Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

12279039_859246514173107_1439934088504556167_n.jpg 

Mexikói fánk

 

Hozzávalók: 5 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, ½ evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 dl őszibaracklé, ¼ evőkanál pirított ánizsmag, olaj a sütéshez, 2 tojás, víz

Tegyük a tojást mély tálba, villával keverjük össze. Rakjuk hozzá a sütőport, cukrot és vaníliás cukrot, sót, lisztet, és egy kis vizet. Tegyük lisztezett gyúródeszkára, és gyúrjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra, fánkszaggatóval szaggassuk ki. Takarjuk le, és hagyjuk állni fél órát. Süssük ki forró olajban, tálalás előtt rakjuk tálra, és öntsük rá az őszibaracklevet. Szórjuk rá a pörkölt ánizsmagot.



Fűszeres őszibarack

 

Hozzávalók: 30 dkg cukor, 4,5 dl víz, 3 evőkanál citromlé, 1 késhegynyi gyömbérpor, ugyanennyi őrölt fahéj, 1 evőkanál szegfűszeg, 8 nagy nem túl érett őszibarack négyfelé vágva

Az őszibarack kivételével tegyük az összes hozzávaló egy lábasba. Lassú tűzön, lefedve főzzük 5-6 percig. Tegyük hozzá az őszibarackdarabokat, és főzzük még 8-10 percig, vagy addig míg az őszibarack megpuhul. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Szedjük ki a szegfűszeget, és jégkockával tálaljuk.



Rizses ananász habbal

 

Hozzávalók: 6 karika ananász /konzerv/, ½ csupor rizs, 2dl víz, kis darab vaníliarúd, 3 evőkanál cukor, 1 dl tej, 1 tojásfehérjének a keményre felvert habja, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál citromlé, 6 szem cseresznye befőttm1/2 dl rum

Mossuk meg folyóvíz alatt a rizst, majd áztassuk 1 órát. Szűrőben csurgassuk le. Rakjuk a vizet, a vaníliarudat és a 3 evőkanál cukrot nagy, zománcozott fazékba. Ha a cukor felolvadt, adjuk hozzá a tejet és a rizst. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg elpárolog a folyadék. Ne keverjük. Ha kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Tegyük a tojásfehérje habjához a porcukrot és citromlevet. Megállás nélkül verjük legalább 5-6 percig, vagy amíg a hab olyan kemény nem lesz, hogy vágni lehet. Rakjuk a kihűlt rizst kis feketekávés csészékbe. Óvatosan nyomkodjuk le. Helyezzük az ananászszeleteket lapos, hosszúkás tálra. Töltsük meg az ananász közepén lévő üreget a megmaradt rizzsel, majd ennek a tetejébe borítsunk egy-egy csésze rizst. Tegyünk mindegyik tetejére a tojásfehérje habjából, és díszítsük cseresznyével. Öntsünk minden ananászkarikához egy kis rumot.



Rumos omlett

 

Hozzávalók: 1 púpozott evőkanál olvasztott vaj, 8 tojás, csipet vaníliás cukor, 1,5 teáskanál porcukor, 2 teáskanál cukor, 2-3 evőkanál kubai rum

Melegítsünk egy teflon palacsintasütőt. Kézi habverővel keverjük össze a tojást, de ne verjük. Adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a porcukrot. Tegyük a fele vajat a forró palacsintasütőbe. Öntsük hozzá a cukros tojást, közben rázzuk a palacsintasütőt. Emeljük fel körben az omlettet, és csurgassuk alá a megmaradt vajat és a még nyers tojást a tetejéről. Ha a tojás majdnem összeállt, óvatosan borítsuk ki melegített, lapos, kerek rozsdamentes tálra. Szórjuk be a tetejét a megmarad cukorral. Egy merítőkanalat mártsunk forrásban lévő vízbe, majd töröljük szárazra. Öntsük a forró merítőkanálba a rumot, és locsoljuk le vele az omlettet. Gyújtsuk meg a rumot, és lángolva tálaljuk.



Rikai banán

Hozzávalók: 4 tojás, 2 evőkanál porcukor, csipet só, 1 teáskanál citromlé, 1 kg hámozott, hosszában félbevágott banán, 4 evőkanál porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál citromlé, 1 dl tejszín

Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd verjük bele a 2 evőkanál cukrot, a sót és az 1 teáskanál citromlevet. Tegyük félre. Vajazzunk ki egy tűzálló tepsit, tegyünk az aljára egy sor fél banánt. Keverjük habosra a tojássárgáját a megmaradt cukorral. Tegyük bele a reszelt citromhéjat, a megmaradt citromlevet és a tejszínt. Rázzuk jól össze, öntsünk belőle a tepsiben lévő banánokra, így rétegezzük, amíg elfogy a banán és a tejszínes tojáskeverék. A tetejére banán kerüljön. Ezt fedjük be a tojásfehérje habjával, és közepesen meleg sütőben süssük 25-30 percig. Ha kész, a tepsiben hidegen tálaljuk.



Diótorta kávékrémmel

 

Hozzávalók,25 dkg liszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 18 dkg kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 19 dkg vaj, 8 dkg apróra vágott dióbél, 10 dkg apróra vágott, forrázott pirított mandula

Fakanállal keverjük jól össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a tojást és a diót, majd verjük simára. Öntsük kivajazott és lisztezett kerek tortaformába. Tegyük közepesen meleg sütőbe, és borítsuk ki a rácsra, hogy a gőz eltávozhasson. Hagyjuk kihűlni, majd kenjük be a tortát kávékrémmel, és szórjuk a pirított mandulával.



Kávékrém

 

Hozzávalók: 1 evőkanál liszt, 5 dkg porcukor, ½ dl erős feketekávé, 8 dkg vaj

Keverjük össze a lisztet a cukorral, és lassan adagoljuk hozzá a feketekávét. Tegyük bele a vajat, állítsuk félig telt edénybe, és állandóan keverve főzzük, amíg besűrűsödik a krém. Ha kész, vegyük le a tűzről, és keverjük, amíg kihűl.



Kókuszos édesség

 

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaó, 1 csepp mandulaeszencia, 1 evőkanál rum, 2 tojás, 25 dkg darált keksz,, 24 dkg kókusz reszelék, 12 dkg kandírozott gyümölcs apróra vágva, 12 dkg mazsola, 12 dkg durván vágott, pirított dióbél, 6 evőkanál tejszínhab

Egy edényben olvasszuk fel a vajat. Vegyük le a tűzről, keverjük bele az összes hozzávalót, kivéve a tejszínhabot. Béleljünk ki egy tortaformát alufóliával vagy zsírpapírral. Öntsük bele a masszát, nyomkodjuk le egy evőkanál hátával. 3-4 órára tegyük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt szedjük le róla az alufóliát, és rakjunk a tetejére tejszínhabot.



Sajtos kocka

 

Hozzávalók: 25 dkg száraz, reszelt sajt, 15 dkg vaj, 10 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál tej, 1 tojás, 2 tojássárgája, 1 teáskanál só, pici cayenne-i bors

Keverjük össze a sajtot, a vajat, a margarint, lisztet, tejet, 1 tojást, a sót és a borsot. Készítsünk a közepesnél keményebb tésztát belőle, Szükség esetén adjunk még egy kis tejet hozzá. Nyújtsuk ki ½ cm vastagságúra, vágjuk kockára. Kenjük meg a tetejét a tojássárgájával, szórjuk be sóval, és közepesen meleg sütőben süssük 20 percig. Melegen vegyük ki a tepsiből.



Sült ananász banánnal

 

Hozzávalók: 25 dkg darabolt, friss ananász, 6 hámozott, hosszában kettévágott banán, 2 púpozott evőkanál vaj, 25 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj

Tegyük az ananászt teflonos tepsibe. Rakjuk a vajat az ananászdarabok közé. Tegyük a banánokat az ananász tetejére. Keverjük össze a cukrot a fahéjjal, és szórjuk be vele a banánt.

Rakjuk közepesen meleg grillsütőbe, és addig süssük, amíg a cukor felolvad, és a gyümölcs aranysárgára pirul. Tepsiben tálaljuk.



  Trópusi gyümölcssaláta zöldkrémmel

 

Hozzávalók: 3 hámozott banán karikára vágva, 3 hámozott mandarin, 2 hámozott narancs, 1 érett avokádó körte, 1-2 csepp mandulaeszencia, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor

Fejtsük le a hártyát a mandarin és narancsgerezdekről. Tegyük a banánnal együtt üvegtálba. Vágjuk hosszában ketté az avokádó körtét, és vegyük ki belőle a magot. Kiskanállal szedjük ki a húsát, törjük össze. Verjük kemény habbá a tejszínt a porcukorral, keverjük össze az avokádó körtével és a mandulaeszenciával. Öntsük a gyümölcsre, Azonnal tálaljuk.



Ghánai palacsinta

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 evőkanál porcukor, 5 tojás, 3,5 dl tej, só, 4 hámozott banán, földimogyoró vagy salátaolaj a sütéshez, 2 evőkanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 hámozott banán, 1 teáskanál citromlé, 2 tojásfehérjének a keményre felvert habja.

Rakjuk a lisztet, az 5 evőkanál porcukrot és az 5 tojást mély tálba, keverjük jól össze. Villával nyomjuk szét a banánt, és a tejjel együtt keverjük a tojásos masszához. Süssünk belőle a szokásos módon kissé vastagabb palacsintákat. Törjük át a maradék banánt és a többi hozzávalót a tojásfehérje kivételével, majd kenjük be vele a palacsintákat. Fektessük egymásra kivajazott tűzálló edénybe. Tegyük a tetejére a tojásfehérjék habját, és rakjuk közepesen meleg sütőbe. Addig süssük, amíg a teteje meg nem pirul. /kb. 15 perc/ Forrón tálaljuk.



Kakaós-kókuszos gombóc

 

Hozzávalók: 1 piskóta tortalap, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaó, 1 tojás, 3 evőkanál rum, 2 evőkanál felmelegített kajszibarack lekvár, 4 evőkanál kókuszreszelék

Verjük habosra a vajat, a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és a rumot. Tépjük apró darabokra a tortalapot, gyúrjuk össze a vajas masszával. Hagyjuk állni 10 percig, majd készítsünk kis gombócokat belőle. Forgassuk meg a baracklekvárban és utána a kókuszreszelékben. Tegyük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk 30 percig állni.



Tökpürével töltött pite

 

Hozzávalók: Tészta: 20dkg liszt, 1 mokkáskanál só, 15 dkg margarin, 2 evőkanál víz, pár csepp citromlé

Krém: egy 4 l edény megtöltve főtt, áttört, sütni való tökkel, 10 dkg porcukor, 1,5 dl víz, 8 dkg méz, ½ mokkáskanál őrölt fahéj, ½  mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál gyömbérpor, ½  mokkáskanál reszelt szerecsendió, ½ mokkáskanál só, 2 tojás és 2 tojássárgája, 12 evőkanál tejszínhab

Rakjuk a lisztet és a sót egy edénybe, és lassanként adjuk hozzá a margarindarabokat. Gyorsan dolgozzuk össze, öntsük hozzá a vizet és a citromlevet. Gyúrjuk össze. Készítsünk cipót belőle, tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe. Tegyük alacsony peremű kerek formába úgy, hogy a tészta ráfeküdjön a perem szélére. Villával szurkáljuk meg a tésztát, és töltsük meg az alábbi krémmel.

1 dl-nyire főzzük el a vizet a cukorral. Ha kihűlt, keverjük össze a mézzel, az összes hozzávalóval együtt keverjük simára a keverőben. Öntsük a nyers tészta közepébe, késsel simítsuk el, és közepesen meleg sütőben süssük 30-35 percig. Szúrjunk bele kötőtűt, és ha nem ragacsos, készen van. Vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra. Ha kihűlt, rakjunk rá tejszínhabot.



Palotakalács

 

Hozzávalók: ½ kg fonott kalács, 5 evőkanál cukor, 1 dl víz, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál citromlé, ½ mokkáskanál őrölt fahéj, tejszínhab, 6 evőkanál finomra vágott pirított mogyoró

Tegyünk edénybe 3 evőkanál cukrot, a vizet, a citromlevet és a fahéjat. Addig főzzük, amíg közepes sűrűségű szirup nem lesz belőle. A maradék 2 evőkanál cukorból készítsünk világosbarna karamellt. Erre öntsük rá a szirupot és a mézet, majd lassú tűzön főzzük 5 percig. Vágjuk ketté hosszában a kalácsot úgy, hogy az alsó része jóval vastagabb legyen. Ezt az alsó részt öntsük le egyenletesen a kihűlt sziruppal. Hagyjuk állni 10 percig. Borítsuk be a tejszínhabbal, és szórjuk be a mogyoróval.



Tejbedara datolyamártással

 

Hozzávalók: ½ l egész sűrűre főzött, édes tejbedara, 2,5 dl hideg tej, 1 vaníliás cukor, 1 csepp mandulaeszencia, 20 dkg kimagozott, préselt datolya apróra vágva, 2 evőkanál forrázott mandula

Öntsük a tejbedarát csészékbe, hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a tejet, a vaníliás cukrot, a mandulaeszenciát és a datolyát a keverőben. Borítsuk lapos tálra a tejbedarát úgy, hogy koszorút alkosson. Öntsük le a datolyamártással. Szórjuk be a mandulával.



Egyiptomi aprósütemény

 

Hozzávalók: 10 dkg forrázott, darált mandula, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál rózsaszirup, 1 mokkáskanál reszelt narancs vagy citromhéj, 1 tojásfehérje keményre felvert habja, 1 evőkanál reszelt dió, 2 evőkanál porcukor

Tegyük a mandulát, a 10 dkg porcukrot, a rózsaszirupot és a reszelt narancshéjat a keverőgépbe. Adjuk hozzá 1-2 teáskanálnyit a tojás habjából. Ha formálható masszává áll össze, vizezzük be a tenyerünket, és a két tenyerünk között gömbölygessünk a masszából fél dió nagyságú gombócokat, majd nyomjuk laposra őket. Keverjük össze a megmaradt diót a cukorral, mártsuk a tésztát a tojásfehérje habjába, majd a diós cukorba. Tegyük egy teflon tepsibe. Melegített, langyos sütőben süssük kb.10-15 percig, vagy amíg a tésztalapocskák duplájukra nem dagadnak, és aranysárgára nem sülnek. Vegyük ki a sütőből. Hagyjuk kihűlni. Lapos kerek tálon tálaljuk.



Serbet / rózsavízszirup/

 

Hozzávalók:25 dk cukor, 1.5 dl víz, 2 teáskanál citromlé, 2 dl forrásban lévő víz, kb. 60 db piros nagy rózsaszirom

Főzzünk sűrű szirupot a cukorból, a 1,5 dl vízből és a citromléből. Hűtsük le. A rózsaszirmokat forrázzuk le a 2 dl forró vízzel. Fedjük le az edényt, és pároljuk, amíg felére fő a víz. Vegyük le a tűzről és szűrjük le és a kettőt keverjük össze.



Libanoni lekváros puding

 

Hozzávalók: 10 dkg vaj,10 dkg cukor, 3 tojás, 15 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 3 evőkanál narancs vagy málnalekvár

Keverjük habosra a vajat a cukorral. Tegyük bele felváltva a lisztet, a tojást és a sütőport. Keverjük simára, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy nyers piskótatészta keménységű legyen. Öntsük a felolvasztott lekvárt kivajazott, mély pudingformába. Ezután öntsük a fenti masszát a lekvárra. A massza legyen 3 ujjal lejjebb, mint a pudingforma pereme. Borítsuk be zsírpapírral, és állítsuk forró vízzel félig telt edénybe. Közepesen meleg sütőben süssük 1 óráig. Utána borítsuk rácsra, hogy a gőz eltávozhasson. Ha kihűlt, tegyük lapos tálra, és ízlés szerint díszítsük málnával.



Kakaós teasütemény

 

Hozzávalók: 12,5 dkg olvasztott vaj, 6 evőkanál kakaó, 1 sütőpor, 50 dkg cukor, pici só, 4 tojás, 20 dkg liszt, 25 dkg apróra vágott dió, 1 evőkanál rum

Keverjük össze az olvasztott vajat és a kakaót, tegyük bele a cukrot és a sót. Üssük bele egyenként a tojást, majd szitáljuk bele a lisztet a sütőporral. Keverjük jól össze, rakjuk bele a dió, a rumot, és öntsük a tésztát kivajazott tepsibe. Süssük melegített, közepesen meleg sütőben 35-40 percig. Ha kihűlt, vágjuk szeletekre.



Rizspuding kókuszos öntettel

 

Hozzávalók:50 dkg rizs, 8 evőkanál cukor, 35 dkg kókuszreszelék, 2,5 dl forró víz, 20 dkg cukor, 1 evőkanál citromlé, 1 csepp mandulaeszencia, 10 dkg forrázott, darált mandula

Mossuk meg jól a rizst,, majd hideg vízben áztassuk 1 órát. Öntsük le róla a vizet, és hagyjuk lecsurogni. Forraljuk fel a vizet a 8 evőkanál cukorral, keverjük össze a tejjel és a rizzsel. Lassú tűzön főzzük 50 percig, vagy amíg elpárolog a víz. Borítsuk kerek tálra, tegyük félre. Forrázzuk le a kókuszreszeléket, hagyjuk 4 órát állni. Öntsük le róla a kókuszos tejet, de ne nyomkodjuk. Adjunk a kókuszos tejhez még annyi vizet, hogy kb.1/2 l legyen. Tegyük bele a megmaradt cukrot és a citromlevet, és lassú tűzön főzzük, amíg a szirup egy kissé besűrűsödik. Öntsük hozzá a kókuszreszeléket, és pároljuk állandóan kevergetve, hogy le ne égjen. Ha sűrűsödni kezd, keverjük bele a mandulát és a mandulaeszenciát, főzzük még 1-2 percig, azután vegyük le a tűzről. Fakanállal addig keverjük, amíg ki nem hűl. Öntsük le vele a rizspudingot.



 

Torta mandulaízű krémmel

Hozzávalók: Krém: 20 dkg vaj,20 dkg porcukor, zöld ételfesték, fél mokkáskanál mandulaeszencia, egy csepp kókuszeszencia, 1 tojás

Tészta: 5 tojásfehérje kemény habja, 5 tojássárgája, 5 evőkanál porcukor, 5 evőkanál liszt, ½  teáskanál  sütőpor, 4evőkanál körtebefőtt vagy cukorszirup, tejszínhab

Krém: keverjük habosra a vajat, adjuk hozzá a cukrot, azzal is keverjük habosra. Rakjuk bele az ételfestéket, a mandula- és kókuszeszenciát és a tojássárgáját. Megállás nélkül keverjük még 5 percig. Tegyük félre.

Tészta: Keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral, majd a liszttel, sütőporral és a tojás habjával. Tegyük kivajazott, lisztezett kerek kuglófformába, és közepesen meleg sütőben süssük ki. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és borítsuk a sütőből kivett rácsra. Hagyjuk kihűlni.

Öntsünk lapos tálra szirupot. Tegyük bele a tésztát, majd a nyomózsák segítségével vonjuk be krémmel. A közepén lévő üreget töltsük meg tejszínhabbal.



Kasmiri desszert

 

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1,25 l tej, 7 evőkanál porcukor, 1 csipet só, 2 mokkáskanál kardamomimmag, 1 szem szegfűszeg, 2 evőkanál mazsola, 5-5 dkg apróra vágott földimogyoró és forrázott mandula, 2 dkg apróra vágott dió

Mossuk meg folyóvíz alatt a rizst. Áztassuk 3 órát. Öblítsük le, szűrőben csurgassuk le. Forraljuk fel a tejet a cukorral, a sóval és a kardamomimmaggal. Tegyük bele a rizst, lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg elforr a tej, és a rizs szét fő. Időnként keverjük meg. Törjük át, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat. Jól lehűtve, kis kompótos tálkákban tálaljuk.



Jávai fűszeres tészta

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 24 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 12 dkg mazsola, 6 dkg pirított földimogyoró durvára darabolva, 6 dkg pirított  mandula durvára darabolva, 1 csipet őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt kardamomimmag

Rakjuk a palacsintasütőbe a lisztet, és állandóan kevergetve pirítsuk aranysárgára. Olvasszuk fel a vajat, öntsük a lisztre. Csökkentsük a tüzet, pirítsuk 2 percig, közben keverjük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az összes megmaradt hozzávalót, keverjük újra össze, és hagyjuk kihűlni. Készítsünk belőle dió nagyságú gombócokat. Azonnal fogyasztható.



Baklava

 

Hozzávalók: 6 réteslap, 20 dkg vaj, 15 dkg méz, 1 tojássárgája

A töltelékhez: 30 dkg dió, 30 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt kardamom

A diót megdaráljuk, és összekeverjük a cukorral, a fahéjjal meg a kardamommal. Vajjal kikent tepsibe terítünk 2 réteslapot, olvasztott vajjal megkenjük, vékonyan megszórjuk a töltelékkel, lefedjük egy réteslappal, ezt is megkenjük, megtöltjük, és így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyag el nem fogy. Legfelülre két, vajjal megkent réteslapot teszünk. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és rombusz alakú szeletekre vágjuk. Forró sütőbe toljuk, 10 perc múlva rálocsoljuk a maradék olvasztott vajat, majd addig sütjük, míg szép aranysárga lesz. A vágások mentén meglocsoljuk olvasztott mézzel, és sütőben hagyjuk kihűlni.



Szépajkú

 

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 tojás, 1 kiskanál citromlé, a sütéshez olaj

A cukorból 2 dl vízzel és a citromlével sűrű szirupot főzünk. A vajat 1 dl sós vízben felforraljuk, majd ha langyosra hűlt, összedolgozzuk a liszttel, és a tojásokat egyenként hozzáadva, tésztává gyúrjuk. Nudlikat sodrunk belőle, kettesével ajak formájúvá nyomkodjuk, és bő forró olajban kisütjük. A citromos sziruppal leöntve tálaljuk.



 

Halva

 

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 5 dkg mandulafenyő mag, 15 dkg liszt, 22,5 dkg cukor, 4 dl víz

Egy lábasban felforraljuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és a mandulafenyő magokat, majd addig kevergetjük, amíg aranybarna lesz. A vizet felforraljuk a cukorral, két percig főzzük, majd a liszthez öntjük. Állandóan kevergetjük, amíg a keverék a fazékhoz tapad. A tűzhelyről levesszük, lefedjük, tizenöt percig állni hagyjuk, majd tálra téve kínáljuk.



Mandulacsoda

 

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 1,5 l tej, 5 dkg mandula, 5 dkg őrölt rizs, 5 dkg kókuszreszelék, 2,5 dkg pisztácia, 2 tojássárgája

A tejet felforraljuk, majd kissé lehűtjük. A mandula héját leszedjük, majd a mixerben 2 dl tejjel összedolgozzuk. Állandó kevergetés mellett a tejhez adjuk az őrölt rizst, a mandulás tejet, a cukrot, a kókuszreszelék felét, majd takaréklángon fölmelegítjük. Amikor elkezd forrni, tovább forraljuk harminc percig, amíg megdagad. Közben a tojások sárgáját keverőtálban simára keverjük 1 evőkanál masszával. Három percig forraljuk, majd tálalóedénybe tesszük, és a hűtőbe rakjuk. A pisztáciát vízbe áztatjuk, héját letisztítjuk, és apróra vágjuk. A mandulás desszertet az apróra vágott pisztáciával és a megmaradt kókuszreszelékkel tálaljuk.



Alföldi vargabéles

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, egy kevés tejföl, 5 tojás, 4 evőkanál cukor, egy csipet só, 15 dkg rövid metélt, 30 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 3 dkg vaj,2 dl tejföl

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, 2 tojássárgájával, egy kevés tejföllel, egy evőkanál cukorral és egy csipet sóval, majd két cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy közepes nagyságu tepsit. A rövid metéltet sós vízben kifőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük. Az áttört túrót kikeverjük 3 tojássárgájával, beletesszük a 2 dl tejfölt, a mazsolát, az olvasztott vajat meg az 5 tojás kemény habbá vert fehérjét. Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben levő tésztalapra terítjük. Ráboritjuk a másik, kinyújtott lapot, a tetejét villával
megszurkáljuk, és a sütőben szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral, és kockára vágva rakjuk a tálra.



Truffe torta

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé, 10 dkg margarin, 7.5 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 4 tojás, 3 evőkanál whisky

A csokoládét pici vajjal olvasszuk fel. A margarint, cukrot,a mandulalikört,lisztet és a 4 tojást keverjük habossá, majd a langyosra hütött olvasztott csokoládéval keverjük össze.

A masszát köralakú torta formába öntjük.

Előmelegitett sütőben 150 fokon sütjük, kb. 30-40 percig. Szórjuk meg porcukorral és vanilia sodóval kináljuk.



 

Magyar Csodakrémes

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5dkg zsír, 10 dkg porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 2 evőkanál tejföl, 2 dkg kakaó.

A hozzávalókat összekeverjük, jól kidolgozzuk. Kétfelé vesszük és kisütjük.

Krém

Hozzávalók: 1/2 l tej, 5 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 1 csomag vanília cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 doboz babapiskóta, 1 dl rum

A tejet a lisztet,tojássárgáját és a vanillincukrot összefőzzük. A vajat és a porcukrot habosra keverjük, amikor a főzött krém kihűlt, a kettőt összekeverjük.

Rétegezés

Az alsó lapra kenjük a fele krémet. A babapiskótát egyenként a rumba mártjuk, és a krémbe helyezzük, majd rákenjük a maradék krémet és a másik lappal befedjük.

Csokimázat készítünk és a tetejére kenjük és hűtőbe tesszük, másnap fogyasztandó.

Jó étvágyat.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 49
Tegnapi: 2
Heti: 49
Havi: 181
Össz.: 176 294

Látogatottság növelés
Oldal: Édességek a világból
Nemzetek étkei - © 2008 - 2025 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »