével. Legalább 4 órán át a hűtőszekrénybe tároljuk.



Bolgár saláta

 

Hozzávalók: 2 kávéskanál mustár, ½  dl olaj, fél citrom leve, 4 db uborka, 4 db zöldpaprika,4 db paradicsom, 20 dkg alma, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 4 dkg reszelt gomolya, só . törött bors

A mustárt, az olajat, és a citromlevet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk majd hozzákeverjük a hagymát. Majd egyenlő kockákra vágott, uborkát, zöldpaprikát, paradicsomot és 20 dkg almát teszünk bele. A zöldségeket jól összekeverjük, és ráöntjük a salátaöntetet, és meghintjük a reszelt gomolyával.



Különleges cékla

 

Hozzávalók: 1 kg cékla, 4 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, pici kömény

A céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és ujjnyi hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Tálba téve megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, köményt és leöntjük a joghurttal. Ha a joghurt nem volna elég savanyú, pár csepp citromlével ízesítjük. Végül meghintjük pirospaprikával, és tálalásig  hűtőbe tesszük.



Fűszeres fejes saláta

 

Hozzávalók: 4 fej saláta, 2 dl kefir, 1 evőkanál paradicsompüré, citromlé, 1 egy kis fej apróra vágott vöröshagyma, fokhagyma, törött bors, mustár, 1 csokor petrezselyem

A salátát leveleire szedve megsózzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és hűtőbe tesszük. / csak annyi időre, hogy lehűljön/ Ha sokáig a hűtőben tartjuk, megfonnyad. A többi hozzávalót összekeverjük és a lehűtött salátára, öntjük. A petrezselyem zöldet apróra vágjuk és az elkészített salátára, szórjuk.



Gombasaláta fehérborral

 

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 evőkanál olaj, 1 kis fej hagyma apróra vágva, só, törött bors, 1,5 dl fehérbor, 7 dkg majonéz, fél citrom leve, 1 kávés kanál mustár, 1 csokor zöldpetrezselyem

A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és a vöröshagymával együtt olajban megpirítjuk, Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és a borral felengedve fedő alatt addig pároljuk, míg a nedvtartalom elpárolog belőle, és sisteregni kezd. Kihűtjük, a majonézt, a citromlevet, és a mustárt jól elkeverjük, és a gombára öntjük. Hűtve tálaljuk.



Gombasaláta majonézzel

 

Hozzávalók: 60 dkg erdei gomba, pici olaj, 1,5 dl majonéz, só, törött bors,1 dl tejszín, 1 citrom leve

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, vékony szeletekre vagy cikkekre vágjuk. Olajon a gombát a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és a tűzről levéve lehűtjük. Egy megfelelő nagyságú tálban a majonézzel elkeverjük a tejszínt és hozzáadjuk a citrom levét. Ízesítjük egy kevés borssal. Amikor a gomba kihűlt, hozzákeverjük a tejszínes majonézt és hűtőszekrényben tartjuk tálalásig.



Orosz hússaláta

 

Hozzávalók: 20 dkg főtt vagy sült marhahús vagy sertés, 20 dkg főtt burgonya, 15 dkg meghámozott alma, 10 dkg csemege uborka, 2 dl tartármártás, só, törött bors, 1 főtt tojás

Az alapanyagokat vékony csíkokra vágjuk. Mély tálban összekeverjük annyi tartármártással amennyi a nyersanyagokat, összetartja, sózzuk, borsozzuk. Kúp alakúra formázzuk, a felületét a maradékmártással vékonyan bevonjuk. A főtt tojásból karikákat vágunk, és ezzel díszítjük.



Ínyenc saláta

 

Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa karikára vágva,1 kis fej vöröshagyma, 2 db alma apró  kockára vágva, 1 doboz makréla törzs, 1 doboz kagyló, 1 doboz apróra vágott tőkehalmáj, egy kevés capribogyó

Tartármártáshoz: 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, cukor, citromlé, mustár, pici fehérbor, só

Tartármártást elkészítjük. A sárgarépát sós vízben közepesen puhára főzzük, leszűrjük. A sárgarépát és a többi hozzávalót a tartárba keverjük. Egy napig a hűtőben érleljük.



Vöröskáposzta-saláta gyümölccsel

 

Hozzávalók: 25 dkg káposzta, 1 narancs karikára vágva, 1 db vöröshagyma, 1 db alma, 1 db banán, 5 dkg áztatott mazsola, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál víz, 1 citrom leve, só ,törött bors, egy kevés dió

A káposztát legyaluljuk, lesózzuk, és 2 óra hosszat állni hagyjuk. Majd kinyomjuk, és hozzáadjuk a narancs karikákat, a vöröshagymát, banánt, almát, és az áztatott mazsolát. Öntetet készítünk. Az öntethez az olajat elkeverjük a vízzel, hozzáadjuk a citromlevet, a sót és a borsot. Az összekevert alapanyagra öntjük, és diószeletekkel díszítjük.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 19
Heti: 103
Havi: 600
Össz.: 171 361

Látogatottság növelés
Oldal: Hidegtálak,saláták
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »