Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

 mecset_irak.jpg

 

 

Bagdadi zöldséges omlett

 

Hozzávalók: 1 hámozott padlizsán apró kockára vágva, 2 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 kimagozott apróra vágott paradicsompaprika, ¼ kg kimagozott, hámozott paradicsom apróra vágva, 1 evőkanál apróra vágott olajbogyó, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, törött bors, 25 dkg párolt zöldborsó, só, 6 tojás, 2 evőkanál tej, 5 dkg olvasztott vaj

Tegyük szűrőbe a padlizsánt, sózzuk meg, és hagyjuk 30 percig állni. Rakjuk az olajat, a fokhagymát, a paradicsompaprikát egy nagyméretű serpenyőbe, pirítsuk 5 percig. Tegyük hozzá a padlizsánt, a paradicsomot és a törött borsot. Lassú tűzön, lefedve fonnyasszuk 25 percig. Rakjuk hozzá a zöldborsót, és pirítsuk, amíg elpárolog a lé. Vegyük le a tűzről, keverjük össze az olajbogyóval és a petrezselyemmel. Tegyük a fele vajat serpenyőbe, öntsük a tojást a forró vajba. Csökkentsük a tüzet, rakjuk a zöldséges masszát az omlettre, villával gyorsan kenjük szét a tetején. Emeljük fel egy kissé az omlett egyik oldalát, és rakjuk alá a megmaradt vajat. Tálalás előtt öntsünk rá még egy kis olvasztott vajat.



Baszrai zöldborsópüré-leves

 

Hozzávalók: 0,5 kg friss zöldborsó, 1,25 l víz, 2 szál újhagyma apróra vágva, 2 evőkanál Vegeta, só, törött bors, 2 evőkanál margarin, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál menta finomra vágva

Lassú tűzön, lefedve pároljuk a vízben a zöldborsót és a hagymát, amíg a zöldborsó megpuhul. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Öntsük a keverőbe a Vegetával, a sóval, és a törött borssal együtt. Készítsünk világos rántást a vajból és a lisztből, keverjük el a péppel, majd forraljuk fel. Szórjuk be a mentalevéllel. Forrón tálaljuk.



Hússal töltött burgonyagombóc

 

Hozzávalók: 0,5 kg héjában főtt, hámozott burgonya, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, csipetnyi sütőpor, törött bors, só, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 25 dkg darált bárányhús, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, ½ mokkáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál víz, 1 tojássárgája, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 evőkanál vaj

Törjük meg a burgonyát. Rakjuk hozzá a tojást, lisztet, sütőport, törött borsot, sót. Gyúrjuk össze, és tegyük félre. Pirítsuk üvegesre a hagymát az olajban. Adjuk hozzá a húst, a petrezselymet, a sót, a törött borsot, a fahéjat és a vizet. Pároljuk 10 percig, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük össze. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Nyújtsuk ki a burgonyás tésztát, vágjuk akkora kockákra, hogy a közepén elférjen egy teáskanálnyi a húsos masszából. Készítsünk belőle tojás nagyágú gombócokat, forgassuk meg a zsemlemorzsában, süssük ki forró vajban világosbarnára. Forrón tálaljuk.



Bagdadi rizses hús

 

Hozzávalók:1/2 kg marhahús kockára vágva,1/2 olíva vagy salátaolaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 paradicsom nagy darabokra vágva, ½ mokkáskanál törött bors, só, 1 összemorzsolt babérlevél, 0,5 g rizs, 1 l forró víz, 1 evőkanál paradicsompüré, ½ mokkáskanál kurkuma, 1 újtök karikára vágva, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Mossuk meg jól a rizst, majd hideg vízben áztassuk ½ órát. Pirítsuk a húst 2 percig a fele olajon. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk üvegesre. Ezután rakjuk hozzá a fűszereket, a rizst és a paradicsomot. Pirítsuk 5 percig. Öntsük bele a forró vizet. Lassú tűzön pároljuk 20 percig. Ezalatt tegyük serpenyőbe a megmaradt olajat, a paradicsompürét és a tököt, fedjük le, és pároljuk 15 percig. Ha kész, keverjük össze a rizses hússal, és tepsiben közepesen meleg sütőben szárítsuk 10-15 percig. Tálaljuk a tepsiben, ízlés szerint joghurtos uborkasalátával.



Baszrai uborkasaláta

 

Hozzávalók:3 hámozott csemegeuborka karikára vágva, 2 gerezd reszelt fokhagyma, csipet őrölt bors és koriandermag, 3dl joghurt, 1 evőkanál finomra vágott mentalevél, pirospaprika

Sózzuk meg az uborkát, és hagyjuk 20 perci állni. Tegyük salátástálba a fokhagymával, a borssal, a korianderrel, a mentalevéllel, a sóval, és a joghurttal együtt. Keverjük jól össze, és szórjuk be a tetejét pirospaprikával. Jól lehűtve tálaljuk.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 77
Heti: 168
Havi: 665
Össz.: 171 426

Látogatottság növelés
Oldal: Iraki konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »