Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

mexico11.jpg

 

 

Gombaleves dióval

 

Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 2 db cseresznyepaprika apróra vágva, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, ¼ kg csiperkegomba apróra vágva, 1 púpozott evőkanál darált dióbél, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, só, törött bors, ½ l víz, 1 csirkehúsleves-kocka, ½ evőkanál Vegeta, 3 dl tej, 1 tejszín

 

Tegyük a vajat, a cseresznyepaprikát és a reszelt hagymát egy edénybe. Pároljuk 5 percig, adjuk hozzá a gombát, és pároljuk még 10 percig. Keverjük bele a diót, petrezselymet, sót, törött borsot, és rakjuk hozzá a vizet, a leveskockát és a Vegetát. Lassú tűzön, lefedve főzzük

még 15 percig, majd öntsük hozzá a tejet, és pároljuk további 15 percig Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Öntsük a keverőbe, keverjük simára, öntsük vissza az edénybe, és forraljuk fel. Melegített csészében tálaljuk. Tegyünk mindegyik csészébe 1 evőkanál tejszínt.



Mexikói zöldségleves

 

Hozzávalók: 35 dkg mexikói zöldségkeverék, 3 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kiskanál fűszerpaprika, egy csipet chili por, 2 vékony csíkokra vágott tortilla,

só, bors, 1,5 dl húsleves/ kockából/ , friss koriander

 

Kevés olajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a mexikói zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és puhára pároljuk. Rádobjuk a fűszerpaprikát és a chilit, megszórjuk kukoricaliszttel, és felöntjük a húslevessel.

Ha felforrt, beletesszük a tortilla csíkokat, és jól átkeverjük. Tálaláskor meghintjük felaprított, friss korianderrel.



Veracruzi grillcsirke

 

Hozzávalók:1 kg tisztított csirke hosszában kettévágva. 3 szem összemorzsolt cseresznye paprika, 2,5 dl meleg víz, ½ evőkanál só, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál paradicsompüré,

1/2 teáskanál porcukor, 1 késhegynyi őrölt koriandermag

 

Rakjuk a cseresznyepaprikát magostul a meleg vízbe, hagyjuk állni 2 órát.

Szürjük le, és keverjük össze a sóval, olajjal, paradicsompürével, porcukorral és a korianderrel. Kenjük be vele a két fél csirkét. Tegyük közepesen meleg grillsütőbe, és süssük egy-egy oldalát 20-25 percig.



Mexikói rakott bab

 

Hozzávalók: 30 dkg áztatott szárazbab, 1 kg darált disznóhús, 2 evőkanál zsír, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál csípős Piros Arany, só, 1 kis doboz paradicsompüré,

1 mokkáskanál szurokfű, 3 hámozott paradicsom vastag szeletekre vágva, 10 vékony szelet szalonna

 

Tegyük a zsírt a hagymával serpenyőbe, pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a Piros Aranyat, sót,paradicsompürét és a darált húst.

Pirítsuk, amíg el nem párolog róla a víz. Főzzük puhára a

babot sós vízben, majd öntsük le a vizet. Egy nagyméretű tűzálló edényt béleljünk ki 5 szelet szalonnával.

Rakjunk rá egy sor babot, majd egy sor darált húst, folytassuk a paradicsom szeletekkel, és újból a babbal és a hússal. Fedjük be a paradicsomszeletekkel és a megmaradt szalonnával. Tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük 25-30 percig.



Rák- avokádó saláta

 

Hozzávalók: 2 lime leve, 4 szál újhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál

szárított oregánó, 25 dkg paradicsom, 1 zöld chili paprika, 40 dkg mélyhűtött koktélrák

2 érett avokádó, 3 evőkanál friss koriander

Tálaláshoz: jégsaláta levél, friss tortilla

 

Egy üvegtálba beleöntjük a citromlevet, hozzáadjuk a feldarabolt újhagymát, paradicsomot, paradicsompürét, chilit, fűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

Szobahőmérsékleten felengedjük a rákokat, kockára vágjuk az avokádót. A szószhoz adjuk és jól átkeverjük.

Megmossuk a jégsalátát, lecsepegtetjük róla a vizet.

Szép salátaleveleket teszünk egy tálra, és erre rászedjük a rákos keveréket. Tálaláskor megszórjuk friss koriander-levéllel és meleg

tortillát kínálunkk hozzá.



Cancuni csokoládés csirke

 

Hozzávalók: 2 csirkemell, 5 dkg mazsola, 1 piros chili paprika, 5 dkg mandula, 5 dkg vaj, só, bors, őrölt fahéj

A csokoládémártáshoz: 5 dkg étcsokoládé, ½ fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,2 paradicsom, 3 szárított chili, 5 dkg mogyoróvaj, 5 dl húsleves, 5 dkg kukoricaliszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szezámmag, só, bors, cukor, szegfűszeg

 

A kicsontozott csirkemellet vékonyra kiveregetjük, megkenjük a sóval és borssal elkevert vajjal, majd meghintjük a beáztatott mazsolával és az apróra vágott chili paprikával. Feltekerjük, hústűvel megtűzzük, kívül sóval, őrölt fahéjjal fűszerezzük. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük, fóliával lefedjük, és 30 percig sütjük. A fóliát levesszük és 10 perc alatt megpirítjuk. Közben elkészítjük a mártást. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.

Hozzáadjuk a lehéjazott, apróra vágott paradicsomot

majd beletördeljük a csokoládét. Mogyoróvajjal, chilivel, szezámmaggal, sóval, cukorral, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel és borssal fűszerezünk, és meghintjük a kukoricaliszttel. Felöntjük a levessel és összefőzzük. A csirkét forrón tálaljuk. Csokoládészósszal leöntve,tetejét pedig

gazdagon megszórjuk korianderrel. Rizst vagy friss tortillákat adunk mellé



Burritos

 

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 1 evőkanál olaj, 3,5 dl húsleves, 2,5 dl paradicsompüré, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, 1 teáskanál chili por, 8 db friss tortilla, só

A tálaláshoz: guacamole, tejföl, sült babpüré

 

Megmossuk a húst, megsózzuk, és egy kiolajozott tepsiben jó közepes tűzön, 1,5 órán át pirosra sütjük. Amíg sül a hús, elkészítjük a szószt. Egy serpenyőbe beleöntjük a húslevest, hozzákeverjük a paradicsompürét, a narancshéjat és a szárított chilit. Felforraljuk, aztán mérsékeljük a tüzet, 30 perc lassú főzés után a szósz besűrűsödik. Ha a hús megsült, kivesszük a sütőből és egy villa segítségével hosszú csíkokra tépkedjük. A szószhoz adjuk, átmelegítjük. Meglangyosítjuk a tortillákat, mindegyik közepére egy evőkanálnyi szószt, sültbab pürét, guacamolét, tejfölt teszünk. Feltekerjük, és azonnal tálaljuk.

 



Paprikás szűzpecsenye

 

Hozzávalók: 50 dkg szűzpecsenye, 1 mokkáskanál Tabasco-szósz, 25 dkg kukorica, 6 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20-20 dkg piros és zöldpaprika, 1 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál mexikói salsa, 2 evőkanál lime leve, 1,25 dl sör, só, bors, 2 ágacska friss oregánó

 

A húst hideg vízzel leöblítjük, vékony szeletekre vágjuk és Tabasoval fűszerezzük. A kukoricát szűrőben lecsepegtetjük. Megtisztítjuk, és finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, megmossuk és csíkokra vágjuk. A serpenyőben felhevített olajon előbb megpirítjuk kissé a húst, majd hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Az egészet 4 percig sütjük. Közben a mexikói salsát elkeverjük a lime lével és a sörrel, majd a kukoricával együtt a zöldséges húshoz keverjük, és még 2 percig

Pároljuk. Az ételt sóval, borssal jól megfűszerezzük. Az oregánó lecsipkedett levelét tálalás előtt a paprikás tálra szórjuk. Ízlés szerint kukoricachipset vagy tortillát kínálunk mellé.

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 6
Heti: 75
Havi: 294
Össz.: 174 302

Látogatottság növelés
Oldal: Mexikói konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »