Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

franciaorszag_17.jpg

 

     

Póréhagymás burgonyaleves

 

Hozzávalók: 3 szál póréhagyma, 50 dkg burgonya, 1 l víz, 5 dkg vaj, 5dl tej, 1 tojássárgája, só

A póréhagymát a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, felengedjük vízzel, megsózzuk, és puhára főzzük. Turmixgépben áttörjük a póréhagymát és a burgonyát, majd visszatesszük a levesbe, hozzáöntjük a tejet, s újra felfőzzük. Belekeverjük a tojássárgáját és tálaljuk. Adhatunk hozzá vajban megpirított kenyérkockákat is.



Béarni zöldségleves

 

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 3 szem burgonya, ½ fej fehérkáposza, 10 dkg fehérbab, 3 szem paradicsom, 5 dkg vaj, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 2 l víz, só, 4 szelet zsemlekenyér

A sárgarépát, petrezselymet, káposztát, burgonyát nagyon vékonyra szeletelve megpároljuk a vajban. Mikor megpuhult, a paradicsommal együtt áttörjük, majd hozzáadjuk a puhára főtt babot, megsózzuk, és a vízzel felengedjük, és kis ideig főzzük. A tojást felverjük, belekeverjük a reszelt sajtot, és rákenjük a vékonyra szeletelt kenyerekre. Előmelegített sütőben 5 perc alatt ropogósra sütjük. Tálalhatjuk a levest a kenyérszeletekre öntve vagy kiegészítőnek.



Belforti káposztaleves

 

Hozzávalók: 35 dkg füstölt oldalas vagy 25 dkg húsos füstölt szalonna, 20 dkg főzőkolbász, 1 kis fej fehérkáposzta, 20 dkg burgonya, 3 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 3 l víz, só

A szeletre vágott füstölt húst vagy szalonnát a vízzel együtt egy nagyobb fazékban felfőzzük. Amikor főni kezd, mint a húslevesnél szoktuk, leszedjük a habját, majd beletesszük a négy részre vágott káposztát, és nagyon gyenge tűzön kb. 90 percen át főzzük. Hozzáadjuk a negyedekbe vágott burgonyát, a zöldséget, a kolbászt, és tovább főzzük addig, amíg, míg meg nem puhulnak. A káposztát, a füstölt húst és a kolbászt a leves után tálaljuk.

                    



Gombás tyúkhúsleves

 

Hozzávalók: 50 dkg tyúkhús /comb, mellehúsa/, 15 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, ½ citrom, 1 dl tejföl, 5 szem feketebors, babérlevél, kakukkfű, őrölt szerecsendió, só, törött bors

Egy lábasba rakjuk a darabokra vágott tyúkhúst, hozzá egészben a vöröshagymát, fokhagymát, a szeletekre vágott gombát, 2 citromkarikát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a szemes borsot. Lefödve, mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Habszedő kanállal kiszedjük a húst, a hagymát és fokhagymát. A levest megsózzuk, megborsozzuk, és még 10 percig főzzük. A tyúkhúst kicsontozzuk, a felét ledaráljuk a főtt hagymával és a fokhagymával együtt, a másik felét apró darabokra vágjuk. Kivesszük a levesből a citromszeleteke, a babérlevelet és a szemes borsot. A lisztet egy evőkanál hideg vízzel simára keverjük, hozzáadunk néhány kanál meleg levest. Beleöntjük a fazékba és 5 percig kavargatva, főzzük. Ekkor beletesszük a darált és darabokra vágott húst, a tejfölt, összekeverjük, még két percig tovább főzzük. Szerecsendióval ízesítjük és tálaljuk.



Pikáns sertéshússzeletek

 

Hozzávalók: 80 dkg sertéshús, 4 szem paradicsom, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tejföl, 6 dl borecet, 4 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, finomra vágott petrezselyem, só, törött bors

A sertéshúst vékonyra szeleteljük, és a megsózott és törött borssal összekevert lisztbe mártjuk. A forró olajban mindkét oldalon átsütjük. Felengedjük 1,5 l meleg vízzel, a borecettel, beletesszük a zúzott fokhagymát, a zöldpetrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, s lefödve nagyon gyenge tűzön 1 órán át, főzzük. Tálalás előtt 15 perccel megmelegítjük a vajat, beletesszük a meghámozott és villával szétnyomott paradicsomot. 10 percig pároljuk. Eldolgozzuk a tejföllel, megsózzuk, megborsozzuk. A már tálra rakott húsra öntjük és tálaljuk.



Húsos-ropogós

 

Hozzávalók: 1 kg apró cukkíni, 50 dkg tetszés szerinti darált hús, 5 tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál őrölt mentalevél, 1 kávéskanál porcukor, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dkg vaj, só, törött bors

Egy nagy lábosban melegítsük meg az olajat, és pároljuk meg benne a karikára vágott vöröshagymát. Belerakjuk a húst, s tovább pároljuk megkeverjük, amíg a levét el nem fövi. Hozzáadjuk a porcukrot, a mentalevelet, az 1 cm-es kockákra szeletelt cukkínit, megsózzuk, megborsozzuk, összeforgatjuk. Takaréklángon addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Mikor elkészült, a lángról levéve 5 percen át fakanállal keverjük, s a hagyjuk kihűlni. A tojásokat egy tálba felverjük, megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük a cukkínire, s óvatosan összekeverjük. Kivajazott, zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba öntjük a masszát, tetejét beszórjuk zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük.



Boszorkánytál

 

Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 3 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dkg liszt, 3 dl vörös bor, 6 dl víz, 1-2 babérlevél, néhány szem feketebors, kakukkfű, 4 szem kockacukor, 1 evőkanál áfonyaíz, 3 evőkanál olaj, só

A felszeletelt és megsózott húst a forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. A hússzeleteket egy tálra tesszük. A maradék olajban felolvasztjuk és világosbarnára pirítjuk a kockacukrot, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és hagymát, a zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, szemes borsot, s ha színük aranysárga, behintjük liszttel, és addig keverjük, míg

világosbarna, nem lesz. Beletesszük a paradicsompürét, felengedjük a borral és a vízzel. Amikor felforrt, belerakjuk a húst, az áfonyaízt, és lefödve a sütőben puhára pároljuk. A húst tálalótálra rakjuk, a mártást turmixgépben áttörjük, utána a hús tetejére öntjük.



Rostélyos Bordeaux módra

 

Hozzávalók: 75 dkg rostélyos, 6 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl vörös bor, 2 dl víz, 1 fej vöröshagyma, zöldpetrezselyem, só

A húst felszeleteljük, s a vajban mindkét oldalát megsütjük, majd egy tálra rakjuk. Ugyanebben a vajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, beszórjuk a liszttel, és kb. 1 percig keverjük, míg kissé meg nem barnul. Hozzáöntjük a vörös bort és a vizet. Addig főzzük, míg a lé mennyisége a felére nem csökken. Ekkor visszatesszük a mártásba a hússzeleteket., és puhára pároljuk. Zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk.



Rostélyosszelet szépasszony módra

 

Hozzávalók: 60 dkg rostélyos, 6 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 dl fehér bor, 2 dl víz, 3 evőkanál paradicsompüré, kakukkfű, babérlevél, zöldpetrezselyem, só, törött bors

A forró zsírban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, majd a lábasból kiszedjük. Ugyanebben a zsírban megpároljuk a kockákra vágott vöröshagymát és a sárgarépát, majd felengedjük a borral és a vízzel. Beletesszük a paradicsompürét, a babérlevelet, a kakukkfüvet. Megsózzuk és megborsozzuk. A mártásba rakjuk a húst, és nagyon lassú tűzön puhára főzzük. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk.



Sertéskaraj sárgabarackkal

 

Hozzávalók: 80 dkg karaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg sárgabarackkompót, 2 dkg vaj, 4 evőkanál kristálycukor, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, 2 dl víz, só, törött bors

A megmelegített olajba, beletesszük a vajat és a vékony karajszeletek mindkét oldalát átsütjük. A húsokat kiszedjük, s egy tűzálló tálba rakjuk. A maradék húslében aranysárgára pároljuk a felmetélt vöröshagymát. Egy tálban összedolgozzuk a kristálycukrot, a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot, az ecetet, a citromlevet, megsózzuk és felengedjük vízzel, majd ráöntjük a megpárolt vöröshagymára. Elegyítjük, és kis lángon főzzük 3-4 percig. Ezzel a mártással leöntjük a hússzeleteket, s lefödve közepesen meleg sütőben kb. 45 percig pároljuk. A hússzeletek tetejét a levével többször meglocsoljuk. A sárgabarackkompótot levétől lecsöpögtetjük, negyedekbe vágjuk, rárakjuk a húsra, s még 15 percig sütjük. Melegen tálaljuk.



Illatos bárányborda

 

Hozzávalók: 8 szelet bárányborda, 2 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál őrölt kakukkfű, só, törött bors

A sütés előtti napon az olajat összekeverjük a kakukkfűvel, beletesszük a babérlevelet, az egészben hagyott fokhagymát, hogy az ízek jól összeérjenek. A hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, és 20 percre a fűszerezett olajba rakjuk, egyszer-kétszer megforgatva, hogy a mártás zamata átjárja. Tűzálló tálba egy kevés olajos mártást öntünk, belerakjuk a hússzeleteket. Grillsütőben vagy közepesen meleg sütőben 5-6 percig sütjük a húsok mindkét oldalát, meglocsolva egy kevés fűszerezett olajjal.



Marengói csirke

 

Hozzávalók: 1 kb. 1.20 kg csirke, 1 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 palack fehér bor, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 dl víz, 25 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, só

A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és beleforgatjuk a lisztbe. Egy lábasban a vajat az olajjal megforrósítjuk, s megpirítjuk benne a húsdarabokat, majd beletéve a vékonyra szeletelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, még néhány percig sütjük. Ráöntjük a bort, s erős tűzön addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a vizet és fedő alatt mérsékelt tűzön tovább pároljuk. Tálalás előtt tíz perccel a szeletekre vágott gombával elegyítjük. Olajban pirított kenyérdarabokkal tálaljuk.



Kacsasült szőlővel

 

Hozzávalók: 1 kb. 1,5 kg kacsa, 1 kg fehér szőlő, 3 dkg vaj, só, törött bors

A vajjal megkent, megsózott, megborsozott kacsát 15 percre nagyon forró sütőbe tesszük, néha megforgatva, hogy mindkét oldala aranysárgára süljön. A tüzet mérsékeljük, és a kacsát zsírjával egyszer-egyszer meglocsolva sütjük. Közben a szőlőszemeket szárukról leszedjük, megmossuk, lecsöpögtetjük. A felét áttörjük és a félpuha húsra, öntjük. Ha a hús puha, kivesszük, felszeleteljük, tálalótálra téve melegen tartjuk. A visszamaradt mártásban a maradék szőlőszemeket nagy lángon 3 percig melegítjük. A mártást és a szőlőszemeket a húsra öntjük.



Vadász módra készült nyúl

 

Hozzávalók: 1 nyúl, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 2 dl vörös bor, 2 dl víz, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 25 dkg gomba, só, törött bors, kakukkfű, babérlevél ízlés szerint

Az olajat és a vajat együtt megmelegítjük, és megpirítjuk benne a darabokra vágott nyúlhúst. Meghintjük a liszttel, és ezzel egy időben beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, összekeverjük, majd felengedjük a borral és a vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és mérsékelt tűznél puhára főzzük. Mikor már majdnem kész az étel, elegyítjük az előzőleg olajban megpárolt gombaszeletekkel.



Tonhal gombával

 

Hozzávalók: 60 dkg tonhal, 1 dl olaj, 10 dkg vaj, 4 szem paradicsom, 1 dl fehér bor, 2,5 dl barna mártás, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors

Az olajba beletesszünk 5 dkg vajat, és átsütjük benne a halszeletek mindkét oldalát. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát, a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, a fehér bort és a barna mártást. Megsózzuk, megborsozzuk. Fedő alatt, kis lángon 30 percig főzzük. A halszeleteket kivesszük, tálalótálra tesszük. A visszamaradt mártást áttörjük, majd elegyítjük a maradék vajban 10 percig párolt gombaszeletekkel, és a halra öntve tálaljuk.



Barna mártás

 

Hozzávalók: 5 dkg zsír, 4 dkg liszt, 5 dl víz vagy húsleves/kockából/, 1 evőkanál paradicsompüré, só

A zsírból és lisztből takaréklángon rántást készítünk. Beletesszük a paradicsompürét, felengedjük a vízzel vagy húslevessel és megsózzuk. Fővésig keverjük, majd nagyon gyenge tűzön 1 óra hosszat keverés nélkül főzzük.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 19
Heti: 107
Havi: 604
Össz.: 171 365

Látogatottság növelés
Oldal: Francia konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »