Alexandriai salátaleves
Hozzávalók: 1,5 l csirkehúsleves, ½ fejes saláta apróra vágva, pici reszelt szerecsendió, pici őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál citromlé, 1 tojássárgája
Tegyük a fazékba a húslevest, a fejes salátát, a szerecsendiót, és a borsot. Lassú tűzön, lefedve főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Keverjük jól össze a citromlevet a tojássárgájával, és habarjuk a levesbe. Azonnal vegyük le a tűzről, és forrón, levesescsészékben tálaljuk. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyem levéllel.
Kairói rakott padlizsán
Hozzávalók: 2 közepe szeletekre vágott padlizsán, 1 nagy vöröshagyma karikára vágva, só, 4 hámozott, vastag karikára vágott burgonya, olaj a sütéshez, 3 karikára vágott paradicsom, 1/1 dl olaj, ½ kg kétszer darált hús, ¼ teáskanál majoránna, ½ mokkás kanál őrölt fehér bors,pici kakukkfű
Mártás: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, apróra vágott petrezselyem levél
Készítsünk és a lisztből világos rántást, kis adagokban öntsük hozzá a tejet. Lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a mártás. Sózzuk meg, és vegyük le a tűzről. A padlizsánt sózzuk meg, és hagyjuk állni 30 percig. Forró, bő olajban süssük ki félig a burgonyát. Pirítsuk üvegesre a hagymát ½ dl olajban. Adjuk hozzá a húst, a majorannát, a fehér borsot, a kakukkfüvet és a sót. Pirítsuk 10 percig. Tegyünk egy tepsibe felváltva egy-egy sor padlizsánt, húst, burgonyát és paradicsomot. Minden sort öntsünk le a mártással. Folytassuk addig amíg elfogy a hozzávaló. A tetejére paradicsom kerüljön. Fedjük be a tepsit, és tegyük közepesen meleg sütőbe. Süssük 40 percig.
Mandulás rizzsel töltött csirke
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 dkg forrázott mandula, ½ evőkanál vaj, csipet fahéj, törött bors, só, egy kevés petrezselyem levél, 1,5 kg csirke, olaj a sütéshez
Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, majd áztassuk meleg vízben 10 percig, öblítsük le meleg vízzel, és bő, sós vízben főzzük majdnem puhára. Szűrőben csurgassuk le. Pici vajon pirítsuk aranysárgára a mandulát. Mielőtt megpirulna, adjuk hozzá a fahéjat, vegyük le a tűzről. A megmaradt vajjal, a borssal, sóval és a petrezselyemmel együtt keverjük a rizsbe. Töltsük meg vele a csirkét. Tűzzük össze a csirkén a nyílásokat, és sózzuk meg kívülről a csirkét. Bő, forró olajban süssük barnára, azután csökkentsük a tüzet, és süsük puhára.
Káposztasaláta dióval és mazsolával
Hozzávalók: 1 közepes káposzta fele apróra vágva, 2 szál újhagyma karikára vágva, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál apróra vágott dió, 1 evőkanál mazsola, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál borecet, őrölt bors, só
Tegyük üvegtálba a káposztát, a hagymát, a petrezselymet, a diót és a mazsolát. A megmaradt hozzávalókból készítsünk salátaöntetet. Öntsük le vele a káposztát. Előételként vagy marha és báránysültekhez salátaként tálaljuk.
Grillben sült bárányhús zöldséggel
Hozzávalók: 70 dkg tisztított, kockára vágott birkatarja, ½ dl olíva vagy salátaolaj, ½ citrom leve, 1 mokkáskanál rozmaring, pici csípős pirospaprika,1 kis hámozott padlizsán kis kockákra vágva, 6 kimagozott kis paradicsom négyfelé vágva, 4 kis fej vöröshagyma vékony karikára vágva, só
Keverjük össze az olajat, a citromlevet, a rozmaringot, a pirospaprikát, a sót. Adjuk hozzá a húst, és hagyjuk 4 órát állni. Olajozzuk be a grillpálcikákat, és felváltva húzzuk fel rá a húskockát, a padlizsánt, a paradicsomot és a hagymakarikát. Tegyük forró grillsütőbe, és süssük barnára a húst. Közben locsoljuk a páclével. Szalmaburgonyával és mártásokkal tálaljuk.
Tepsiben sült burgonya szezámmaggal
Hozzávalók: 8 héjában főtt burgonya meghámozva, 1,5 dl olaj, 8 gerezd reszelt fokhagyma, 1 evőkanál citromlé, só, 1 evőkanál szezámmag
A kihűlt burgonyát vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre, rakjuk tűzálló tepsibe egymásra csúsztatva. Keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a citromlevet és a sót, öntsük a burgonyára, és szórjuk be a szezámmaggal. Tegyük forró sütőbe, és süssük aranysárgára.