Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

 gorog_tenger_416512_88503.jpg

 

 

Húsgombóc leves

 

Hozzávalók: 40 dkg darált marhahús, 5 dkg rizs, 3 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemlevél, 10 dkg vaj, 1 citrom leve, őrölt bors, só

A darált marhahúst alaposan összegyúrjuk egy tojással, a finomra vágott hagymával és petrezselyemmel, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel dió nagyságú golyókat formázunk a masszából, egy tálra rendezzük, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Egy fazékban felforralunk 1,5 l vizet, beletesszük a vajat és sózzuk, borsozzuk. Óvatosan beleengedjük a húsgombócokat, és közepes hőfokon, 20 percig főzzük, majd levesszük a tűzhelyről. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromlevet.

Finoman belekeverünk 4 evőkanálnyi levest, majd az egészet visszaöntjük a levesbe. Tetejére vajdarabkákat szórunk.



Tyúkhúsleves görög módra

 

1,5 kg tyúk, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kisebb vöröshagyma, 1 citrom leve, só, őrölt bors

2 l hideg vízbe főni tesszük a tyúkhúst, hozzárakjuk a megtisztított zöldségeket és az egészben hagyott vöröshagymát, majd sóval és őrölt borssal ízesítjük, és közepes lángon puhára főzzük.

A húst kivesszük a levesből, vigyázva arra, hogy szét ne essen, és melegen tartjuk. A levest átszűrjük, és belefőzzük a rizst. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a citromlével, majd vékony sugárban állandóan kevergetve, hozzáöntjük a forró levest. A húst lefejtjük a csontról, és visszatesszük a levesbe.



Csufti

 

Hozzávalók: 45 dkg sovány marhahús, 25 dkg sovány sertéshús,15 dkg vöröshagyma,, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, 3 zsömle

A tojásos öntethez: 50 dkg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 15 dkg rizs, 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg vöröshagyma, 2,5 dl tej, 3 tojás, 2 evőkanál olaj, só

A kétféle húst megdaráljuk, összekeverjük az olajon megfuttatott, apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, majd sózzuk és a vízben megáztatott, kinyomkodott zsömlékkel együtt még egyszer átdaráljuk. Apró lepénykéket formálunk belőle, és kiolajozott tepsiben egymás mellé fektetve megsütjük. Közben a másik vöröshagymát karikára vágjuk, és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, a feldarabolt paradicsomot meg a paradicsompürét. Együtt pároljuk 5 percig, majd ráöntjük a tepsiben lévő húslepényekre. Rátesszük a párolt rizst, és leöntjük a tejben elhabart tojásokkal. Visszatoljuk a tepsit a sütőbe, és készre sütjük. Kockára vágva tálaljuk úgy, hogy minden adagba két húslepény kerüljön.



Musszaka

 

Hozzávalók: 50 dkg darált bárányhús, 1,5 dl olaj, 50 dkg padlizsán, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl paradicsompüré, 15 dkg liszt, pici reszelt szerecsendió, 20 dkg vöröshagyma, só, őrölt bors

Az apróra vagdalt hagymát felhevített olajon aranysárgára pirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a darált húst, és a zúzott fokhagymát, majd 15 percig pároljuk. Beleöntjük a paradicsompürét, a  szerecsendiót, és tovább főzzük 20 percig. Egy lábasban felforrósítunk 1 dl olajat. Az ujjnyi szeletekre vágott padlizsánt besózzuk, lisztben megforgatjuk, és az olajban kisütjük. A hús egyik felét nagyobb tűzálló edénybe rakjuk, közepébe tesszük a padlizsánokat, rátesszük a hús másik felét, végül reszelt sajtot hintünk rá. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd szeletelve tálaljuk.



Athéni rostélyos

 

80 dkg rostélyos, 3 szál újhagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál olaj, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, őrölt kömény, 1 rozmaring ágacska, pici csemege pirospaprika, só

A rostélyost kicsontozzuk, 8 szeletre vágjuk, és vékonyra kiveregetjük. Felhevített olajon hirtelen átsütjük a szeleteket, rászórjuk a karikára vágott újhagymát, és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk majoránnával, pirospaprikával, rozmaringgal és a zúzott fokhagymával, végül beletesszük a húsleveskockát. Felöntjük a vörösborral, jó puhára pároljuk, végül lesütjük rövid lére.



Töltött bárány

 

Hozzávalók: 1,5 kg báránylapocka, 15 dkg vaj, 50 dkg darált bárányhús, 20 dkg rizs, 20 dkg marha vagy sertésmáj, 20 dkg vöröshagyma, 0,5 dl citromlé, 6 fehérrépa, 1 citrom, 1 csokor kapor, só, őrölt bors

Sós vízben megpároljuk a rizst.10 dkg vajon megfuttatjuk a lereszelt vöröshagymát, hozzáadjuk a feldarabolt májat, megborsozzuk, majd együtt pirítjuk 5 percig. Megszórjuk sóval, és belekeverjük a rizst. A báránylapockát felszúrjuk, kívül-belül jól megsózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük a májas rizzsel és a darált hússal. Előmelegített sütőbe tesszük, meglocsoljuk vajjal és citromlével, majd 2,5 órán át sütjük, miközben gyakran öntözgetjük a saját levével. Tálaláskor nyers fehérrépával, karikára vágott hagymával, gerezdre szedett citrommal, és friss kaporral díszítjük



Hagymás polip

 

Hozzávalók: 8 közepes polipkar, 0,5 borecet, 25 dkg vöröshagyma, só, őrölt bors, 1,5 dl olívaolaj, oregánó

A megtisztított konyhakész polipkarokat fazékba tesszük, felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. A fazékból kivéve a vizet lecsöpögtetjük, és a húst falatnyi darabokra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra felkockázzuk. Öntetet készítünk az olívaolajból, a borecetből, a sóból és a borból, majd jól összekeverjük a hagymával. A polipkarokat tányérra rendezzük, meglocsoljuk a hagymás öntettel, majd tetejét megszórjuk oregánóval.

 



Tengeri márna öntettel

 

Hozzávalók: 4 db 20 dkg-os konyhakész tengeri márna, 1,5 dl olívaolaj, 2 dl olaj a sütéshez, 1 citrom leve, só, őrölt bors, 8 dkg liszt, oregánó

Az olaj és a citromlé keverékéből mártást készítünk. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a szárított, apróra vágott oregánót, és habverővel jól összekeverjük. A márnákat hideg vízzel jól lemossuk, leitatjuk róluk a nedvességet, sózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, és pirosra sütjük a halakat. A márnákat előmelegített tálra fektetjük, leöntjük a mártással, majd citromkarikával díszítve tálaljuk.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 77
Heti: 191
Havi: 688
Össz.: 171 449

Látogatottság növelés
Oldal: Görög konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »