Andalúz gazpacho
Hozzávalók:/6-8 személyre/ 75 dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 2 cső pirosra színeződött zöld paprika, 2 uborka, 1 csemege uborka, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 5 dkg fehérkenyér bél, 1 kávéskanál pirospapria, pici porított köménymag, só, törött bors, 6 jégkocka
A paradicsomot néhány percre fövő vízbe tesszük, majd meghámozzuk, kimagozzuk.A paradicsom egyharmadát félretesszük, a maradékot kockára vágjuk. Három fej vöröshagymát, egy uborkát meghámozunk és vékonyra szeletelünk.Sütőben nagy lángon, forgatva addig sütjük a zöldpaprikát, amíg héja meg nem ráncosodik. Utána hideg vízbe mártjuk, külső héját lehúzzúk, magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk. Az így előkészített zöldségeket turmixgépben összetörjük.
A száraz kenyér darabokat olajba tesszük, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, és köménymaggal. A masszát mozsárban összetörjük.
Levesestálban összedolgozzuk a paradicsomos zöldséget az olajos masszával, az ecettel és simára keverjük.
Tálalás előtt elkészítjük a betétet, amelyet a leves mellé teszünk. A maradék paradicsomot, csemegeuborkát 1 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát és a meghámozott uborkát vékonyra szeleteljük, a fehér kenyér belét ugyancsak kis kockákra vágjuk.
Barcelonai bableves
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 10 dkg füstölt sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgonya, 1 kis fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy kevés só, törött bors
Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük, és lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel, ellepje, felfőzzük.
Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a kockára vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön 1 órán át, főzzük. Tetejére rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a karikára metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint a vékonyra szelt káposztát. Ha kell forró vizet, önthetünk még rá, de csak annyit, hogy sűrű levest kapjunk.
Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90 percig, mert az ízek csak így érvényesülnek.
A csülköt kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a levest a cseréplábasban tálaljuk. Adhatunk hozzá pirított kenyérszeleteket is.
Galíciai leves vegyes húsokból
Hozzávalók: 25 dkg száraz fehér bab, 25 dkg csirkehús, 25 dkg marharostélyos, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg kicsontozott sertésoldalas, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, ¼ fej fehér káposzta, 1 szál sárgarépa, 4 szem burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem levél, egy kevés só.
A babot egy éjszakán át, áztatjuk. A vizet leöntjük róla, és a babot nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kicsontozott és darabokra
Vágott csirke, marha, sertéshúsokat, sonkát, egészben a vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket. Takaréklángon, lefödve kb. 2 óra hosszat főzzük. Ha szükséges, leszedjük a habját, illetve forró vízzel pótoljuk az elfövő vizet. Újabb 30-40 percig főzzük a vastagra szeletelt káposztával, a kockára vágott burgonyával és sárgarépával. Ízesítjük az olajjal, a borecettel, és megsózzuk. Szükség esetén még főzzük fedő nélkül, hogy jó sűrű levest nyerjünk. A levét 4 levesestálkába, zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk, majd a felszeletelt húsokat a zöldségekkel utána fogyasztjuk.
Vegyes halleves
Hozzávalók: 1 kg különböző fajta, közepes méretű hal, 50 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, ½ l víz, 1 citrom leve, 3 babérlevél, egy kevés kakukkfű, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors.
A halakat megtisztítjuk, megmossuk, fejüket levágjuk, húsukat feldaraboljuk. A halfejeket sóval, borssal, babérlevéllel és kakukkfűvel ízesített vízben lefödve, takaréklángon 20 percig főzzük.
Közben a megmelegített olajban 5 percig pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadva a feldarabolt paradicsomot, újabb 5 percig főzzük.
Rászűrjük a halfejleves levét, ízesítjük citromlével. Amikor forr belerakjuk a halszeleteket, és félig lefödve, lassú tűzön főzzük 20 percig. Zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk. Adhatunk hozzá pírított kenyérkockákat is.
Valenciai saláta
Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, ½ fej vöröshagyma, 2 narancs, 1 fej saláta, 12 szem fekete olajbogyó, egy kevés só, törött bors
Kis tálban elkeverjük az olajat a borecettel. Megsózzuk és megborsozzuk.Összeforgatjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymával és a meghámozott és ugyancsak vékonyra vágott naranccsal. Egy-két órára a hűtőszekrénybe állítjuk. A fejes salátát csíkokra vágjuk, egybevegyítjük az ízesített naranccsal, díszítjük az olajbogyókkal, majd 10-15 perc múlva tálaljuk.
Karácsonyi saláta
Hozzávalók: 2 kis fej cékla, 1 sárgarépa, 1 fej saláta, 1 narancs, ½ ananászkonzerv, 1 banán.
Az öntethez 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, ½ kávéskanál porcukor, egy kevés só
Forró vízben külön-külön megfőzzük a céklát és a sárgarépát, de nem egészen puhára, hanem úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. A vízből kivéve hagyjuk kihűlni. A céklát, a sárgarépát meghámozzuk. A fejes salátát megmossuk, leszárítjuk. A céklát, sárgarépát, ananászt, banánt, a meghámozott narancsot kockára vágjuk, és összeforgatjuk a metélt salátalevelekkel. Az öntet elkészítése: valamennyi hozzávalót kis tálban egy kanállal alaposan összedolgozunk, amíg a porcukor fel nem olvad. Ráöntjük az alapanyagokra, összekeverjük, a salátalevelekkel kibélelt tálba tesszük, és behűtjük. Mandula, mogyoró, diódarabokkal díszítve tálaljuk.
Asztúriai töltött tojás
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 25 dkg tonhal/konzerv/ saját levében, 25 dkg marinírozott piros paradicsompaprika, 3 evőkanál majonéz, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés só, törött bors, néhány fejessaláta-levél, esetleg néhány szem olajbogyó
A megtisztított tojásokat hosszában kettévágjuk. Sárgájukat óvatosan kiszedjük, és tálban összedolgozzuk a tonhallal, a paradicsompaprikával, a zúzott fokhagymával, a majonézzel és a pirospaprikával. Ízlés szerint megsózzuk, és borsozzuk. A masszából a tojásfehérjék üregébe kis halmokat rakunk. A tálalótálat beszórjuk a metéltre vágott salátalevelekkel, ezek tetejére helyezzük a töltött tojásokat. Olajbogyóval díszítjük.
Fűszeres húsgombócok
Hozzávalók: 50 dkg darált, sovány marhahús, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál porított szerecsendió, 1 evőkanál zöldpetrezselyem finomra vágva, 1 kávéskanál őrölt majoránna, 1 felvert tojás, 2 evőkanál sherry, 2 evőkanál liszt, egy kevés só, törött bors, olaj a sütéshez.
A liszt kivételével valamennyi hozzávalót összedolgozunk. A masszából diónyi nagyságú gombócokat készítünk. Serpenyőben olajat melegítünk és beletesszük a lisztben megforgatott húsgombócokat. Fogyaszthatjuk önálló fogásként, vagy adhatunk mellé valamilyen pikáns ízű mártást.
Marhahúsragu szilvával
Hozzávalók: 1 kg pörköltnek való marhahús, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál konyak, 1,5 dl fehérbor, 3 dl húsleves/kockából/ vagy víz, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött fahéj, 25 dkg aszalt szilva, egy kevés kakukkfű, só, törött bors.
A húst 5 cm-es kockára vágjuk, és beleforgatjuk a sóval, borssal összekevert lisztbe, majd olajban barnára pirítjuk. Kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt olajban 5 percig pároljuk a zúzott fokhagymát és a vékonyra szelt vöröshagymát. Összeforgatjuk a paradicsompürével, a konyakkal és a borral, majd a húslevessel. Ízesítjük a különféle fűszerekkel és az előző este beáztatott kimagozott szilvával. Visszatesszük a húst a lábasba és lefödve, takaréklángon kb.2 és fél órán át pároljuk, amíg omlós nem lesz. Szükség esetén, ha a mártás nagyon besűrűsödne, egy kevés vizet adunk hozzá. Főtt rizzsel tálaljuk.
Pácolt borjúsült
Hozzávalók: 1 kg borjúhús/ dió, vagy comb/ , 2,5 dl olaj, 1 fej vöröshagyma. 6 evőkanál borecet, 2 evőkanál zöld petrezselyem finomra vágva, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés só, törött bors
Összekeverjük az olajat, az ecetet, az apróra vágott vöröshagymát, a zöldpetrezselymet, a pirospaprikát, a sót, a törött borsot. Ebbe a páclébe beleforgatjuk a borjúhúst úgy, hogy minden oldala átnedvesedjen. Hűtőbe tesszük 8 óra hosszára, közben 2-3 alkalommal megforgatjuk. Ezután pácléből kivesszük és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük 20 percig, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk míg omlóssá nem válik. Közben páclével locsolgatjuk. Amikor a hús majdnem kész, a páclevet fedő nélkül felforraljuk erős lángon, majd 5 percig főzzük közepes tűzön, hogy besűrűsödjön. A húst 1 cm-es szeletekre vágjuk, tálra helyezzük, és a páclével leöntve tálaljuk. Sós vízben főtt burgonyát, vagy rizst adhatunk hozzá.
Sertéskaraj spanyol módra
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 20 dkg rizs, 60 dkg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg lángolt kolbász, 3 kemény tojás, 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál petrezselyem levél finomra vágva, egy csipetnyi sáfrány, só, törött bors
Fokhagymát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágunk 2 gerezdet. A hús szeleteket megtűzdeljük a fokhagymával. Lábasban, 22 evőkanál olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a hússzeleteket, és közepes lángon átsütjük a húsok mindkét oldalát. Leöntjük egy kevés forró vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és takaréklángon lefödve 20 percig pároljuk. Ezután beletesszük a karikára vágott kolbászt és még 10 percig pároljuk. Kis lábosban, 2 evőkanál olajban, fedő alatt puhára pároljuk a kimagozott és hasábokra vágott zöldpaprikát. Meghámozzuk a paradicsomot, összenyomjuk, és egy másik lábosban, ugyancsak 2 evőkanál olajban megpároljuk, majd összekeverjük a maradék zúzott fokhagymával és a zöldpetrezselyemmel. A rizst bő, sós, sáfránnyal ízesített fövő vízben 15-20 percig főzzük, majd hideg vízzel leöntjük, rögtön újra leszűrjük, és lecsepegtetjük. A hússzeleteket előmelegített tálra tesszük, körberakjuk a zöldpaprikával, a paradicsommal, a rizzsel, díszítjük a kolbászkarikákkal és a negyedekre vágott keménytojás-darabokkal. Melegen tálaljuk.
Bárányborda navarrai módon
Hozzávalók: 8 bárányborda szelet, 10 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa,1,5 dl sherry, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra metélt capri bogyó, 2 evőkanál tejföl, egy kevés só, törött bors.
A hússzeleteket megtisztítjuk a zsíros résztől. A fokhagymával bedörzsöljük, megsózzuk. Kis lábasban felolvasztjuk a vaj felét, megfürdetjük benne a hússzeleteket, majd zsemlemorzsába forgatjuk azokat. Grillsütőben 6-8 percig sütjük mindkét oldalukat. Közben a maradék vajat is felolvasztjuk és a sherryvel együtt takaréklángon felfőzzük. Ízesítjük a zöldfűszerekkel, és további 1 percig főzzük. Szükség szerint megsózzuk és megborsozzuk a mártást. Belekeverjük a tejfölt, megmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A húst tálalótálra tesszük, a mártással leöntjük, és főtt rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.
Andalúziai csirke
Hozzávalók: egy 1,5 kg csirke, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 mokkáskanál cayenne-i bors, 1,5 dl sherry, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 babérlevél, egy kevés só
A feldarabolt csirkét nagyobb lábasba tesszük, és annyi hideg vízzel öntjük le, hogy ellepje.
Ízesítjük a babérlevéllel, és sózzuk. Lefödve, takaréklángon 15-20 percig forraljuk.
Ekkor hozzáadjuk az apróra szeletelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a cayenne-i borsot.
Újabb 30 percig főzzük. Amikor a hús már majdnem puha, ráöntjük a sherryt / tehetünk bele 20 szem olajbogyót is/
Összeforraljuk, kb. 10 percig. A kukoricalisztet egy kevés hideg vízzel elkeverjük, és felengedjük vele a hús mártását. Egy-két perc alatt a mártás megsűrűsödik. Főtt rizzsel tálaljuk.
Katalán pulyka
Hozzávalók: / 8-10 személy részére/ egy kb. 2 kg-os pulyka, 50 dkg szilva, 1 kg őszibarack, 20 dkg főzőkolbász, 20 vékony szelet füstölt hús, 1 szelet füstölt sonka, 5 dkg vaj, 2 dl édes vörösbor, 3 babérlevél, egy kevés kakukkfű, majoránna, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors
A füstölthús-szeleteket késsel több helyen bevágjuk, hogy sütés közben ne deformálódjanak.
Egyenként összetekerjük, és fonallal vagy fogpiszkálóval lezárjuk. A tekercseket serpenyőbe téve, közepes tűzön forgatva átsütjük, hogy a szalonnás részből a zsír kissé kiolvadjon.
Majd összevegyítjük a karikára vágott kolbásszal, az apróra darabolt sonkával, a felszeletelt pulyka májával, zúzájával.
Világossárga színűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kimagozott szilvát, az ugyancsak kimagozott negyedekre vágott őszibarackot és a vörösbort. Ízesítjük a különböző fűszerekkel, megsózzuk, borsozzuk.
Lefödve, 20 percig mérsékelt tűzön főzzük. Tányérra szedjük a füstölthús-tekercseket, néhány szép szem szilva és őszibarackdarabot. Ezeket lecsepegtetjük, és félretesszük. A maradékkal megtöltjük a pulyka belsejét, hústűvel lezárjuk.
Egy éjszakán át hideg helyen állni hagyjuk. Másnap a pulykát bekenjük a vajjal, megsózzuk, behintjük törött borssal, és meleg sütőben ropogósra sütjük. Mielőtt a sütőből kivennénk, mellétesszük a sonkatekercseket, a gyümölcsdarabokat, hogy átmelegedjenek. Nagyméretű tálra téve a pulykát, körberakjuk a tekercsekkel és a gyümölcsszeletekkel, burgonyapürével kínáljuk.
Nyúlhús mallorcai módra
Hozzávalók: 1.3 kg nyúlhús, 4 evőkanál olaj, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl sherry, 5 dl húsleves vagy víz, 10 fej nagyon apró hagyma, 2evőkanál liszt, 1 evőkanál finomra vágott zöld petrezselyem, 3 babérlevél, só, egy kevés őrölt kakukkfű, rozmaring, törött bors
A házinyulat megtisztítjuk, feldaraboljuk, és sóval behintjük. Az olaj felét megmelegítjük egy nagyobb méretű lábasban, és a kockára vágott szalonnát 5 percig sütjük benne, hozzátéve a nyúlhús-darabokat, néha megforgatva erős tűzön barnára pirítjuk. Leöntjük a sherryvel, ízesítjük a különféle fűszerekkel, megforrósítjuk, majd takaréklángon, lefödve 15 percig főzzük. Közben serpenyőben megmelegítjük a maradék olajat. A vöröshagymákat borsozott, sózott lisztbe forgatjuk, és az olajban aranyszínűre pirítjuk. A vöröshagymával beborítjuk a nyulat, leöntve annyi hideg vízzel vagy húslevessel, hogy majdnem ellepje. A megmaradt lisztet egy kevés hideg vízzel összekeverjük, és elvegyítjük a húson levő folyadékkal.
Lefödve takaréklángon addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Tálalótálra helyezzük a húst, körberakva a vöröshagymákkal, leöntve a mártással. Vajas burgonyával köritjük.
Tonhal fehérborban, Leóne módra
Hozzávalók: 4 szelet tonhal / kb.60 dkg/, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 evőkanál sherry, 10 dkg főtt zöldborsó, 20 dkg főtt spárga, 1 evőkanál zöldpetrezselyem finomra vágva, egy kevés cayenne-i bors, só, törött bors
A lisztet egybevegyítjük a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. Beleforgatjuk a halszeleteket, és a forró olajban, takaréklángon, mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük.
Hozzáadjuk a bort, a sherryt, megsózzuk és cayenne-i borssal ízesítjük. Fedő nélkül, takaréklángon addig pároljuk, amíg a mártás meg nem sűrűsödik. Tetejére tesszük a főtt zöldborsót és a főtt spárgát, és ha átmelegedett, zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk.
Paradicsomos marhanyelv zellerrel
Hozzávalók: 1.5 kg marhanyelv, 5 szem paradicsom vagy ennek megfelelő sűrített .paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött bors, egy kevés bors, egy kevés só,
A kiegészítőhöz: 2 evőkanál porcukor, 1 zeller, 2 szál sárgarépa, 3 evőkanál olaj, 1 citrom leve, egy kevés só
A megmosott marhanyelvet nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, mérsékelt tűzön,
Lefödve, 2 óra alatt puhára főzzük. A fazékból kivéve lecsepegtetjük, és 10-15 percig hűlni hagyjuk. A bőrét lehúzzuk, a nyelvet keresztben 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, szétnyomjuk, megsózzuk, borsozzuk és az olajjal, fedő alatt,
takaréklángon 15 percig főzzük. Belerakjuk a marhanyelvszeleteket, és ismét lefödve főzzük 20 percig. Melegen tálaljuk.
A kiegészítő elkészítése: a sárgarépát vékony karikákra metéljük. A zellert negyedekre vágjuk, majd ezeket 5mm vastag félhold alakú szeletekre. Lábasba tesszük a zöldséget, hozzáadva az olajat, a porcukrot, a citromlevet, a sót. Leöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Lefödve, nagy lángon 5 percig forraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul. Ha sok leve maradna, öntsük le belőle. Langyosan és hidegen tálalható, kis tálakban a paradicsomos marhanyelv mellé adjuk asztalra.
Valenciai paella
Hozzávalók: egy kb. 1 kg csirke, 35 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 4 evőkanál, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom paprika, 7 dl húsleves/kockából/, 2 kávéskanál
pirospaprika, 1 mokkáskanál porított sáfrány, csipetnyi kakukkfű, 2 babérlevél, 1 evőkanál
finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanál só, törött bors
A feldarabolt és megsózott csirkehúst olajban aranybarnára sütjük. Ezután hozzáadjuk a vékonyra vágott vöröshagymát, a kimagozott szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával, felöntjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal .Lefödve takaréklángon főzzük kb.40 percig, ezalatt a csirke húsa már majdnem megpuhul Ekkor kidobjuk a babérlevelet, belekeverjük a rizst, a zöldborsót és a porított sáfrányt. Nagy lángon főzzük 5 percig, takaréklángon 10 percig anélkül, hogy megkevernénk. A rizs ennyi idő alatt puhára fő, és a leve is elpárolog. Zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk.
Valenciában kagylót, homárt, különböző nagyságú rákokat, halakat, olajbogyót is tesznek a tetejére. Ízlés szerint tehetünk bele 2-3 cm-es darabokra vágott, bőrétől megtisztított halat, a
rizzsel egy időben.