Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

 kepek_kapu_1227795827.jpg

 

 

Édes-savanyú húsleves rákkal

 

Hozzávalók: 35 dkg sertéshús, 20 dkg fagyasztott rák, 12 dkg rizstészta/ cérnametélt/, 4 szál újhagyma, 1,5 l erőleves/kockából/, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál szezámolaj, 1 csokor korianderzöld, só

A tésztát bő, sós vízben megfőzzük, kivesszük, és hideg vízzel leöblítjük. A húst nagyon éles kézzel, szinte átlátszóan vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket vékony csíkokra szeljük. A szoba hőmérsékleten felengedett rákokat a forrásban levő levesben öt percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük, és melegen tartjuk. További felhasználásig a levest is melegen tartjuk. Felforrósítjuk a wokot, beleöntjük a kétféle olajat, és megpirítjuk rajta a karikákra szelt újhagymát. Kivesszük, félretesszük, majd a wokban maradt olajra tesszük a reszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a levest, hozzáadjuk a citromlevet és a cukrot, beletesszük a csíkokra vágott húst, és 15 percig főzzük. Azután beletesszük a rákokat meg a főtt tésztát, és pár percig lassú tűzön forraljuk. Forrón tálaljuk, tetejére szórva a pirított újhagymát és a finomra vágott korianderzöldet.



 

Vietnami mézes fürjek

 

Hozzávalók: 4 fürj, 3 evőkanál ötfűszer keverék, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 4 evőkanál akácméz, 2 evőkanál szójaszósz

A tálaláshoz: 4-5 szép salátalevél, 2 szál újhagyma, 2 hónapos retek, 1 mandarin

A megtisztított fürjeket a hasi oldalon baromfiollóval felvágjuk, és szétnyitjuk, kiterítjük. Két-két kihegyezett hurkapálcával rögzítjük a fürjeket, hogy megtartsák ezt a szétterített formát: a jobb combot átszúrjuk, és a törzsön át, a bal szárnyon vezetjük ki a pálcát, majd ugyanígy rögzítjük a bal combot a törzsön át a jobb szárnnyal. / így a nyársak  X alakban keresztezik egymást/ Elkészítjük a pácot: a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát összekeverjük a mézzel, az ötfűszer-porral és a szójaszósszal. A felnyársalt fürjeket bekenjük a páccal

, és 6-8 óráig a hűtőben érleljük. A megpácolt fürjeket, grillsütőben, vagy roston megpirítjuk, közben locsolgatva a lecsöpögő levükkel. A megpirított fürjeket salátalevélre téve, szeletelt retekkel és újhagymával, valamint mandaringerezdekkel díszítve tálaljuk.



Vietnami csirkesaláta

 

Hozzávalók: 25 dkg csirkemellfilé, 10 dkg babcsíra, 2 szál sárgarépa, 15 dkg savanyú uborka, 1 kis fej kínai kel, 2 evőkanál halszósz, 2 evőkanál finomra vágott korianderzöld, 1 kiskanál pálmacukor, 1 evőkanál rizsecet, 1 fej lilahagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 kicsi piros chili paprika, egy kis darab gyömbér, 1 evőkanál mogyoróvaj, 4 evőkanál olaj, só

A kimagozott chilit és a megtisztított gyömbért apróra vágjuk, a fokhagymát kevés sóval összezúzzuk. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, a cukrot és a korianderzöldet, ráöntjük az olaj felét, az ecetet és a halszószt, alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét. Egy lefedett tálban a hűtőbe tesszük, és pár óráig érleljük. Felforrósítjuk a wokot, beleöntjük a maradék olajat, rátesszük a csirkés keveréket, és állandó keverés közben kb. 10 percig pirítjuk. Ha kissé kihűlt, salátalevelekre szedjük, és ízlésesen elrendezzük a zöldségekkel úgy, hogy azok színfoltokat alkossanak.



Zöldséges hal

 

Hozzávalók: 70 dkg tengeri halfilé, 1 szál sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 10 dkg zöldborsó, 5 dl olívaolaj, 1 tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl húsleves, 1 mokkáskanál fűszerkeverék, / őrölt ánizs, édes kömény, bors, fahéj, gyömbér, azonos arányban  összekeverve/, só, kevés liszt

A halszeleteket bedörzsöljük sóval és a fűszerkeverékkel, és egy óráig állni hagyjuk. Azután keményítőbe, lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, és a forró olajon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A megtisztított répát vékony csíkokra, a póréhagymát karikákra vágjuk, leforrázzuk, és a visszamaradt olajon a borsóval együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a húslevest, besűrítjük a keményítővel, összeforraljuk, és az egészet a halszeletekre öntjük.



Gőzben főtt húsgombócok kókuszmártással

 

Hozzávalók: 35 dkg darált hús, 25 dkg főtt rizs, 1 evőkanál sherry, 1 cikk fokhagyma, egy kis darab gyömbér, őrölt bors, 1 tojásfehérje, 1 evőkanál szójaszósz, 5 dkg sonka, 1 evőkanál szezámolaj, 1 kiskanál cukor, só

A mártáshoz: 2 evőkanál sózott mogyoróvaj, 1 evőkanál kókuszsűrítmény, 1 evőkanál citomlé, 1 evőkanál halszósz, 1 kis chili paprika, 1 evőkanál aprított korianderzöld, 1 cikk fokhagyma,

A tálaláshoz: salátalevél

A darált húshoz hozzáadjuk az apróra összevágott sonkát, a megtisztított, finomra vágott gyömbért és a zúzott fokhagymát, majd géppel pürésítjük. Keverőtálba tesszük, ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a szójaszószt, a sherryt, a cukrot és az olajat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a lazán felvert tojásfehérjét és a főtt rizs kétharmadát. A masszából nedves kézzel 2 centis gombócokat formálunk, majd beleforgatjuk a maradék főtt rizsbe. A párolóedénybe 3 dl vizet öntünk, ráhelyezzük a párolórácsot, és arra rakjuk a kis gombócokat. Az edényt lefedjük, és a víz forrásától számítva, lassú tűzön mintegy 10 perc alatt megfőzzük a gombócokat. Közben elkészítjük a mártást: a felmelegített kókuszsűrítményhez hozzáadjuk a mogyoróvajat, a halszószt, a citromelvet, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott chilit és a finomra vágott korianderzöldet. A gőzben főtt gombócokat salátalevelekre téve, melegen tálaljuk, a mártást külön csészében kínáljuk hozzá. Előételként fogyasztjuk, de önmagában, könnyű ebédként vagy vacsoraként is nagyon jó.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 77
Heti: 202
Havi: 699
Össz.: 171 460

Látogatottság növelés
Oldal: Vietnami konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »