Nemzetek étkei

Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete. / George Bernard Shaw /

 

1935.jpg

  

Fennsíkleves

 

Hozzávalók:1 l húsleves / lehet kockából/, 5 dkg rizs, 2 dkg vaj, 2 dl joghurt, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 csokor menta

Felforraljuk a húslevest, és megfőzzük benne a rizst. A joghurtot elkeverjük a liszttel, a tojással, és egy-két kanál kivett húslevessel, majd a leveshez adjuk. A felhevített vajon megpároljuk a felaprított mentát, majd a levesestálba tesszük, és ráöntjük a kész levest.



Mézben főtt bárányhús

 

Hozzávalók: 70 dkg bárányhús, 10 dkg méz, só, fél csokor kapor

A húst nagyobb kockákra vágjuk. Fazékba tesszük, ráöntjük a mézet, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, csipetnyi sót adunk hozzá, és puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, kivesszük, lecsöpögtetjük, és finomra vágott friss kaporral meghintjük. Kevés joghurtot is locsolhatunk rá. Párolt rizst adunk hozzá.



Húsos palacsinta török módra

 

Hozzávalók: 25 dkg báránycomb, 5 dkg zsiradék, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kiskanál ecet, 12 mokkáskanál fűszerpaprika, őrölt bors, 1 mokkáskanál fahéj, csipetnyi őrölt kömény, só, 1 mokkáskanál kakukkfű, 1 dl víz, néhány szál kapor és petrezselyemzöld,

A tésztához: 12,5 dkg liszt, só, 0,5 l víz, 12,5 dkg fogós liszt

A báránycombot kockákra vágjuk. A zsiradékot serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk. A vöröshagymát vékony szeletekre, a paprikát apróra vágjuk, majd a húshoz adjuk A paradicsomot, leforrázzuk, héját lehámozzuk, majd kis kockákra vágva, a húshoz szórjuk. Hozzáöntjük az ecetet, fűszerpaprikával, őrölt borssal, fahéjjal, őrölt köménnyel, sóval, kakukkfűvel, apróra vágott kaporral és petrezselyemzölddel fűszerezzük, majd 1,5 órán át pároljuk, amíg a hús megpuhul. Elkészítjük a tésztát: a liszteket egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vizet. Addig kevergetjük, amíg palacsinta sűrűségű lesz, majd egy óráig állni hagyjuk. Egy serpenyőt kivajazunk, és palacsintaszerűen megsütjük a tésztamasszát. A tésztákat kiterítjük, mindegyikbe tölteléket halmozunk, és a tészta másik felét ráhajtjuk. Tűzforrón tálaljuk.



Fokhagymás húsgombócok paradicsommártásban

 

Hozzávalók:50 dkg darált báránycomb, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, őrölt bors, 1 mokkáskanál  őrölt kömény, fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 60 dkg paradicsom

A foghagymát pépesítjük, sóval ízesítjük, majd a darált húshoz adjuk. Paprikával, őrölt borssal, őrölt köménnyel, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel fűszerezzük, majd kisebb gombócokká formázzuk. A vaj felét serpenyőben felforraljuk, beletesszük a gombócokat, négy percig sütjük őket, majd kivesszük, és meleg helyen tartjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magját kiszedjük, majd húsát apróra vágjuk, és egy serpenyőben a megmaradt vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a húsgombócokat, és együtt forraljuk pár percig. Körítésnek piláfot adunk.



A szultán kedvence

 

Hozzávalók: 1,25 kg bárányhús, csont nélkül, 5 dl tej, 1,25 kg padlizsán, 25 dkg vaj, 5 dkg liszt, só, 10 dkg kasseri sajt, 2 evőkanál citromlé, só, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, bors, 1 kiskanál oregánó, 1 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld

A húst falatnyi kockákra vágjuk, és a felhevített vajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, és rászórjuk a kockákra vágott paradicsomot. Sóval, borssal, és oregánóval fűszerezzük, majd egy óra alatt puhára pároljuk. A padlizsánokat késsel megszurkáljuk, majd nyílt lángon megsütjük. Lehűtjük, héjukat lehúzzuk, majd a padlizsánhúst citromleves, sós vízbe áztatjuk addig, amíg kifehéredik. Utána lecsöpögtetjük, és mixerben pépesítjük. Egy edényben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a padlizsánt, a lehűlt tejet, megsózzuk, majd a tűzhelyre visszatéve addig főzzük, amíg mártás sűrűségű lesz. A juhsajtot megreszeljük, a masszához adjuk, majd habverővel eldolgozzuk. Előmelegített tálra szedjük a padlizsánt, közepébe halmozzuk a húst, megszórjuk bőven a felaprított petrezselyemmel, majd forrón tálaljuk.



Asszonycombok

 

Hozzávalók: 25 dkg báránycomb, 25 dkg rizs, só, 3 evőkanál vaj, 1 kis fej vöröshagyma, őrölt bors, 1 kiskanál fahéj, 3 tojás, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg finom zsemlemorzsa, 25 dkg zsiradék a sütéshez

2,5 dl vízbe egy kiskanál sót teszünk, felfőzzük, levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a megmosott rizst, és öt percig állni hagyjuk. Közben a felolvasztott vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. A rizst leszűrjük, a hagymához adjuk, és két percig pirítjuk. Fél deci vizet és kevés sót adunk hozzá, öt percig lefedve pároljuk, amíg a folyadék eltűnik róla, majd lehűtjük. A bárányhúst kétszer ledaráljuk, a felét 10 percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a nyers húst, a rizst, a kockára vágott paprikát, a fahéj felét, sót, egy tojást, és egynemű masszává gyúrjuk. Ízléses comb alakú vagdaltakat formázzuk, és kissé lelapítgatjuk őket. A megmaradt tojásokat felverjük, a zsiradékot egy serpenyőben felforrósítjuk. Először zsemlemorzsába, utána tojásba forgatjuk a húsokat, majd forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Tetejüket megszórjuk fahéjjal, és forrón tálaljuk.



Gombás ragu

 

Hozzávalók: 80 dkg bárányhús, 2 vöröshagyma, 20 dkg apró fejű gomba, 4 paradicsom, 3 evőkanál liszt, só, bors, 1 csokor kapor, 4 evőkanál olívaolaj

A megtisztított húst felszeleteljük, majd felhevített olajon mindkét oldalán átsütjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott hagymával és kaporral, majd lassú tűzön pároljuk lefedve. Egy óra múlva megszórjuk liszttel, felöntjük vízzel, és jól összerotyogtatjuk. Beletesszük a meghámozott paradicsomot, és a megtisztított gombát, és együtt pároljuk, míg minden megpuhul. Tetejét újra megszórjuk apróra vágott kaporral, rizspiláffal tálaljuk.



Bárány joghurtmártásban

 

Hozzávalók: 4 szelet báránykaraj, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 8 dkg póréhagyma, 4 szem fekete bors, néhány szál petrezselyemzöld, késhegynyi fahéj, só

A szószhoz: 1 kg joghurt, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája

A karajszeleteket megpirítjuk egy vaslábasban minden zsiradék nélkül. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, az apróra vágott vöröshagymát, majd fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd borssal, fahéjjal és sóval ízesítjük. Lefedve pároljuk 1,5 órán át. A joghurtot összekeverjük a liszttel és a tojássárgájával. A karajokat leszűrjük, jénaiba tálban egymás mellé fektetjük, majd ráöntjük a joghurtszószt. Előmelegített sütőben harminc percig sütjük.



Nyúl pikáns mártásban

 

Hozzávalók: 1 kg nyúlhús, 2 dl ecet, 10 dkg zsiradék, 4 vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, petrezselyemzöld, 5 dl húsleves, 1 evőkanál ecet, őrölt bors, 1 babérlevél, csipetnyi paprika, 1 késhegynyi kakukkfű, só

A nyulat négy részre daraboljuk, ecetes vízben 24 órán át áztatjuk, majd lecsöpögtetjük, és átmossuk. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a zsiradékot, és a nyúldarabokat gyakran forgatva elősütjük benne. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a pépesítettt fokhagymával együtt a húsra szórjuk. Tíz perc múlva belekeverjük a paradicsompürét, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és felöntjük a húslevessel. Egy evőkanál ecettel, babérlevéllel, őrölt borssal, paprikával, kakukkfűvel, sóval fűszerezünk, majd két órán át pároljuk lefedve.



Rakott csirke

 

Hozzávalók: 4 csirkemell, 2 közepes padlizsán, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, 3 dl joghurt, csipetnyi cayenne-i bors

Két cikk fokhagymát pépesre nyomkodjuk a kés lapjával, majd összekeverjük sóval, borssal, cayenne-i borssal, és 1 evőkanál olajjal. Alaposan bedörzsöljük a húsba, és negyed óráig pihentetjük. Felhevített olajon körbesütjük a csirkemelleket, majd kivesszük, és melegen tartjuk.A visszamaradt olajat tűzálló edénybe öntjük, és ráfektetjük a meghámozott, felkockázott padlizsánt. Karikára vágjuk a paprikát és a hagymát, majd a padlizsánra szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megrakjuk az elősütött csirkemellekkel. A joghurtot elkeverjük egy cikk kapart fokhagymával, és a rakottas tetjére öntjük. Előmelegített sütőbe nyomjuk, és 45 perc alatt átsütjük.



Töltött tök

 

Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 15 dkg cukor,

A töltelékhez: 15 dkg zsíros báránytarja, 5dkg rizs, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál cukor, csipetnyi fahéj, só

A rizst megmossuk, a cukrot összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sóval, majd az apróra vágott húshoz adjuk. Öt percig pirítjuk, majd a tűzről levesszük, és lefedve pihentetjük. A tököt meghámozzuk, a kalapját levágjuk. A magvakat kikaparjuk, majd a tökhúst hegyes késsel megszurkáljuk. Beletöltjük a tölteléket, majd a tök kalapját visszatesszük, és fogvájóval rögzítjük. Mélyebb fazékba tesszük, felöntjük két evőkanál cukorral édesített fél liter vízzel, majd takaréklángon, 1.5 órán át főzzük. Amikor a tök megpuhult, a kalapját leemeljük, a megmaradt cukrot beleszórjuk, és visszatéve a kalapkát, újabb tíz percig pároljuk. Előmelegített tálra rakjuk, és forrón tálaljuk.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 77
Heti: 172
Havi: 669
Össz.: 171 430

Látogatottság növelés
Oldal: Török konyha
Nemzetek étkei - © 2008 - 2024 - imolajacint.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »