Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

 kepek_nigeriai-utazas-szallas-repulojegy_1216322486.jpg

 

 

Hússal töltött paradicsom

 

Hozzávalók: 6 nagy kimagozott paradicsom, 12 evőkanál darált főtt hús /csirke vagy marha /, 1 kisebb uborka apróra vágva, 2 kemény tojás apróra vágva, ½ mokkáskanál csilipor, só, 1 teáskanál citromlé, 8 evőkanál majonéz

5 evőkanál majonéz kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Töltsük meg a paradicsomot. Tegyük kettesével hosszúkás tálra a paradicsomot, és öntsük le a maradék majonézzel.

 



Sárgaborsóleves

 

Hozzávalók: 25 dkg sárgaborsó, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, csipet sáfrány, pici őrölt koriandermag, ½  fej vöröshagyma apróra vágva, 1 paradicsom, 1 szelet citrom, törött bors, só, 1,5 l víz, 1 csípős zöldpaprika apróra vágva

Készítsünk a vajból és lisztből rántást. Adjuk hozzá az összes hozzávalót, és keverjük össze.

Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a borsó megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről, törjük át sűrű szitán. Rakjuk hozzá 2 dl vizet. Öntsük vissza a fazékba, és forraljuk fel.



 

Kókuszos rántott karaj

 

Hozzávalók: 6 vékony szelet rövidkaraj, 3 gerezd fokhagyma reszelve, 4 evőkanál kókuszreszelék, 5 evőkanál forró víz, 3 evőkanál liszt, ½ mokkáskanál törött bors, só, 2 tojás,

olaj a sütéshez, 1 nagy citrom 6 felé vágva

Sózzuk meg a megtisztított karajszeleteket, és kenjük be a fokhagymával. Hagyjuk állni 1 óráig. Forrázzuk le a kókuszreszeléket az 5 evőkanál forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig. Öntsük le róla a vizet, és a kókuszreszeléket rakjuk lapostányérba. Ezután vigyázva, hogy a kókuszreszelék ne hulljon le róla, mártsuk ismét tojásba, majd lisztbe. Rakjuk deszkára, és tegyük a mélyhűtőbe 1 órára. Süssük ki forró olajban, és csak akkor fordítsuk meg, ha az egyik oldala már aranysárgára sült. Azonnal tálaljuk. Chilimártással és rizzsel körítsük.

 



Sült kacsa lagosi módra

 

Hozzávalók: 1,5-2 kg kacsa, ½ citrom héja, só,1 gerezd fokhagyma reszelve, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál zellerkrém, törött bors, 4 szál újhagyma, olaj a sütéshez, 6 narancsszelet

Dörzsöljük be a kacsa belsejét a citrom héjával, hagyjuk állni 1 órát. Ezután mossuk meg jól a kacsát. Dörzsöljük be a hagymával, fokhagymával, zellerkrémmel és törött borssal, majd sózzuk meg. Kössük össze lábait, tegyük mély tepsibe az olajjal és az újhagymával együtt .Süssük közepesen meleg sütőben 1,5-2 órát, közben állandóan locsoljuk. Ha kész, tegyük pecsenyéstálra a húst, a narancsszeleteket, pedig legyezőszerűen a kacsa hasüregébe úgy, hogy a fele kiálljon belőle. Tálaljuk ananászos rizzsel és fejes salátával.

 



Narancssaláta

 

Hozzávalók: 2 hámozott narancs vékony karikára vágva, pici fahéj, petrezselyemlevél apróra vágva

Tegyük hosszúkás, lapos kis tálra, egymásra csúsztatva a narancsszeleteket. Szórjuk be őrölt fahéjjal, majd a petrezselyemmel. Hidegen tálaljuk.

 



Borban párolt csirke zöldborsóval

Hozzávalók: 1 kg tisztított csirke 8 darabra vágva, 1 fej vöröshagyma és 2 szál újhagyma apróra vágva, ½ dl pálma-vagy salátaolaj, 1 dl fehér asztali bor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet kakukkfű, 1 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, ½ kg zöldborsó, törött bors, só

Tegyük a csirkedarabokat egy nagyobb lábosba. Pirítsuk aranysárgára. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, sót, törött borsot, és pirítsuk még 2-3 percig. Öntsük hozzá a bort és annyi vizet, hogy elfedje a csirkét. Lassú tűzön lefedve pároljuk 25-30 percig. Ezután rakjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és pároljuk tovább, amíg megpuhul a csirke. Sós vízben főtt makarónival tálaljuk.



Lagosi kebab

 

Hozzávalók: 1 kg pecsenyebáránycomb 5 cm-es kockára vágva, 18 vastag szelet vöröshagyma, 18 nagy babérlevél, 3 evőkanál olaj, 1 teás kanál só, 1 teáskanál nagyon csípős pirospaprika, 1 evőkanál szárított mentalevél

Felváltva húzzuk fel a nyársra a húskockákat, a hagymaszeleteket és a babérleveleket. Kenjük be az olajjal, szórjuk be a sóval és a paprikával. Szabadban, parázson süssük 15-20 percig. Időnként forgassuk meg a nyársakat. Erős, fűszerezett mártást adjunk hozzá.



Hústalan töltött paprika

 

Hozzávalók: 6 egyforma nagyságú, kimagozott csípős paprika, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál reszelt vöröshagyma, 10 dkg tisztított gomba apróra vágva, 1 teáskanál félédes pirospaprika, pici őrölt fahéj, törött bors, só, paprika nagyságától függően 25-40 dkg rizs, 2 dl joghurt, 1 teáskanál kukoricaliszt, ½ mokkás törött bors, só

Pirítsuk üvegesre a hagymát a vajban, Mossuk meg a rizst folyó vízben, Tegyük a hagymához a gombával, a pirospaprikával, az őrölt fahéjjal, a borssal és a sóval együtt. Pirítsuk 5 percig, majd öntsük bele ½ l-1 l vizet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára a rizst. Töltsük meg vele a paprikát. Állítsuk a paprikákat tűzálló edénybe szorosan egymás mellé, a töltelékkel felfelé. Öntsünk hozzá 2 dl meleg vizet. Fedjük le, és süssük közepesen meleg sütőben, amíg megpuhul a paprika. Közben keverjük össze a kukoricalisztet 1 evőkanál vízzel, a joghurttal, a törött borssal és a sóval. Öntsük le a paprikát a joghurtos keverékkel, és fedő nélkül süssük még 20-25 percig.

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 77
Heti: 203
Havi: 700
Össz.: 171 461

Látogatottság növelés
Oldal: Nigériai konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »